Kulinaria 12 czerwca 2019

Co pić w upały, by się nie odwodnić – sama woda nie wystarcza!

Pić około 2 litrów płynów dziennie, a w upalne dni (jakie aktualnie nas raczą) jeszcze więcej – to wiemy wszyscy, bo wszędzie w kółko (do znudzenia) o tym słyszymy i czytamy. Sęk w tym, że sama woda nie wystarcza, by odpowiednio zadbać o nasz organizm i nie dopuścić do jego odwodnienia, ponieważ na ten stan wpływa nie tylko utrata wody, ale również elektrolitów.

W związku z tym zwykłą wodę kranową, czy źródlaną, warto zamienić (przynajmniej w połowie) na mineralną – bogatą między innymi w:

Magnez – jest niezbędny do prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Zapobiega miażdżycy oraz zawałowi. Odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu energii. Wpływa na poprawę pamięci i koncentracji. Zalecane dzienne spożycie wynosi  220-400 mg dla dorosłego człowieka.

Wapń – to podstawowy budulec kości i zębów. Wspiera prawidłową pracę serca.  Odpowiada za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Zalecane dzienne spożycie wynosi  500-1000 mg dla dorosłego człowieka.

Potas – jest odpowiedzialny za przesyłanie impulsów nerwowych oraz za skurcze mięśni. Pomaga również utrzymać równowagę wodną w organizmie. Jego niedobór powoduje osłabienie, spadek ciśnienia krwi, zaparcia, ogólne zmęczenie oraz nerwowość. Dzienne zapotrzebowanie wynosi około 4000 mg.

Sód – jest bardzo ważny w pracy mięśni, ponieważ umożliwia ich skurcze. Reguluje ilość oraz rozkład wody w organizmie. Dzienne zapotrzebowanie wynosi około 2000 mg.

Chlor – odpowiada za utrzymanie prawidłowego ciśnienia osmotycznego w komórkach. Jako składnik kwasów trawiennych w żołądku odgrywa istotną rolę w procesach trawiennych.

Żelazo – bierze udział w transportowaniu tlenu oraz procesach oddychania komórkowego. Wykorzystywane jest do wytwarzania krwinek czerwonych. Wspomaga również pracę systemu odpornościowego i nerwowego.

Cynk – wspiera układ odpornościowy oraz pracę mózgu. Bierze udział m.in. w metabolizmie węglowodanów, białek, tłuszczów, przemianach energetycznych oraz syntezie DNA i protein.

Fosfor – odpowiada za zdrowe i mocne kości. Wspiera pracę układu nerwowego. Pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Miedź – bierze udział w powstawaniu krwinek czerwonych, metabolizmie tkanki nerwowej oraz wytwarzaniu tkanki łącznej i kostnej. Jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania i przyswajania żelaza. Odpowiada za pracę mózgu, pamięć i koncentrację.

Wymienione wyżej pierwiastki są NIEZBĘDNE dla zdrowia i życia, dlatego też potocznie nazywa się je pierwiastkami życia.

Należy przy tym mieć świadomość, że zawartość makro i mikroelementów w wodzie mineralnej, jest z reguły niewielka w stosunku do zapotrzebowania naszego organizmu. Stąd podaż płynów warto wzbogacać o soki owocowe i warzywne – nie zapominając oczywiście o ogólnie urozmaiconej diecie, która stanowi absolutną podstawę!

Jednakże w tym artykule skupiamy się na napojach, ponieważ to właśnie po nie, a nie pożywienie,  najchętniej sięgamy w czasie upałów.

Jak powszechnie wiadomo, wraz ze wzrostem temperatury otoczenia, człowiek zaczyna się intensywniej pocić, dzieje się tak, ponieważ organizm w naturalny sposób próbuje ochronić nas przed przegrzaniem.  Jednak wraz z potem usuwane są elektrolity (sód, wapń, magnez i potas), których niedobór może doprowadzić do zaburzeń rytmu serca, podwyższenia ciśnienia krwi, zawrotów głowy i omdlenia.

Dlatego w codziennej diecie, a szczególnie w gorące dni i/lub gdy intensywnie trenujemy, musimy zadbać o to, by dostarczać organizmowi elektrolity. W tym celu poza wodą mineralną, warto pić również:

Soki, koktajle i smoothie warzywne przygotowane między innymi z: pomidorów, ogórków, marchewki, brokułów, buraków, pora, selera lub pietruszki.

Soki, koktajle i smoothie owocowe z: bananów, truskawek, moreli, melona, brzoskwiń, jabłek, gruszek, kiwi, czereśni, czarnej porzeczki, cytrusów, ananasa, arbuza, czy awokado.

Do tego typu napojów śmiało można dorzucać i miksować natkę pietruszki, szpinak, jarmuż, orzechy, słonecznik, migdały, płatki owsiane, daktyle, czy kakao.

Wszystkie wymienione wyżej produkty zawierają niezbędne makro i mikroelementy, o których wspominaliśmy.

Napoje izotoniczne, które można przygotować bez problemu w domu, wystarczy bowiem do wody dodać szczyptę soli (np. morskiej) i odrobinę soku z cytryny (lub jakiegokolwiek innego, jaki lubicie). Można również dorzucić kilka listków mięty lub melisy, które dodatkowo orzeźwią.

Napar z mięty lub sok – mięta ma działanie ochładzające i orzeźwiające, dlatego poza dodawaniem jej listków do wody, czy innych napojów, można przygotowywać na jej bazie napar/herbatę lub sok. Aby przygotować sok miętowy należy zagotować około 1 litra wody z 1 kg cukru i 2 łyżkami kwasku cytrynowego. Następnie dorzuca się mniej więcej 2 garście umytych listków mięty, przykrywa i odstawia na około 12 godzin. Po tym czasie trzeba przecedzić liście, a sok przelać do czystych butelek lub słoików i zapasteryzować.

 

.

Źródło zdjęć: Pixabay

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Zdrowie 11 czerwca 2019

Higiena jamy ustnej – jak robić to prawidłowo?

Każdy z nas chce cieszyć się pięknym i zdrowym uśmiechem. Biały uśmiech dodaje uroku i sprawia, że czujemy się pewni siebie. Nie da się jednak osiągnąć takiego efektu jeśli nie zadbamy o prawidłową higienę jamy ustnej. Tymczasem bardzo wiele osób wciąż popełnia błędy, które powodują, że ich zęby tracą biel i zaczynają chorować. Sprawdźmy więc jak powinna wyglądać prawidłowa higiena jamy ustnej.

Mycie zębów podstawą dbania o higienę jamy ustnej

Jeśli zależy nam na tym, by nasze zęby były zdrowe musimy uświadomić sobie, że podstawą dbania o higienę jamy ustnej jest mycie zębów. Musimy robić to nie tylko regularnie, ale również w odpowiedni sposób. Jak? Przede wszystkim pamiętajmy o tym, że myć należy nie tylko same zęby, ale również podniebienie, dziąsła czy język. Unikajmy mocnego szczotkowania, które może uszkodzić szkliwo i przyczynić się do rozwoju próchnicy. Zęby wcale nie potrzebują użycia siły a dokładności. Kolejną kwestią, o którą musimy zadbać jest odpowiedni kierunek mycia zębów. Szczoteczka powinna być prowadzona z kierunkiem ich wzrostu a więc, w przypadku górnej szczęki myjemy zęby z góry na dół, w przypadku dolnej – odwrotnie.

Jak często myć zęby?

To pytanie, które zadaje sobie wiele osób. Trudno jednak odpowiedzieć na nie jednoznacznie – specjaliści są w tym temacie podzieleni. Przede wszystkim zęby powinniśmy myć przynajmniej dwa razy dziennie – rano i wieczorem. Spora część dentystów zaleca również mycie ich po każdym posiłku. Inni zaś uważają, że wystarczy przepłukanie jamy ustnej. Z całą pewnością powinniśmy jednak zadbać o umycie zębów po spożyciu napojów lub produktów, które mogą przyczynić się do powstawania przebarwień (kawa, jagody, czarne śliwki, wino). Zęby należy również myć po spożyciu słodyczy – to właśnie one najbardziej przyczyniają się do rozwoju próchnicy.

Szczoteczka – zwykła czy elektryczna

Wybór odpowiedniej szczoteczki ma ogromne znaczenie dla stanu naszych zębów. Nic więc dziwnego, że wiele osób zastanawia się jaki rodzaj szczoteczki warto wybrać. Coraz popularniejsze stają się szczoteczki elektryczne. Ich szybkie obroty sprawiają, że doskonale usuwają płytkę nazębną a co za tym idzie są skuteczniejsze w działaniu. Ich szeroki wybór znajdziemy między innymi na stronie https://allegro.pl/kategoria/higiena-jamy-ustnej-szczoteczki-257768. Warto jednak mieć świadomość, że czasem szczoteczka elektryczna może nam szkodzić. Jeśli zmagamy się z krwawieniem dziąseł, nadwrażliwością czy paradontozą – lepiej wybrać tradycyjną szczoteczkę z miękkim włosiem.

Płyn do płukania jamy ustnej – czy warto go używać?

Nie da się ukryć, że nawet najlepszą szczoteczką do zębów nie uda nam się dotrzeć do każdego fragmentu jamy ustej. Z tego właśnie powodu specjaliści zalecają stosowanie płynów do płukania jamy ustnej, które posiadają antybakteryjne właściwości. Docierając wszędzie skutecznie oczyszczają naszą jamę ustną a przy tym odświeżają oddech i wzmacniają szkliwo (jeśli zawierają w swoim składzie fluor).

Nici dentystyczne

Stomatolodzy zachęcają również do tego, aby przynajmniej raz dziennie, wieczorem skorzystać z nici dentystycznych. Ich używanie nie jest trudne – wystarczy zawinąć kawałek nici pomiędzy palcami i wsuwać ją delikatnie w przestrzenie międzyzębowe. Pozwala to dokładnie oczyścić zęby tam, gdzie nie dociera zwykła maszynka. Z nici warto korzystać po każdym posiłku, jednak najważniejsze aby robić to wieczorem, ponieważ podczas snu bakterie namnażają się najintensywniej. Obecnie możemy znaleźć szeroki wybór nici dentystycznych, które nasączone są cennymi dla naszych zębów substancjami (np. fluorem) Koszt ich zakupu nie jest wysoki, dlatego powinny znaleźć się w każdej łazience. Nici dentystyczne znajdziesz między innymi pod adresem https://allegro.pl/kategoria/higiena-jamy-ustnej-nici-dentystyczne-257764.

Prawidłowe nawyki w codziennym życiu

Mówiąc o higienie jamy ustnej nie sposób nie wspomnieć o tym, jak ważne są również prawidłowe nawyki i zachowania. Osoby, które chcą cieszyć się idealnym uśmiechem powinny zastanowić się nad ograniczeniem spożycia kawy czy mocnej herbaty, które mogą wpływać na powstawanie przebarwień. Podobnie działa również czerwone wino. Porzucić należy również palenie papierosów, które sprawiają, że zęby stają się żółte.
Poza tym, warto zwrócić uwagę na to, czy nie zaciskamy szczęk lub nie zgrzytamy zębami przez sen – takie zachowania przyczyniają się bowiem do uszkodzeń szkliwa. Jeśli zauważymy ten problem warto poszukać pomocy specjalisty. Koniecznie należy też pamiętać, by raz na pół roku udać się na wizytę do stomatologa. Pomoże to obronić nasze zęby przed próchnicą.

Podsumowując, dbanie o higienę jamy ustnej nie jest trudne. Wymaga od nas jednak regularności oraz wyboru odpowiednich produktów, które będą dopasowane do naszego zdrowia, stylu życia i nawyków. Warto więc odwiedzić stronę https://allegro.pl/kategoria/higiena-jamy-ustnej-257760. Znajdziemy tam wiele ciekawych ofert, z których z pewnością wybierzemy coś dla siebie.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Zdrowie 10 czerwca 2019

Warzywa i owoce na upały. Co najlepiej jeść?

Warzywa i owoce na upały to temat na czasie, bo przecież czerwiec przywitał nas gorącymi dniami. I bardzo dobrze, bo po chłodnym kwietniu i wcale nie lepszym maju, większość z nas czekało na to, jak na zbawienie. Naturalnie z tego ciepełka cieszymy się tylko do pewnej temperatury – gdy termometr pokazuje ponad 30ºC, robi się już zbyt gorąco.

Warzywa i owoce na upały nawadniają nawet lepiej, niż woda

Upał szczególnie niebezpieczny jest dla małych dzieci, seniorów oraz osób schorowanych. Ale także osoby zdrowe powinny pamiętać o tym, jak ważne jest nawadnianie organizmu. Samo picie wody może nie wystarczyć, bo wraz z potem tracimy nie tylko płyny, ale i minerały, których zwykła woda nie uzupełnia. Trzeba więc przyjrzeć się produktom, które trafiają na nasze talerze, bo to, co i w jakich ilościach jemy, ma niemałe znaczenie dla kondycji organizmu podczas gorących dni.

Szczególnie ważne są owoce oraz warzywa, które nie tylko znakomicie nawadniają, ale także dostarczają cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Ale zanim wybierzecie się na zakupy i włożycie do koszyka coś “zielonego”, zobaczcie, jakie warzywa i owoce na upały są najlepsze.

Warzywa i owoce na upały, po które warto sięgać każdego dnia:

Ogórki

Ogórki składają się aż w 96% z wody, są lekkostrawne i niskokaloryczne. W dodatku zawierają dużo minerałów, oraz substancje chroniące serce i wątrobę przed uszkodzeniami.

Pomidory

Znakomite na upał, ponieważ składają się aż w 95% z wody. Dostarczają też dużą ilość potasu, który wspiera pracę serca i innych mięśni. Zawierają także likopen, który chroni nie tylko przed starzeniem, ale i nowotworami.

warzywa i owoce na upały

 

Cukinia

To smaczne sezonowe warzywo jest nieodzowne w letniej kuchni. Cukinia w 95% składa się z wody, i dostarcza organizmowi witaminy (z grupy B, C, A i K), oraz minerały (magnez, mangan, cynk, fosfor, wapń i potas).

Sałata

Trudno sobie wyobrazić bez niej lekkie zielone surówki i sałatki. Jest idealna podczas gorących dni, ponieważ w 96% składa się z wody. Poza tym chwali się ją za wysoką zawartość kwasu foliowego (witaminy B9), który wspiera pracę układu nerwowego.

Papryka

Papryka zawiera ok 92% wody, a w 100 g tego warzywa znajduje się aż 110 mg witaminy C, czyli ponad cztery razy więcej niż w grejpfrucie!  Poza tym dostarcza organizmowi witaminy z grupy B, beta-karoten, magnez, żelazo, potas.

warzywa i owoce na upał

Ananas

Składa się aż w 95%  z wody, zawiera sporą ilość witaminy C, a także potasu i magnezu. W ananasach obecny jest enzym zwany bromelainą, który przyspiesza trawienie i oczyszcza organizm – z tego powodu te owoce polecane są w różnego rodzaju dietach odchudzających i oczyszczających.

Arbuz

Arbuz w 92% składa się z wody, jest orzeźwiający i niskokaloryczny. Zawiera sporą dawkę mikroelementów, m.in.: magnezu, fosforu, żelaza, potasu, wapnia, miedzi, oraz przeciwutleniacze. Podobnie rzecz ma się z melonami, które zawierają ponad 86% wody.

Truskawki

Te słodkie, pyszne owoce królują obecnie na targowiskach. Warto po nie sięgać podczas upału, ponieważ składają się w ok. 90% z wody. Zawierają ponadto witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk, mangan oraz błonnik.

truskawki

Pomarańcze i inne cytrusy

Zawierają 85% w wody, dostarczają organizmowi witaminę C i potas, który tracimy podczas upału wraz z potem. Zawierają również antyoksydanty, które chronią przed nowotworami.

Brzoskwinie

Te delikatne owoce składają się w 89% z wody i są źródłem witamin A i B. Zawierają także karotenoidy i polifenole chroniące organizm przed uszkodzeniem tkanek.

Śliwki

Śliwki zawierają 87% wody i są źródłem witamin i minerałów, dobrze wpływających na pracę serca. Duża ilość błonnika w śliwkach sprawia, że pomagają one oczyszczać jelita i obniżają ryzyko wystąpienia nowotworu jelit.

warzywa i owoce na upały

 

Jabłka

Jabłka są niezwykle cennymi dla zdrowia owocami. Zawierają m. in. potas, żelazo, cynk, krzem, witaminy A, C, E oraz z grupy B. Obecne w nich pektyny dbają o sylwetkę przyspieszając spalanie tkanki tłuszczowej i przyspieszają procesy trawienne. Zawartość ponad 87% wody w tych owocach sprawia, że są one idealną przekąską na gorące dni.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close