Szarlotka z bezą
Jesień od zawsze kojarzy mi się z jabłkami, które najpiękniej wyglądają o poranku skąpane w rosie i pierwszych promieniach słońca. Od małego pomagałam moim rodzicom w obieraniu jabłoni, przerabianiu jabłek na soki, kompoty, a najbardziej uwielbiałam – i nadal uwielbiam piec ciasta z jabłkami. Szarlotka z bezą to odkrycie tej jesieni, która skradła serca domowników. Kruche ciasto, karmelizowane jabłka i beza – nic więcej nie potrzeba. Sprawdźcie sami!
Składniki na kruchy spód:
1 bardzo pełna szklanka mąki pszennej (190 g)
⅕ szklanki cukru pudru (40 g)
szczypta soli
pół kostki zimnego masła (czyli 100g – tradycyjne kostki masła mają 200g)
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 żołtko
Składniki na karmelizowane jabłka:
6-7 dużych jabłek szarlotkowych (ok.1,2 kg) – ale zwykłe jabłka też świetnie smakują
1 łyżka masła
3 łyżki cukru brązowego (lub zwykłego)
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki na bezę:
3 białka
¾ szklanki drobnego cukru kryształu (150 g)
2 łyżeczki maki/skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na kruche ciasto mieszam w misce i dobrze wyrabiam ręką. Kto nie lubi się brudzić może wykorzystać malakser, ale wierzcie mi nie ma to jak ciepło ręki przy wyrabianiu kruchego ciasta.
- wyrobione ciasto zawijam w folię i wstawiam do lodówki na min. 30 min. Im dłużej tym lepiej, Ja trzymam go w lodówce nawet 1 godzinę.
- Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce obieram jabłka i kroje w większą kostkę.
- Następnie schłodzone ciasto zamiast go rozwałkować kroję na plasterki wg sposobu Basi i ugniatam w prostokątnej małej formie lub tortownicy 23 cm lub 26 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Widelcem nakłuwam ciasto i wkładam do lodówki na kolejne 30 min.
- Obieram do końca jabłka – chyba, ze udało mi się to skończyć wcześniej. Dalej na patelni roztapiam masło, dodaję cukier i pozwalam tym składnikom się połączyć i trochę pobulgotać.
- Następnie dodaję pokrojone w kostkę jabłka i dosypuję przypraw. Całość mieszam i smażę na małym ogniu maks. 7 min. – mieszając od czasu do czasu. Pamiętajcie by nie przypalić karmelu bo będzie gorzki i nie rozgotwać jabłek.
- Zanim jabłka wyłożę na ciasto, podpiekam wyjęte z lodówki kruche ciasto ok. 15 min. w temp 190 stopni.
- Na podpieczony spód kładę ciepłe karmelizowane jabłka.
- Szarlotka z bezą jest już prawie gotowa. Kolejnym etapem będzie ubicie piany na bezę.
- Najpierw ubijam białka na sztywną pianę, potem dodaję powoli cukier, a dopiero na końcu mąkę ziemniaczaną.
- Dobrze ubitą pianę wykładam na jabłka.
- Wkładam do piekarnika (180 stopni) i piekę przy wykorzystaniu termoobiegu ok 25 min. – do zarumienienia się i wypieczenia bezy- która powinna być lekko chrupiąca.
- Po upieczeniu uchylam drzwiczki piekarnika i w te sposób studzę ciasto.
Szarlotka z bezą jest już gotowa. Wystarczy udekorować ją malinami, miętą i podać gościom. Zrobi wrażenie na każdym, nawet najbardziej wybrednym smakoszom deserów.
Wskazówki: Szybki przelicznik miar kuchennych znajdziecie tutaj natomiast jeśli wybierzecie prostokątną blachę to dla uzyskania większej bezy polecam podwoić składniki.
Zdjęcia: Rachela
Mniam, mniam!!
Uwielbiam szarlotkę! A z bezą w szczególności! 🙂
Uwielbiam to ciasto, a jeszcze nigdy nie próbowałam zrobić 🙁
Agnieszko, to już któryś kolejny przepis, który sobie przywłaszczyłam.
Dzisiejsza rozmowa z moją córką:
– Po co znowu robisz ciasto?
– A podrzucimy kawałek babci, może wujek przyjedzie…
– Aaaaa robisz to pyszne z jabłkami co ostatnio… to dobrze, rób.
Generalnie lubię piec i ponoć nieźle mi to wychodzi, ale mistrzowskimi przepisami nie pogardzę 🙂
Wrzucaj więcej 🙂
Ryż z jabłkami albo z makaronem na slodko z cukrem… Poza tym można jabłka zetrzeć do słoiczków później wykorzystać do placka albo dla dziecka małe słoiczki przecieru z jabłek… Sporo można zrobić ja jak narobię słoiczków to zawsze do czegoś wykorzystam
Etap słoiczkowy dawno za dzieckiem 😀 Ale może zrobię do szarlotki zapas 😉
Ja lubię naleśniki z jabłkami smazonymi, pierogi,racuchy
Pierogów z jabłkami nigdy nie robiłam
Pokrój jabłuszko w kosteczke dość drobno posyp cukrem i cynamonem, wszystko wymieszaj, nakładając łyżeczka (gdyby jabłko było dość soczyste, weź na sitko lub dodaj troszkę bułki tartej)
Kruche ciastka z jabłkami takie kieszonki… Można takie słoiczki wykorzystać do naleśników
Mniam wyglada pysznie
Sok z jabłek, kompoty, próżone zawekowane w sloiki później do ryżu
Jeżeli masz sokowinik to jabłka na szarlotkęi i sok jabłkowy będzie
Jak ten robaczek, co poszedł do miasta, do restauracji z wierszyka „Entliczek Pentliczek” 🙂
kompot 🙂
Obowiązkowo. Moja pięciolatka towarzyszy mi zawsze w kuchni.