Ciąża i dziecko 1 listopada 2021

Czy mleko jest dobre na wszystko?

Ile razy każdy z Was słyszał – pij mleko, będziesz miał zdrowe kości. Tak, to prawda! Tu ważną rolę odgrywa, nie tylko wysoka zawartość wapnia w mleku i jego produktach, ale również jego wysoka przyswajalność. Ważną rolę w przyswojeniu wapnia przez nasz organizm i wbudowaniu go w nasze kości odgrywa jego stosunek do ilości fosforu, który obniża wydalanie wapnia oraz obecność kwasu mlekowego pochodzącego z fermentacji cukru mlekowego – laktozy, który z kolei wspomaga jego przyswajanie. Ale wapń to pierwiastek, który nie tylko dba o strukturę naszych kości, ale również wspomaga nasz układ mięśniowy i reguluje procesy krzepnięcia krwi.

Ale czy tylko ze względu na wapń powinniśmy jeść wyroby mleczarskie? Nabiał w naszej diecie zajmuje bardzo ważne miejsce, wystarczy spojrzeć na piramidę żywieniową.

Nazewnictwo składników mleka wpływających na nasze zdrowie nie jest łatwe do zapamiętania dla przeciętnego, choć coraz bardziej wyedukowanego konsumenta. Nazwy, takie jak laktoferyna, fosfolipidy, probiotyki czy łacińskie nazwy mikroorganizmów brzmią trudno i obco, ale już maślanka, masło, jogurty, sery czy kefiry są nam bliskie, zarówno w swojej nazwie, jak i w smaku.

Pochodzący z mleka tłuszcz wnosi prozdrowotne składniki, które mogą nam pomóc zapobiec chorobom cywilizacyjnym. Jedząc masło, sery, śmietankę i inne pełnotłuste mleczne wyroby, a wraz z nimi obecne i rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D i E, możemy wspomóc pracę naszego układu nerwowego czy kostnego. Wymienione produkty, bogate w witaminę E, wspomagają ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Bogactwo witaminy A i D w pełnotłustych produktach mlecznych przyczynia się do utrzymanie prawidłowego stanu błon śluzowych.

Koncentrat białek serwatkowych jest produktem docenianym przez sportowców, ale również jest wykorzystywany z dużym powodzeniem przy rekonwalescencji osób chorych.

Składniki pochodzące z serwatki są łatwo przyswajalne i lekkostrawne. Oprócz chętnie kupowanych przez sportowców koncentratów białek serwatkowych w proszku, białka serwatkowe są też dostępne w postaci, np. serków serwatkowych czy jako składnik użyty do wyrobów cukierniczych oraz piekarniczych. Substancje wchodzące w skład serwatki w proszku wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Na przykład obecna tam witamina B2 może polepszyć przyswajanie żelaza, a witamina B12 wspomóc naszą odporność. Serwatka to też produkt wspomagający wzrost i rozwój sprzyjającym nam mikroorganizmom.

Składników zawartych w wyrobach mlecznych, które mogą być świetnymi wspomagaczami naszego zdrowia jest wiele, dlatego warto przyjrzeć się lepiej półce z nabiałem i wybrać odpowiedni dla siebie produkt.

Mleko i jego przetwory są z nami od zawsze. Powstają całe zespoły naukowców, którzy zajmują się właśnie badaniem mleka i jego wpływem na ludzki organizm. Ciekawostką może być fakt, że w Ogrodzie Saskim w Warszawie, w XIX w. znajdowało się uzdrowisko o wdzięcznej nazwie – Zakłady Lecznicze Kumysem i Kefirem.

Nie wierzmy w „marketing strachu”, który na podstawie reakcji osób chorych na dany produkt, kreuje trendy żywieniowe. Korzystajmy z dobrodziejstw mlecznych produktów i dbajmy o swoje zdrowie.

Kampania „Mleko – dobry wybór”, której organizatorem jest KZSM Zw. Rew. wraz z partnerami: NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność” i Polski Związek Zawodowy Rolników, a patronem Fundacja Instytutu Matki i Dziecka, zaprasza po więcej informacji na media społecznościowe. Szukajcie nas pod hasłem „Mleko dobry wybór” na Facebooku i Instagramie oraz w TV, zarówno tej ogólnokrajowej, jak i regionalnej. Kampania została sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Źródło informacji: Capital24.tv

Zdjęcie: Envato Stock

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Gry planszowe i nie tylko 31 października 2021

Labirynth – klasyka, którą warto znać!

Od mojego dzieciństwa minęło już sporo czasu, ale do dziś pamiętam wieczory z rodzicami i babcią nad partyjką jokera, czy budowanie hoteli w swoich państwach. Wtedy nie było takiego wyboru gier jak dziś, ale jeśli ktoś miał ciocię lub wujka za granicą, była szansa, że w kolejnej paczce na święta będzie coś fajnego. Takie szczęście miała moja koleżanka, która dostała grę Labirynth. Byliśmy nią oczarowani, ale niestety nikt nie potrafił wtedy przetłumaczyć nam zasad. Ale była! 

Gra Labirynth pojawiła się na rynku gier planszowych w 1986 roku i od tamtego czasu zyskała wiele nagród jak np. 1988 Årets Spel Best Family Game Winner, 1986 Spiel des Jahres Recommended, Primary Teacher Awards 2013 i 2015. Ponadto doczekała się rozszerzonych wersji jak Master Labyrinth, Mensa Select Winner, czy Labirynth Junior. Na sklepowych półkach znajdziecie także nowe wersje tematyczne powiązane z np. Krainą Lodu, czy Auta.

Fot. Labirynth

Fot. Labirynth

Labirynth to klasyka wśród gier planszowych, którą dzieci powinny poznać. Proste zasady i dynamiczna rozgrywka zagwarantuje Wam świetną zabawę. Gra przeznaczona jest dla dzieci od 7. roku życia, ale moim zdaniem już ograny sześciolatek da sobie radę. Rozgrywki trwają do pół godziny, nie dłużej, więc jest to sposób na przyjemny poranek. 

Co znajdziemy w pudełku?

  • Planszę
  • 34 kafle labiryntu
  • 24 karty skarbu
  • 4 pionki
  • Instrukcję 

Przyznać trzeba, że pudełko jest dość spore, biorąc pod uwagę jego zawartość. Jednak na duży plus zasługuje tutaj plastikowa wypraska, w której wszystkie elementy mają swoje miejsce. 

Fot. Labirynth

Fot. Labirynth

Przygotowanie gry

Planszę należy rozłożyć tak, aby każdy gracz miał do niej dobry dostęp. Następnie karty skarbu należy dobrze przetasować i rozdać po równo graczom. Otrzymane karty ułóżcie w stos przed sobą. Figurki ułóżcie w rogu planszy zgodnie z przypisanym kolorem.

Następnie kafelki labiryntu, można wymieszać i losowo uzupełnić główną planszę. Jeden kafelek się nie zmieści, ale o to właśnie chodzi. Odłóżcie go obok planszy. 

Jak grać w Labirynth?

Gotowi do gry? W pierwszej kolejności odkryjcie pierwszą kartę skarbu, tak by inni gracze jej nie widzieli. Sprawdźcie, gdzie Wasz skarb znajduje się na planszy i powoli planujcie, jak możecie się tam najszybciej dostać. 

Tura graczy składa się z dwóch faz: (1) przesunięcie kafla labiryntu, (2) ruch pionkiem. Obok planszy znajduje się kafelek, który nie się zmieścił i to właśnie on posłuży do przesunięcia całego rzędu lub kolumny kafli, tak by po drugiej stronie wypchnąć kolejny kafelek. Wzdłuż brzegów planszy umieszczono dwanaście strzałek, to właśnie tam można wsuwać kafelek. Utrudnieniem w grze jest to, że plansza posiada wbudowane na stałe kafle, więc nie każdą linię da się przesunąć, dlatego warto zwracać uwagę, jak budować swoją drogę do skarbu. Na kaflach mamy ukazane korytarze labiryntu, dzięki którym pionki graczy mogą dotrzeć do wybranego skarbu.

Następnie gracz przesuwa pionek na dowolne pole, które jest częścią utworzonej ścieżki. Nie wolno przechodzić przez ściany, czy przez pola, na których znajduje się pionek innego gracza. Jeśli uda Wam się dotrzeć do skarbu, kładziecie kartę skarbu przed sobą i pobieracie następną ze stosu. 

Fot. Labirynth

Fot. Labirynth

Gra kończy się w chwili, gdy któryś z graczy odkryje wszystkie swoje skarby i powróci pionkiem do pozycji startowej. Ten, kto zrobi to jako pierwszy, wygrywa. 

Nasze wrażenia z gry Labirynth

Gra Labirynth to prawdziwa klasyka wśród gier planszowych, która do dzisiaj cieszy się dużym zainteresowaniem. Podejrzewam, że za jej sukcesem kryją się bardzo proste i jasne zasady gry, które młody gracz podchwyci bez problemu. Do tego tematyka. Te tajemnicze korytarze, pełne skarbów, które czekają tylko na odkrycie. W każdym z nas odnajdziemy małego poszukiwacza skarbów, którego udobruchać możemy poprzez rozgrywkę w Labirynth. 

Żywe kolory, piękna grafika sprawiają, że od gry nie tak łatwo oderwać wzrok. Kafelki wykonane są z grubej tektury w przeciwieństwie do kart skarbów. Niestety może się zdarzyć, że karty skarbów szybciej się zagną, czy zniszczą. 

Gra Labirynth to świetny rodzinny tytuł, który gwarantuje przyjemną, spokojną rozgrywkę, choć czasem dostarczy Wam dreszczyku emocji. Choć banalnie proste zasady, gra stawia przed jej graczami dwa dylematy.  Gdzie przesunąć kafelek, a potem pionek. Niby proste, jednak każdemu z graczy zależy na dotarciu do skarbu jak najszybciej, a to sprawia, że im bliżej celu, tym bardziej emocje rosną. Grając ze starszymi dzieciakami, nie obawiajmy się im nieco przeszkadzać, utrudniać. Pamiętajcie, Gry planszowe świetnie hartują emocje dzieci. 

Gra Labirynth rozwija u dzieci umiejętność przewidywania ruchu, wnioskowania,co się za chwilę wydarzy, jakie będą konsekwencje danego posunięcia kafelka, czy pionka. To dobra gra na początek, gwarantuję, że się nie znudzi. Każda rozgrywka jest inna, co wynika z liczby kafli korytarzy tajemniczego labiryntu. Zarówno w dwójkę jak i czwórkę gra się bardzo dobrze. Przy dwóch graczach jest najspokojniej na planszy, przy trzech i czterech robi się czasem ciasno, ale właśnie o to chodzi.

 

Tytuł: Labirynth
Autor: Max Kobbert
Liczba graczy: 2-4
Wiek: od 7 lat- hit
Czas gry: 20-30 min
Wydawca: Ravensburger

Wpis powstał we współpracy z Ravensburger

 

 

Więcej informacji o grze znajdziesz na stronie GramywPlanszowki.pl | GwP https://gramywplanszowki.pl/gra/1066/labirynt

 

Subscribe
Powiadom o
guest

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Zuzia P
Zuzia P
1 rok temu

Klasyk nad klasykami! U nas stoi na równi z Osadnikami z Catanu! Uwielbiamy

Dania główne 31 października 2021

Ziemniaki jesiennie – trzy pomysły na ziemniaczane dania według Andrzeja Polana

Wraz z nadejściem jesieni na naszych stołach królują: dynia, cukinia, papryka, buraki. Zajadamy się też soczystymi jabłkami, gruszkami, śliwkami… W jesiennej kuchni Andrzeja Polana szczególne miejsce zajmują ziemniaki. Znawca i miłośnik tradycyjnej kuchni polskiej, ekspert kulinarny kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” proponuje o tej porze roku dania, w których nie może ich zabraknąć. Inspiracją do stworzenia przepisów z ziemniakami w roli głównej jest dla Andrzeja Polana kuchnia regionalna – z Kaszub, Małopolski i Podhala.

 – Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Jesienią nabierają one wyjątkowego smaku, kojarzą się z ciepłem, kominkiem, ogniskiem… Czy z kiełbaskami po kaszubsku, rydzami po małopolsku, czy też na słodko ze śliwkami w kuchni podhalańskiej, ziemniaki stanowią doskonałą i niepowtarzalną bazę dla tradycyjnych dań w nowej odsłonie. Przygotowując potrawy z ziemniakami, koniecznie pamiętajmy o przyprawach, które dodają im charakteru. Dzięki temu nasza kuchnia będzie bardziej aromatyczna,
a ziemniaki – jeszcze smaczniejsze –
mówi Andrzej Polan, szef kuchni i ekspert kulinarny IV edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

Jesienne propozycje Andrzeja Polana:

KUCHNIA KASZUBSKA

Pikantne kaszubskie kiełbaski domowe w ziemniakach

Składniki:

  • 200g wołowiny gulaszowej
  • 200g szynki wieprzowej
  • 200g baraniny lub jagnięciny
  • 2 cebule
  • gorczyca i kolendra w ziarnach
  • 3-4 ziarenka jałowca
  • 200ml rosołu z niedzieli
  • sól, pieprz, majeranek

Mięsa wszystkie mielimy na grubym oczku. Cebulę przesmażamy i również mielimy. Do masy dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie wyrabiamy, dodając rosół. Z masy formujemy kiełbaski, układamy na pergaminie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 200 stopni na ok. 20 minut. Po przyrumienieniu wyjmujemy kiełbaski z piekarnika.

Kaszubskie kiełbaski_fot.Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic

Kaszubskie kiełbaski_fot.Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic

Jak przygotować ziemniaki?

  • 300g ziemniaków
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 150ml śmietanki 36%
  • sól, pieprz

Na maśle przesmażamy ziemniaki pokrojone w kostkę, podlewamy rosołem, który nam pozostał z przygotowania kiełbasek. Dusimy do miękkości, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy śmietankę i redukujemy. Na koniec dodajemy musztardę. Kiełbaski umieszczamy w ziemniakach i raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.

 

KUCHNIA MAŁOPOLSKA

Jacek placek z rydzami w pomidorach

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • natka pietruszki, koperek
  • sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cząber, kminek mielony
  • masło klarowane

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach, zasalamy, chwilę czekamy i odciskamy z nadmiaru soku, wylewając go do miski. Po krótkiej chwili odlewamy sok, a skrobię osadzoną na dnie dodajemy z powrotem do ziemniaków, dodajemy posiekane drobno zioła, przyprawy. Na maśle klarowanym smażymy nieduże placki, odsączamy na ręczniku papierowym.

Jacek placek z rydzami_fot.Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic

Jacek placek z rydzami_fot.Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic

Co dalej?

  • 300g rydzów
  • 2 cebule
  • 4 duże dojrzałe pomidory polskie
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy

Rydze kroimy w paski, podobnie kroimy cebulę. Pomidory miksujemy blenderem na puree. Na maśle przesmażamy cebulę do miękkości, dodajemy pokrojone rydze, smażymy 3-4 minuty. Do podsmażonych grzybów z cebulą dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy przyprawami i dusimy ok. 20 minut do częściowego odparowania sosu.

 

KUCHNIA PODHALAŃSKA

Zakopiańskie kluski z bryndzą, śmietaną i śliwkami

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 200g bryndzy owczej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ugotowaniu obieramy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Bryndzę mieszamy ze śmietaną, pieprzem i solą. Łączymy z ziemniakami, jajkami i mąką, ale w niedużej ilości. Ciasto przekładamy na stolnicę, robimy wałki, spłaszczamy i jak kopytka kroimy ukośnie. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli ok. 7 minut.

Zakopiańskie kluski_fot.Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic

Zakopiańskie kluski_fot.Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic

Polewa ze śliwek

  • 600g śliwek świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki miodu
  • 300ml śmietany 18%
  • 2 łyżki masła

Na patelnię wrzucamy masło i miód, rozpuszczamy i dodajemy śliwki, smażymy na miękko. Nasze kluski podajemy polane śliwkami i gęstą śmietaną.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.ziemniakiczykartofle.com.pl

Materiał zewnętrzny przesłany przez Partnera.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close