Dania główne 18 marca 2019

Zupa krem z brokułów. Prosty i sprawdzony przepis

Jestem wielką miłośniczką zup wszelakich. Naprawdę – uwielbiam je pasjami i mogłabym jeść każdego dnia. Najczęściej gotuję tradycyjne dania kuchni polskiej, ale ostatnio zamarzyła mi się odmiana. Tym razem zachwyciła mnie zupa krem z brokułów, którą zaserwowała mi moja siostra.

Zupa krem z brokułów to zupa bardzo prosta i szybka do zrobienia, w dodatku jest pożywna i dostarcza wielu cennych witamin dla organizmu. Jak ją zrobić? Już daję odpowiedź :)

zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów. Składniki:

  • Opakowanie brokułów mrożonych (ok 400 g) lub duża ich główka,
  • 2 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 0,5 litra bulionu warzywnego (może być też rosół z dnia poprzedniego lub sama woda),
  • 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek (jeśli lubicie jej smak).
  • opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany, jeśli ktoś lubi.

Składniki na grzanki:

  • gotowe grzanki lub chleb, odrobina masła, soli i czosnku.

Przygotowanie:

  1. A więc tak – świeże brokuły dzielę na mniejsze części, płuczę, ziemniaki obieram i kroję w kostkę jak do zwykłej zupy. Czosnek i cebulę pozbawiam łupin i drobno szatkuję. Odrobinę czosnku odkładam do grzanek.
  2. Do garnka wrzucam łyżkę masła i gdy masło się rozgrzeje, smażę cebulę. Gdy zmięknie, dodaję kawałki ziemniaków i jeszcze chwilę podsmażam.
  3. Zalewam to bulionem, dorzucam brokuły i gotuję wszystko do miękkości około 15-20 minut.
  4. Zupę rozdrabniam blenderem na gładką masę. Doprawiam solą i pieprzem, jeśli trzeba, dodaję odrobinę czosnku i śmietany.

W międzyczasie kroję chleb (najlepsze jest co najmniej wczorajsze pieczywo), rozgrzewam na patelni masło, dorzucam pieczywo.

Gorącą zupę nakładam na talerz i posypuję grzankami. Po prostu pycha!

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close