Ciasto marchewkowe
Rozkosz zaczyna się od marchewkowej czerwieni, przechodząc w cynamonowy brąz trafia prosto do “serca”. Jeśli ktoś przegapił Walentynki, to realizując niżej zamieszczony przepis na ciasto marchewkowe może je szybko nadrobić. Dla dzieci to skrzętnie ukryta marchewka, a dla niewymagających dorosłych kwadrans przy kuchennym blacie.
Zapraszam Was do upichcenia – dziś ciasto marchewkowe!
Składniki:
4 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki startej marchewki – ok. 2-3 średniej wielkości marchwie
1,5 szklanki cukru
1 i ¼ szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ewentualnie prażone migdały lub orzechy włoskie
Jajka wraz z cukrem ucieram na gładką, jednolitą masę.
- Stopniowo dodaję mąkę, olej, proszek, sodę oczyszczoną, cynamon i dokładnie mieszam ciasto, które jest bardzo gęste.
- Dodaję marchewkę i ewentualnie prażone migdały i jeszcze raz starannie mieszam.
- Wylewam masę na wcześniej przygotowaną tortownicę (26 cm) i wstawiam do uprzednio nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni.
- Ciasto piekę w termoobiegu ok. 1 godziny, po czym sprawdzam drewnianym patyczkiem, jeśli nic się nie przykleja ciasto marchewkowe jest gotowe.
- Kiedy ostygnie wykładam na paterę i obsypuję cukrem pudrem.
Ciasto marchewkowe można po upieczeniu przekroić i przełożyć dżemem lub powidłami śliwkowymi. Jest to jedno z ciast, które bez obaw można jeść w ciąży i gdy karmisz piersią.
Nigdy nie robiłam a dużo słyszałam, podobno pyszne. A czuć ta marchewkę, ciasto pachnie marchewkowo?
Ostatnio robiłam po raz pierwszy robiłam ciasto marchewkowe i jest naprawdę pyszne – w ogóle nie czuć marchewki (jakbym dostała do skosztowania, to bym się nie domyśliła).
nigdy nie robiłam
Zatem jest okazja 😉
a tą marchewkę ściera się na małych oczkach czy dużych?
Ja ścieram na małych oczkach bo wtedy marchewka jest mniej widoczna.
A ja na dużych oczkach tarki – szybciej 😉
Uwielbiam, dziś też sobie zrobię
Narobiłaś smaka. Maruda śpi to idę upiec ciacho 🙂 tylko zamiast marchewki (bo ostatnie dwie poszły do zupy) dodam dynię 🙂
U nas dyniowe już się piecze 🙂 w ostatniej chwili przypomniałam sobie, że to są te dni kiedy ciasto mi sie wychodzi i zaciągnęłam swojego mężczyznę do zrobienia ciacha 🙂
Pycha ciacho tak mnie skusiliście, że wczoraj zrobiłam, troszkę pobawiłam się z mąką i drugą szklankę zmieniłam pół na pól owsiana z pełnoziarnistą, ale ciacho wyszło super, dzięki za inspirację
Smacznego 🙂 Zjemy rafaello i marchewkowe będzie pierwsze w kolejce do zrobienia 🙂
Marchewkowe pyszne z masą z kawy rozpuszczalnej
Ja je robiłam zaraz po przepisie pycha
Zrobiłam z połowy porcji. ZNAKOMITE !!!
Znam i lubię. W moim przepisie dodatkowo do ciasta dodaję niesolone orzeszki ziemne 😉 Ciasto marchwekowe z orzeszkami w naszej rodzinie nazywamy wiewiórką 😉
Nie jadłam, ale brzmi smacznie 😀
ja też nie jadłam,ale mój mąż tak ,i mówił że super i w życiu nie podejrzewał, że toz marchwią 🙂
a ja juz robiłam kilka razy 🙂 właśnie z tego przepisu POLECAM
Bardzo lubie Szpinakowe rownież 🙂
A jadłam dobre