Przepis na ciasto Leśny Mech
Pomysł na to ciasto zrodził się już jakiś czas temu. Zaczęło się niewinnie od pochwał od jednej z nas. Jakiś czas później powędrował przepis i ja także musiałam go przetestować, inaczej nie byłabym sobą. Mowa tutaj o cieście pod tajemniczą nazwą – Leśny mech.
Leśny mech to ciasto, które sprawi, że nie tylko dzieci będą zachwycone. Niektórym szczęka może długo się nie podnieść z podłogi. To wszystko za sprawą koloru ciasta i jednego ze składników, a dokładnie szpinaku. Spokojnie możecie mi zaufać, jeśli dobrze pamiętam poprzedni mój przepis na ciasto przypadł Wam do gustu. Nie trzymając Was dłużej w niepewności podaję niezbędne wskazówki.
Składniki na ciasto:
3 jajka
1 ⅓ szklanki cukru kryształu
1 ⅓ szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej lub 2 ½ szklanki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ewentualnie cukier wanilinowy)
400-450g szpinaku (rozdrobnionego)
Do wyboru owoce do dekoracji: granat, borówki, poziomki, maliny
Składniki na masę:
ok 300 ml śmietany 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ewentualnie cukier wanilinowy)
ewentualnie 1 saszetka śmietana-fix
Przygotowanie ciasta:
1. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę.
2. Dodaję powoli olej oraz ekstrakt z wanilii i dalej mieszam.
3. Przesiewam przez sito mąkę (lub mieszankę – po szklance pszennej mąki i krupczatki) wraz z proszkiem do pieczenia.
4. Na koniec dodaję rozdrobniony szpinak (ja wcześniej kupuję paczkę mrożonego szpinaku), który lekko odsączam z wody na sitku.
5. Całość dokładnie mieszam i wylewam na wcześniej przygotowaną tortownicę lub blachę do pieczenia ciasta.
6. Ciasto piekę w termoobiegu przez około 40 minut przy temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie masy:
1. Kiedy ciasto ostygnie, odcinam wierzchnią warstwę, tak aby było równe, a odciętą część kruszę – wykorzystam ją na końcu.
2. Śmietanę wraz z pozostałymi składnikami ubijam na gładką puszystą masę.
3. Wykładam ją na ciasto i wyrównuję.
4. Wierzch posypuję wcześniej skruszonym ciastem i lekko dociskam całość.
5. Górę ciasta posypuję chaotycznie owocami np. granatem, poziomkami.
Zdjęcie: Rachela
Zdjęcie: Basia
Przygotowanie ciasta i masy zajmuje niewiele czasu. Polecam jednak masę śmietanową zrobić nie wcześniej niż jedną, dwie godziny przed podaniem. Polecam także przechowywać go w lodówce – jeśli coś pozostanie z waszego leśnego mchu.
Zdjęcia: Rachela
- Sernik gotowany – ciasto last minute
- 2w1 czyli placek bawarski
- Muffinki z bananem i snickersem – przepis Aleksa
- Najprostszy przepis na pleśniak
- Deser w 30 minut? Czekoladowa rolada bez mąki na letnie popołudnie
- Przepis na ciasto z dwóch jajek
- Ciasto bananowe – proste i szybkie
- Placki owsiane – propozycja na smaczny i pożywny posiłek
Czas wcielić Twój przepis w życie!
Melduję, że ciasto w piekarniku.
Ziemniaczane sa super 🙂 ps mam marchewki potrzebuje przepis na proste ciasto marchewkowe, nigdy nie robiłam …
A proszę bardzo https://wrolimamy.pl/ciasto-marchewkowe/ smacznego 🙂
Salatka z marchewki jamiego olivera-zetrzec 5marchewek dodac posiekana pietruszke pol papryczki chilli.na patelnie wrzucic na 2min.platki migdalow jak sie zarumienia dodac do salatki polac cytryny i wymieszac.palce lizac
brzmi pysznie. muszę wypróbować!
Oj warta sprobowania.ja ja odnalazlam 3tyg.temu i jest w mojej liscie ulubionych.
muszę koniecznie wypróbować 🙂
Polecam
wow pieknie wyglada, ja robiłam muffinki szpinakowe na słodko 😉
Chętnie przygarnę przepis 🙂
http://jakuma-gdy.blogspot.co.uk/2014/02/muffiny-ze-szpinakiem-ale-na-sodko.html pyszne są 🙂
A oto mój leśny mech przepyszne ciasto
Pychota
Polecam Ciasto bardzo smaczne i ładnie się prezentuje, idealne na wielkanoc 🙂
Ciekamwy przepis …ale fotografia chyba wymknęła się spod kontroli . W przepisie nie ma wzmianki o warstwie (białej ) . Rozumie , że można ją zrobić …ale …w przepisie zabraknie masy ?