Kulinaria 8 maja 2019

Sałatka z rukolą i gruszką – zachwyca prostotą i smakiem

Sałatka z rukolą i gruszką – zakochałam się w niej od pierwszego kęsa, a w zasadzie nawet od spojrzenia, ponieważ pięknie prezentowała się na półmisku. Prosta, żeby nie powiedzieć banalna! Do jej przygotowanie potrzeba raptem kilku składników i dosłownie chwili. Idealnie więc nadaje się na szybką przekąskę, gdy nie mamy czasu na długie gotowanie lub do poczęstowania niespodziewanych gości.

Delikatność gruszki, wyrazisty smak sera pleśniowego, chrupiące prażone orzechy, zielenina dodająca nie tylko uroku całości, ale też cennych witamin oraz sos, który łączy w sobie słodycz miodu, pikantność ostrej musztardy oraz kwaskowatość cytryny – to idealne wykończenie, nadające charakteru tej niepozornej, bo dość skromnej sałatce.

Sałatka z rukolą i gruszką – składniki:

Rukola i roszponka, ewentualnie mix sałat

Gruszka

Ser pleśniowy (niebieski)

Orzechy włoskie lub słonecznik

Sos:

Ostra musztarda

Miód

Cytryna

Oliwa z oliwek

Sałatka z rukolą i gruszką – przygotowanie:

Sałatę płuczę na sicie i suszę.

Gruszkę myję, obieram ze skóry, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę lub plasterki.

Orzechy obieram z łupinek i prażę na suchej patelni. To samo robię ze słonecznikiem.

Ser pleśniowy kroję w kostkę.

Składniki sosu po prostu ze sobą mieszam, w proporcjach dobranych na oko. Podstawą jest oliwa i ostra musztarda, miodu oraz cytryny dodaję odrobinę.

Przygotowane składniki układam w wybranym naczyniu: najpierw rozsypuję rukolę i roszponkę, następnie dodaję gruszkę, ser pleśniowy oraz uprażone i ostudzone orzechy. Całość polewam sosem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close