Dynia, twaróg i masło orzechowe – zgrane trio na pyszny deser
Dynia to niewątpliwie bardzo inspirujące warzywo, które w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Miąższ, mimo iż sam w sobie jest raczej mdły i bez smaku, stanowi znakomitą bazę do przyrządzania zup, potraw mięsnych, wszelkich placków, kotletów, słodkich wypieków, musów, czy dżemów. Pestki dyni to świetny dodatek do wszelkich sałatek, płatków (np. granoli) lub zup typu krem. Mogą być także konsumowane po prostu jako zwykła przekąska, tak jak orzeszki. Z kolei olej śmiało można wykorzystać do dressingów, a nawet do domowej pielęgnacji urody.
Możliwości jak widać jest wiele, trzeba więc korzystać, póki trwa sezon.
A ponieważ właśnie przygotowywałam bardzo lubiany przeze mnie krem z dyni i nie zużyłam całego warzywa, postanowiłam wykorzystać jego resztki do deseru, który nota bene wymyśliłam zupełnie przez przypadek – mieszając ze sobą to, co akurat miałam w lodówce i spiżarni.
Nie byłam do końca pewna, czy mój eksperyment okaże się smaczny, ale ku mej radości połączenie twarogu z dynią i masłem orzechowym, okazało się bardzo ciekawym rozwiązaniem.
Nie za słodki, ale też nie mdły. Lekko chrupiący – dzięki ciasteczkom i orzechom, a nie tylko papkowaty, czyli taki deser jak lubię 😉 Moi domownicy również 😀
Składniki na trzy porcje (3 szklanki):
250 g twaróg
1 szklanka puree z dyni
5 łyżek cukru
1.5-2 łyżki masła orzechowego
Kilka sztuk kruchych ciastek – ja wykorzystałam owsiane, ale mogą też być korzenne lub czekoladowe
Garść orzechów, np. fistaszków
Szczypta soli
0.5 łyżeczki imbiru
0.5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Zaczynam od przygotowania puree.
W tym celu: myję dynię, kroję na mniejsze kawałki, wydrążam. Blachę wykładam papierem do pieczenia, a na nim układam kawałki dyni. Piekarnik nastawiam na 200 stopni i w takiej temperaturze piekę warzywo przez około 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu, obieram dynię ze skórki, a następnie blenduję na gładką masę.
- Do przygotowanego puree dodaję przyprawy: szczyptę soli, imbir oraz cynamon i mieszam.
- Twaróg miksuję z cukrem. Następnie dodaję do niego puree z dyni, masło orzechowe i całość dokładnie mieszam.
- Na koniec kruszę kilka ciasteczek, obieram orzeszki ze skorupki i drobno je kroję.
- Małe pucharki, szklaneczki lub miseczki – jak kto woli – wykładam na przemian ciasteczkami i masą serowo-dyniową, a wierzch posypuję orzeszkami.
Deser gotowy. Tylko uważajcie, bo jest dość syty (jak dla mnie), więc radzę nie przesadzać z wielkością pucharka, żeby nie pęknąć 😉
P.s. Spróbujcie też mus z dyni, bananów i pomarańczy -> klik ! 😉