Kulinaria 13 listopada 2014

Gotowanie dla niemowląt i dzieci. Pierwsze smaki – smaczne i proste przepisy na zdrowe posiłki

Nie wiesz co i jak ugotować na obiadek? Gotowanie dla niemowląt wcale nie musi być stresujące. Zacznij od sprawdzonych przepisów i poznaj kilka trików – jak samemu komponować składniki. Z czasem zostaniesz wirtuozem niemowlęcej kuchni. 

Komponuj ze smakiem, gotuj z pomysłem i nie bój się wybierać

Wiele mam chce samodzielnie gotować swoim dzieciom, jednak dużym wyzwaniem jest dla nich samodzielne skomponowanie składników potrawy. Stosując kilka prostych trików, można bez obaw wybierać poszczególne produkty – odpowiednie do wieku dziecka. Gotowanie dla niemowląt nie musi być trudne.

Trik nr 1 — skorzystaj z wiedzy fachowców
Zapytaj pediatrę o poradę, poproś o ulotki ze schematem żywienia, poszukaj w internecie – korzystaj ze sprawdzonych źródeł popartych autorytetem specjalistów. Gotując dla dzieci po 13 miesiącu życia, kieruj się powszechnymi zasadami zdrowego żywienia — piramidy żywienia lub zdrowego talerzyka.

Gotowanie dla niemowląt i małych dzieci

Gotowanie dla niemowląt i małych dzieci

Trik nr 2 — podglądaj na zakupach
Wcale nie musisz wybierać się na zakupy ze starannie przygotowaną listą produktów – ona już tam na Ciebie czeka. Zerknij na regał ze słoiczkami – każdy z nich jest starannie opisany: zawiera informację o zalecanym wieku dziecka oraz wyszczególnione wszystkie składniki w porządku od tych występujących w największej ilości do najmniejszej.

Trik nr 3 — zaufaj intuicji
Doskonale radzisz sobie w kuchni, gotując dziecku kieruj się zdrowym rozsądkiem. Przecież świetnie wiesz, co do siebie pasuje. Sprawdź, czy Twojemu dziecku odpowiadają podobne zestawienia.

Trik nr 4 — wybieraj to, co ulubione
Szybko zobaczysz jakie smaki preferuje Twoje dziecko. Używaj jako głównego składnika, tego ulubionego. Przecież chodzi o to, by dziecko zjadło ze smakiem.

Trik nr 5 — oszczędzaj czas i energię
Pozwól się wyręczyć, korzystaj z urządzeń i sposobów na zaoszczędzenie czasu.

Beaba_1.3_male

 

Urządzenie Babycook doskonale pomaga zaoszczędzić czas i pieniądze. Możliwość przygotowania posiłku dla dziecka w jednym naczyniu i bez potrzeby pilnowania, to naprawdę niesamowita pomoc – szczególnie, gdy dorastający malec zaczyna absorbować coraz więcej uwagi rodziców. Więcej o Babycooku dowiesz się na stronie Beaba Polska lub w mojej recenzji – zapraszam. Pamiętaj, gotowanie dla niemowląt i dzieci może być przyjemne.

Pierwsze smaki  pierwsza łyżeczka

 

IMG_6537

 

Wprowadzanie stałych pokarmów rozpocznij zgodnie z ustalonym z pediatrą harmonogramem. Najlepszym sposobem na oswajanie malca z nowymi smaki, są delikatne próby dosłowne jednej łyżeczki pojedynczych składników. Dzięki pojedynczemu wprowadzaniu produktów w prosty sposób ułatwisz sobie ewentualną eliminację tych, na które dziecko może mieć alergię. Pierwsze smaki najlepiej poznać od zdrowej i warzywnej strony. Jako pierwszy produkt można również wybrać przecier z owoców — jednak te, mają dość intensywny smak i zazwyczaj nie przypadają do gustu małych ssaków. Warto unikać jako „pierwszej  łyżeczki” produktów słodkich – takich jak właśnie owoce, czy gotowe kaszki i soczki, dziecko z natury preferuję słodycz, może się okazać, że później nie będzie miało ochoty na inne kulinarne doznania.

GOTOWANIE DLA NIEMOWLĄT I DZIECI – Co i kiedy, czyli jakich składników możesz używać?

 

Po 5 miesiącu życia:
– marchew
– korzeń pietruszki
– pasternak (dzieci go uwielbiają)
– dynia
– jabłko
– ziemniak
– szpinak
– banany
– por ( w niewielkich ilościach w zupkach)

Po 6 miesiącu życia:
– brokuły
– cukinia
– kalafior
– fasolka szparagowa
– zielony groszek
– kabaczek
– kukurydza
– seler
– czerwona soczewica
– jagody
– owoc dzikiej róży
– mięsa i ryby

Beaba_1.4_male

Po 7 miesiącu życia:
– buraki
– soczewica  zielona
– kalarepa
– pomidory (przetworzone np. w zupce)

Po 8 miesiącu życia:
– jarmuż
– szparagi

Po 9 miesiącu życia:
– szczaw
– groch
– cebula

Po 10 miesiącu życia:
– ogórek
– papryka
– soja
– kapusty
– fasola biała i czerwona

Po 12 miesiącu życia:
– szczaw
– bób
– rzodkiewki
– sałata

W poszczególnych miesiącach życia dziecka, wprowadzaj zgodnie ze schematem żywienia niemowląt pozostałe produkty spożywcze: nabiał, produkty zbożowe, mięso i ryby oraz tłuszcze.

Przepisy

 ZDROWE GOTOWANIE Z BEABA – SPRAWDŹ PRZEPISY NA ZDROWE, SMACZNE I SZYBKIE DANIA.

Prosta zupka jarzynowa – baza do wielu zupek i przecierów

po 5 miesiącu życia

Składniki:
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 mały, młody ziemniaczek
ok. 1 cm kawałek młodego pora
woda, kropelka oleju roślinnego

Warzywa starannie umyj i pokrój w kostkę. Ugotuj na parze lub w niewielkiej ilości wody. Czas gotowania 15-20 minut. Czas gotowania w Babycook – 15 minut.
Ugotowane warzywa połącz z wodą, która została z gotowania, przetrzyj przez sitko lub zmiksuj na przecier.
* gdy dziecko będzie starsze, wystarczy, że do bazy będziesz dodawać mięso i różne dodatki: np. jednego dnia groszek, drugiego brokuły czy inne warzywo, które będzie podstawowym smakiem dania.

Zupa przecierowa z dynią

po 5 miesiącu życia

Gotowanie dla niemowląt - Zupka krem z dyni / Fot. Hanna Szczygieł

Zupka krem z dyni / Fot. Hanna Szczygieł

 

Składniki:
1 mała marchewka
wydrążony i obrany kawałek dyni – wielkości średniego ziemniaka
1/2 korzenia pietruszki
1 mały, młody ziemniaczek
woda, kropelka oleju roślinnego

Warzywa starannie umyj i pokrój w kostkę. Ugotuj na parze lub w niewielkiej ilości wody. Czas gotowania 15-20 minut. Czas gotowania w Babycook – 15 minut.
Ugotowane warzywa połącz z wodą, która została z gotowania, przetrzyj przez sitko lub zmiksuj na przecier.
* gdy dziecko będzie starsze, wystarczy, że do bazy będziesz dodawać mięso i różne dodatki: np. jednego dnia groszek, drugiego brokuły czy inne warzywo, które będzie podstawowym smakiem dania.

Potrawka w stylu wiosennym

po 6 miesiącu życia

Składniki:
1 mała marchewka
1 korzeń pietruszki
1 mały, młody ziemniaczek
garść zielonego groszku (może być mrożony)
kawałek piersi z kurczaka
woda, kropelka oleju roślinnego

Warzywa starannie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Z fasolki usuń ogonki i włókna. Mięso również pokrój na drobne kawałki. Ugotuj na parze. Czas gotowania 20 minut. Czas gotowania w Babycook – 15 minut.
Ugotowane warzywa połącz z odrobiną wody, która została z gotowania, przetrzyj przez sitko lub zmiksuj na przecier. Jeżeli dziecko chętnie gryzie drobne kawałki, nie miksuj całej zawartości – cześć rozgnieć widelcem.

Schab na puree z koperkiem

po 8 miesiącu życia

 

Gotowanie dla niemowląt - schab na puree z koperkiem

Schab na puree z koperkiem / Fot. Hanna Szczygieł

Składniki:
1 mały, młody ziemniaczek
1 mały plaster schabu – wielkości
odrobina świeżego lub mrożonego koperku
woda, kropelka oleju roślinnego

Warzywa i mięso starannie umyj i pokrój w kostkę. Ugotuj na parze lub w niewielkiej ilości wody. Czas gotowania 15-20 minut. Czas gotowania w Babycook – 15 minut.
Ugotowane ziemniaki rozdrobnij widelcem, przetrzyj przez sitko lub zmiksuj na puree. Mięso w zależności od preferencji dziecka zostaw w małych kawałkach lub zmiksuj.

Aromatyczny przecier/mus gruszkowy

po 12 miesiącu życia

Składniki:
1 gruszka
parę goździków
woda

Gruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj na parze w towarzystwie goździków. Banał, który bardzo wzbogaca smak owocowego deseru. Możesz podawać go z dodatkami – np. biszkoptem lub herbatnikiem. Czas gotowania 10 minut. Czas gotowania w Babycook – 7-10 minut.

Przeczytaj także:

Mama wraca do pracy – czy słoiczki są konieczne?
Dlaczego gotowanie na parze jest zdrowe? Zdrowe posiłki dla całej rodziny.
ZDROWE GOTOWANIE Z BEABA – SPRAWDŹ PRZEPISY NA ZDROWE, SMACZNE I SZYBKIE DANIA.

Zdjęcie tytułowe: Tom & Katrien / CC BY-SA 

Zdjęcia:
1.) Fot. Screen z poradnika żywienia małych dzieci IMiD —  Zdrowy talerzyk
2.) 3.) Fot. Materiały prasowe

8
Dodaj komentarz

avatar
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
MiraAnna SzwangruberJUSTYNAKarolina urbanskaWeronika z mamotatogotuj.com Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
(nie)Magda(lena)
Gość
(nie)Magda(lena)

Stosowałam radę nr 2 kiedy rozszerzałam dietę córce. Teraz chyba wrócę do tamtych zasad u mojego ekstremalnego niejadka ;)

wcześniak i co dalej
Gość
wcześniak i co dalej

Świetny wpis. Dziękuję. Mogę zakończyć poszukiwania w sieci.

Ela
Gość
Ela

Bardzo fajny wpis, dodaję do zakładek! ;)

Weronika z mamotatogotuj.com
Gość
Weronika z mamotatogotuj.com

Świetny wpis i super przepisy. Część znam bo my, mamy, gotujemy podobnie, ale z części na pewno skorzystam. Muszę się też przyznać, że strasznie zazdroszczę babycook’a. Hmmm… może przy drugim dziecku go kupię, to moje marzenie :-)

Karolina urbanska
Gość
Karolina urbanska

Czy olej roślinny to może być kokosowy? Czy ta baze do zupę można zamrozić? Pozdrawiam

JUSTYNA
Gość
JUSTYNA

A gdzie żółtko jaja które jest esencją wszystkich witamin i minerałów, gdzie masło? Olej rośliny czy kokosowy na pewno nie będzie lepszy od dobrego polskiego masła i to w ilości na pewno większej niż jedna kropla!!

Anna Szwangruber
Gość
Anna Szwangruber

Zapraszam na swój kanał z przepisami dla maluchów na YouTube: Anna Szwangruber. Bez baby cook’a też się da ;-)

Mira
Gość
Mira

Witaj! Mam pytanie, czy do pierwszych obiadków warzywnych można dodać olej lniany ? Córka ma ponad 5 miesięcy i jest karmiona piersią. Dostała juz krem z dyni, i dziś pierwszy brokuł. :)

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close