Rozwój 29 sierpnia 2019

Bezpłatny warsztat pn. „Potrzeby malucha. O prawidłowej pielęgnacji niemowlaka i wspieraniu rozwoju”

Zapraszamy na kolejny warsztat z cyklu „Fajny czas Mamy” organizowany przez spółkę MARYWILSKA 44. Warsztat pn. „Potrzeby malucha. O prawidłowej pielęgnacji niemowlaka i wspieraniu rozwoju” odbędzie się w czwartek, 19 września w godz. 10:30-12:30 w sali zabaw FIGLARIUM na ternie Centrum Handlowego MARYWILSKA 44 w Warszawie. Udział w warsztacie jest bezpłatny – wymagana jest wcześniejsza rejestracja mailowa pod adresem: fajnyczasmamy@marywilska44.com.

Warsztat pt. „Potrzeby malucha. O prawidłowej pielęgnacji niemowlaka i wspieraniu rozwoju” poprowadzi:

dr n. med. Elżbieta Binek – absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od wielu lat specjalizująca się w fizjoterapii pediatrycznej. Jest certyfikowanym terapeutą metod: NDT Bobath dla dzieci, metody Vojty, PNF Basic, Kinesiology Taping oraz instruktorką masażu Shantala. Inicjatorka powstania ośrodka rehabilitacyjnego dla dzieci, w którym pacjenci objęci są wieloprofilową i kompleksową opieką. Autorka specjalistycznych artykułów medycznych dot. m.in. prawidłowego rozwoju stóp dziecka. Wykładowczyni akademicka i uczestniczka wielu konferencji oraz szkoleń z zakresu najnowocześniejszych metod fizjoterapeutycznych i rehabilitacji. Ekspertka medyczna „Pytania na śniadanie” TVP2 oraz magazynu poradnikowego „Mamma Mia” w stacji Polsat Rodzina.

Podczas swojego warsztatu omówi i zaprezentuje, jak pielęgnować małe dziecko, aby wspierać jego prawidłowy rozwój. Dowiemy się m.in.:

  • jak właściwie i bezpiecznie podnosić i odkładać dziecko;
  • jakie są prawidłowe pozycje noszenia;
  • jak obracać niemowlaka podczas przebierania oraz prawidłowo i umiejętnie zmienić pieluszkę i ubranie;
  • jak karmić i prawidłowo ułożyć dziecko po karmieniu by kontrolować pozycję jego głowy;
  • jak stymulować dziecko, aby właściwie się rozwijało;
  • jak wybrać odpowiednie obuwia dla dziecka.

Kiedy: 19 września 2019 r. godz. 10:30-12:30

Gdzie: Centrum Zabaw FIGLARIUM – hala F lokal 004 w Centrum Handlowym MARYWILSKA 44, Warszawa, ul. Marywilska 44

WSTĘP WOLNY – po wcześniejszym zgłoszeniu na adres: fajnyczasmamy@marywilska44.com

Liczba miejsc ograniczona.

Dzieci są mile widziane! Bezpłatne wejście na salę zabaw dla dzieci, które przyjdą na warsztaty z mamami.

***

Organizatorem projektu „Fajny czas Mamy” jest spółka MARYWILSKA 44.
Współorganizator: Centrum Zabaw FIGLARIUM.
Patronat honorowy Burmistrza Dzielnicy Białołęka m.st. Warszawy.
Partnerzy: Komitet Ochrony Praw Dziecka, Fundacja NUTRICIA oraz społeczna inicjatywa „Białołęka jest kobietą”.
Patroni medialni: Parenting.plMiastoDzieci.plRodzice.plwRoliMamy.plMamaKlub.pl oraz Białołęka – Platforma Sąsiedzka.

***

Kolejne warsztaty odbędą się w dniach:

– 24 października godz. 10.30-12.30
– 21 listopada godz. 10.30-12.30

Zapraszamy do dołączenia do wydarzenia na Facebook’u: https://www.facebook.com/events/572413973222813/

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Ciąża i dziecko 28 sierpnia 2019

Modyfikowane mleko dla niemowlaka – co warto mieć na uwadze, włączając je do diety dziecka?

Eksperci w zakresie żywienia niemowląt podkreślają, że najlepszym pokarmem dla maluszków jest mleko mamy. WHO – Światowa Organizacja Zdrowia – zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy ich życia oraz kontynuacja tego sposobu żywienia później, przy jednoczesnym wprowadzaniu pokarmów uzupełniających. Kiedy mama podejmie decyzję  o zakończeniu karmienia naturalnego, staje przed wyborem mleka modyfikowanego. Ważne jest, aby wybrać taki produkt, który będzie odpowiedni dla maluszka.

Mleko mamy dla niemowlaka – najlepsze, co możesz dać dziecku

Naturalny pokarm, jakim jest mleko kobiece dla niemowlaka, zaczyna powstawać jeszcze zanim maluszek pojawi się na świecie. W organizmie przyszłej mamy rozpoczyna się laktacja, czyli proces produkcji pokarmu. Co ciekawe, jego skład ulega zmianom wraz z rozwojem dziecka. Zawsze jest on dostosowany do potrzeb niemowlęcia. Z uwagi na swój unikatowy skład mleko matki dostarcza dziecku:

  • węglowodany stanowiące podstawowe źródło energii;
  • dobroczynne tłuszcze, takie jak DHA, ważny dla rozwoju mózgu i wzroku dziecka;
  • oligosacharydy mleka kobiecego
  • wysokiej jakości białka, których ilość zmienia się wraz potrzebami dziecka;
  • bakterie m.in. L. reuteri oraz B.lactis, które zasiedlają przewód pokarmowy dziecka;
  • witaminy i składniki mineralne, takie jak m.in. cynk, żelazo, witamina A i C.

Mleko matki w pełni zaspokaja zapotrzebowanie dziecka na składniki odżywcze przez pierwsze pół roku życia. Nie ma potrzeby, aby dodatkowo dopajać maluszka, nawet w najbardziej upalne dni – mleko mamy dostarcza mu także odpowiednią ilość wody. Wystarczy odpowiednio często – „na żądanie” podawać mu pierś. Kiedy mama zdecyduje się wprowadzić mleko modyfikowane, wcale nie musi rezygnować z karmienia piersią. Połączenie tych 2 sposobów żywienia to tzw. karmienie mieszane.

Kiedy warto zastosować karmienie mieszane?

Jeśli mama podejmuje decyzję o powrocie do pracy lub pragnie zaangażować w karmienie maluszka również tatę dziecka lub innego członka rodziny, może zdecydować się na karmienie mieszane. Polega ono na tym, że maluszek karmiony jest jednocześnie piersią, gdy tylko mama może to robić, oraz mlekiem modyfikowanym, na przykład pod jej nieobecność.

Karmienie mieszane może być też dobrym wyborem dla płynnego przejścia od wyłącznego karmienia piersią do karmienia mlekiem następnym. Wystarczy tylko wybrać odpowiednie mleko modyfikowane dla niemowlaka – takie, które będzie najlepiej odpowiadać na jego potrzeby.

Jakie mleko modyfikowane dla niemowlaka wybrać?

Na rynku produktów żywnościowych dla niemowląt istnieje szeroki wybór mlek następnych dla maluszków. Mleko modyfikowane powinno być wybrane przede wszystkim pod kątem wieku dziecka i jego indywidualnych potrzeb. Warto wiedzieć, że mieszanka modyfikowana powstaje na ogół na bazie mleka krowiego od krów z kontrolowanych hodowli. Takie mleko modyfikuje się, aby dostosować jego skład do potrzeb najmłodszych. Dzięki temu może pomóc dostarczać dzieciom niezbędnych wartości odżywczych i jednocześnie wspierać ich wzrost i rozwój. Co oczywiste, wybrane mleko modyfikowane dla niemowlaka powinno być również dobrze tolerowane przez jego organizm.

Z myślą o maluszkach po 6. miesiącu życia, które nie są już karmione wyłącznie piersią, stworzono mleko następne NAN OPTIPRO® 2. Z powodzeniem może ono służyć do karmienia mieszanego dziecka. Produkt pomaga dostarczyć maluszkowi składniki pokarmowe niezbędne do optymalnego rozwoju psycho-fizycznego. W swoim składzie zawiera:

  • wysokiej jakości białko OPTIPRO®;
  • aktywne kultury bakterii B.lactis, takie jak w mleku mamy;
  • DHA*, ważny dla rozwoju mózgu i wzroku dziecka;
  • immunoskładniki – cynk*, żelazo*, witaminy A* i C*;
  • wyłącznie cukier mleczny – laktozę;
  • oleje tylko pochodzenia roślinnego – kokosowy, słonecznikowy i rzepakowy.

Jeśli mama będzie miała jakiekolwiek wątpliwości dotyczące wyboru odpowiedniego mleka modyfikowanego dla swojego dziecka czy zasadności zastosowania karmienia mieszanego, zawsze może zasięgnąć opinii pediatry. Gdy znajdziemy mleko następne, które jest dobrze tolerowane przez maluszka, lepiej przy nim pozostać, pamiętając o tym, że każda zmiana w tym zakresie jest wyzwaniem dla niemowlęcego brzuszka.

Ważna informacja

Zdrowa dieta matki w czasie ciąży i po porodzie pomaga gromadzić składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego przebiegu ciąży, przygotowuje do okresu laktacji i pomaga ją utrzymać. Gdy maluszek przyjdzie na świat, najlepszym dla niego sposobem żywienia jest karmienie piersią. Mleko mamy zapewnia mu bowiem doskonale zbilansowaną dietę i chroni przed chorobami. Jeśli zdecydujesz się karmić piersią, zadbaj, by Twoja dieta była zdrowa i prawidłowo zbilansowana. Jeśli zdecydujesz się nie karmić piersią, pamiętaj że ta decyzja jest trudna do odwrócenia. Stosowanie mleka modyfikowanego niesie ze sobą konsekwencje socjalne i finansowe, które powinnaś wziąć pod uwagę. Dodatkowo, rozpoczęcie częściowego dokarmiania butelką spowoduje zmniejszenie ilości wytwarzanego mleka. Dla zdrowia Twojego dziecka ważne jest, by mleko modyfikowane przygotowywać, stosować i przechowywać zawsze zgodnie z informacją na opakowaniu. Przed podjęciem decyzji dotyczącej karmienia malucha porozmawiaj z lekarzem lub położną. Wskazówki specjalistów pomogą Ci odpowiednio przygotować się do karmienia piersią oraz utrzymać laktację.

Artykuł powstał we współpracy z programem edukacyjnym dla rodziców Nestlé Zdrowy Start w Przyszłość

 

1
Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Karolina
Gość
Karolina

A co z podgrzewaniem takiego mleka? Jaka jest bezpieczna temperatura, w której składniki odżywcze nie ulegają rozpadowi? Jedni mówią, że mieszankę można rozpuścić w wodzie o temperaturze pokojowej, inni, że musi mieć 40 stopni Celsjusza.

Mleko kobiece jest przecież lekko zimniejsze niż temperatura ciała. Ja swojej Hani podaję mleko o temperaturze między 32-34 stopni Celsjusza – ma stałą temperaturę podczas karmienia, dzięki samonagrzewającej się butelce Yoomi z antykolkowym smoczkiem.

Kulinaria 26 sierpnia 2019

Jak zagęścić zupę i sos? Sprawdzone sposoby

Jak zagęścić zupę i sos? To pytanie pojawia się często, bo nie zawsze nasze kulinarne starania przynoszą idealny efekt i czasem trzeba sięgnąć po sprytny sposób, by pewne niedociągnięcia ukryć. 

Jedną z takich bolączek jest nieodpowiednia konsystencja zup i sosów. Zbyt gęste wystarczy rozcieńczyć bulionem, wodą czy – jeśli chodzi o słodsze smaki – mleczkiem kokosowym, ale zbyt rzadkie danie nie wygląda specjalnie dobrze i czasem też smakuje ciut gorzej. Są na to jednak sposoby, by zagęścić zupę i sos, by prezentowały się i smakowały wyśmienicie.

Jak zagęścić zupę i sos? 6 skutecznych sposobów

Zasmażka

To klasyka, o której w dobie fit jedzenia często zapominamy. Nie da się ukryć, że zasmażki są kaloryczne, ale to naprawdę dobry sposób na zagęszczenie dania. Wystarczy rozgrzać tłuszcz na patelni lub w rondelku, podsmażyć na nim mąkę, a gdy stanie się złotawa – dolać do niej odrobinę zupy lub sosu, intensywnie mieszać i wlać do zupy/sosu. Dzięki tej kolejności zminimalizujemy ryzyko zważenia się zasmażki i pływania w zupie nieestetycznych farfocli z mąki i tłuszczu. Taka zasmażka jest nieodzowna także w daniach typu kapusta na gęsto. Bardzo dobrze smakuje w gęstych i ciężkich zupach, jak grochowa czy kapuśniak z kiszonej kapusty.

Mąka z wodą lub śmietaną

To prosty sposób na to, jak zagęścić zupę lub sos. Do niewielkiego naczynia wsypujemy łyżkę (lub więcej, w zależności od potrzeb) mąki, dolewamy do niej zimną wodę (śmietanę) i mieszamy na idealnie gładką, dość gęstą masę. Dodajemy do mąki z wodą (śmietaną) trochę gorącego wywaru i mieszamy. Wlewamy ostrożnie do garnka i znów mieszamy energicznie, by zupa się nie zważyła. Ewentualne grudki można rozbić łyżeczką lub widelcem. Taka forma zagęszczenia daje smak łagodniejszy niż w przypadku zasmażki na tłuszczu. Można wykorzystać tu nie tylko mąkę pszenną i ziemniaczaną, ale także ryżową czy kukurydzianą.

Blendowanie warzyw

To zdrowy i sprytny sposób na to, jak zagęścić zupę lub sos, szczególnie, gdy w domu macie niejadka. Ugotowane warzywa trzeba rozdrobnić i dodać do zupy lub sosu. Ja często tak robię z cebulą i marchewką czy cukinią, której domownicy nie jedzą z własnej woli. Zblendowane warzywa są niewidoczne (no, marchewka jednak barwi na czerwono :) ) i ciekawie poprawia smak zup i sosów. Bardzo dobrze sprawdzają się tu także ziemniaki, które zostały np. z wczorajszego obiadu. One zagęszczają znakomicie i nie zmieniają smaku potrawy.

Śmietana lub jogurt

Do szklanki lub małej miseczki wlewamy śmietanę lub jogurt i dodajemy ostrożnie gorącą zupę lub sos. Po zamieszaniu wlewamy do garnka. Ze śmietaną i jogurtem należy jednak uważać, bo za duża ilość może diametralnie zmienić smak potrawy, a nie zawsze jest to pożądane.

Serek topiony

Lubię go do zagęszczania szczególnie zup kremów (wybieram wtedy ziołowy) lub sosów śmietanowych i serowych. Wrzucamy do garnka dwa-trzy trójkąciki serka i mieszamy intensywnie. Ilość serka zależy od upodobań smakowych.

Żółtko jaja

To sposób, który preferowała moja babcia. Żółtko jaja mieszamy dokładnie w szklance z  niewielką ilością śmietany. Danie zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtko ze śmietaną, cały czas mieszając. Uwaga! Po dodaniu żółtka, zupę lub sos wyłącznie mieszamy, nie gotujemy! Inaczej zawiesina się zważy i danie staje się mało apetyczne. 

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close