Sałatka z rukolą i gruszką – zachwyca prostotą i smakiem
Sałatka z rukolą i gruszką – zakochałam się w niej od pierwszego kęsa, a w zasadzie nawet od spojrzenia, ponieważ pięknie prezentowała się na półmisku. Prosta, żeby nie powiedzieć banalna! Do jej przygotowanie potrzeba raptem kilku składników i dosłownie chwili. Idealnie więc nadaje się na szybką przekąskę, gdy nie mamy czasu na długie gotowanie lub do poczęstowania niespodziewanych gości.
Delikatność gruszki, wyrazisty smak sera pleśniowego, chrupiące prażone orzechy, zielenina dodająca nie tylko uroku całości, ale też cennych witamin oraz sos, który łączy w sobie słodycz miodu, pikantność ostrej musztardy oraz kwaskowatość cytryny – to idealne wykończenie, nadające charakteru tej niepozornej, bo dość skromnej sałatce.
Sałatka z rukolą i gruszką – składniki:
Rukola i roszponka, ewentualnie mix sałat
Gruszka
Ser pleśniowy (niebieski)
Orzechy włoskie lub słonecznik
Sos:
Ostra musztarda
Miód
Cytryna
Oliwa z oliwek
Sałatka z rukolą i gruszką – przygotowanie:
Sałatę płuczę na sicie i suszę.
Gruszkę myję, obieram ze skóry, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę lub plasterki.
Orzechy obieram z łupinek i prażę na suchej patelni. To samo robię ze słonecznikiem.
Ser pleśniowy kroję w kostkę.
Składniki sosu po prostu ze sobą mieszam, w proporcjach dobranych na oko. Podstawą jest oliwa i ostra musztarda, miodu oraz cytryny dodaję odrobinę.
Przygotowane składniki układam w wybranym naczyniu: najpierw rozsypuję rukolę i roszponkę, następnie dodaję gruszkę, ser pleśniowy oraz uprażone i ostudzone orzechy. Całość polewam sosem.
Smacznego!
Fot. Archiwum prywatne J.Fizia