Targi 22 maja 2015

Dni Mamy i Dziecka Mamaville

Pamiętacie, jak w kwietniu zapraszaliśmy Was na Targi Mamaville do Warszawy a w maju do Wrocławia?
Już po raz trzeci w tym roku Mamaville przygotowało specjalną ofertę dla mam i dzieci. Tym razem zapraszamy do Warszawy, ale nie jak zwykle na Domaniewską i nie jak zwykle na jeden dzień.

Tym razem Mamaville zaprasza na Dni Mamy i Dziecka na plac Unii w Warszawie, przy ul. Puławskiej 2. Zauważyliście co jest niezwykłego w powyższym zdaniu? Taaak, dobrze widzicie, Dni, bowiem impreza zaplanowana jest w terminie 29-31 maja, niedługo po Dniu Matki i tuż przed Dniem Dziecka. Gdyby komuś nie udało się wcześniej kupić prezentów dla swoich milusińskich będzie mógł to zrobić w ostatni majowy weekend.

A będzie z czego wybierać, ponieważ oferta przygotowana na Dni Mamy i Dziecka Mamaville  to coś zupełnie wyjątkowego, czego nie znajdziecie robiąc codzienne zakupy. Zabawki, gry, książki, ubrania – wyjątkowe i nietuzinkowe zupełnie jak nasze dzieci.

Podczas całej imprezy jak zwykle w przypadku Mamaville będzie można skorzystać z przeróżnych atrakcji, warsztatów dla mam i dzieci oraz miejsc do zabawy.

Szczegóły dotyczące warsztatów oraz sposób rezerwowania miejsc znajdziecie tutaj: https://www.facebook.com/events/1620177864861182/ zajęcia są bezpłatne, ilość miejsc ograniczona.

Wstęp na imprezę oczywiście jak zwykle w przypadku targów organizowanych przez Mamaville jest darmowy.

Blog W Roli Mamy po raz kolejny ma przyjemność objąć patronatem niezwykłe wydarzenie organizowane przez Mamaville.

 

Dni Mamy i Dziecka Mamaville

 

Subscribe
Powiadom o
guest

3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Edyta Skrzydło
9 lat temu

Witaj, u nas też slonki pięknie świeci, młodszy w domu chory :-/ starszy na Roztoczu dzień dziecka z przedszkola.Dzisiaj trochę świętujemy urodziny męża i nasza 11 rocznica ślubu 🙂

W roli mamy - wrolimamy.pl

oooo, to masz tak jak ja, my we wtorek świętowaliśmy urodziny męża i ósmą rocznicę ślubu, a do kompletu dzień matki 😀 buziale dla Was :* :* :*

Edyta Skrzydło
9 lat temu

:-* :-* :-*

Kulinaria 21 maja 2015

Lody truskawkowe z musem brzoskwiniowym

Lekkie, owocowe desery są dla mnie zapowiedzią nadchodzącego lata. Na moim balkonie właśnie zaczynają owocować truskawki. Ich pojawienie się zainspirowało mnie do zrobienia smacznego i szybkiego deseru –  sorbetowych lodów truskawkowych. Smaki można dowolnie modyfikować, zależnie od dostępnych owoców, sezonu i  apetytu na lody…

Sorbetowe lody truskawkowe z musem brzoskwiniowym są domową propozycją dla dzieci i dorosłych, którzy nie posiadają maszynki do lodów. Lekka alternatywa dla tradycyjnych lodów śmietankowych i pomysł na orzeźwienie podczas letnich upałów. Do ich przygotowania wystarczą jedynie foremki, blender, smaczne sezonowe owoce i zapał do pracy.

Składniki:

  • 1 szklanka obranych truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru *
  • 1 szklanka pokrojonych brzoskwiń
  • 120 ml śmietany kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36%

Przygotowanie:

  1.   W miseczce blenduję obrane truskawki z cukrem i  60 ml śmietany.
  2.   W drugim pojemniku postępuję podobnie z brzoskwiniami bez pestek, również dodając 60 ml śmietany. Tym razem użyłam brzoskwiń z puszki.
  3.  Wkładam masę łyżką do pojemników na lody warstwowo, tak, aby po zastygnięciu powstały paski.
  4.  Napełnione pojemniczki chowam w zamrażarce na 2 godziny.

Prostym, szybkim i stosunkowo tanim sposobem możemy zaserwować dzieciom smaczny i zdrowy deser jakim są sorbetowe lody truskawkowe z musem brzoskwiniowym. Tak podanymi owocami nie pogardzi nawet niejadek. Bomba witaminowa podana w ciekawej lodowej odsłoie ucieszy oko i rozpieści najbardziej wybredne podniebienie.

Smacznego

* zamiast cukru można lody posłodzić syropem klonowym,  syropem z agawy, ewentualnie miodem.

lody sorbetowe truskawkowe

Zdjęcia: Sylwia

Subscribe
Powiadom o
guest

9 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anitka Guza-Bielarz
9 lat temu

mi podwójną porcje odkąd jestem w ciąży uwielbiam lody i pochłaniam ogromne ilości 😛

Edyta Skrzydło
9 lat temu

Litości, ja nie mogę :'(

Anna Radomska
9 lat temu

Mmmmmmmmmm…. oj zjadło by się 🙂

Milena Kamińska
9 lat temu

Mniam a inne owoce to borówki kiwi morele jagody

Weronika Kunicka
9 lat temu

U nas sok z pomarańczy 🙂

Anna Radomska
9 lat temu

Może arbuz 🙂

Milena Kamińska
9 lat temu

Lody i zimny prysznic

Milena Kamińska
9 lat temu

Zaopatrzylismy się

Desery 17 maja 2015

Rafaello bez pieczenia

Dziś z okazji Światowego Dnia Pieczenia podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto rafaello bez pieczenia. Wykonanie jest proste i śmiało można do pomocy zaprosić małe rączki naszych dzieci.

Jeżeli nie masz jeszcze żadnego deseru na dzisiejsze popołudnie, to polecam przygotować rafaello bez pieczenia. Jest to smaczne, lekkie, kokosowe ciasto, którego słodycz przełamana jest słonymi krakersami.

Rafaello bez pieczenia przepis:

Składniki:

(na prostokątną formę 23×37 cm lub 23×33)

2 paczki 180 g opakowań krakersów
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
kostka masła
2 budynie waniliowe/ śmietankowe/ kokosowe (do wyboru)
ok. 1,5 szklanki wiórków kokosowych
płatki migdałów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1.   Budynie dokładnie mieszam ze szklanką mleka (żeby nie było grudek).
  2.   W międzyczasie pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzam do wrzenia.
  3.   Rozrobione budynie wlewam do gotującego się mleka. Tak powstałą masę budyniową schładzam.
  1.   Ucieram masło (wcześniej wyciągnięte z lodówki) na najwyższych obrotach i stopniowo dodaję budyń.   Wsypuję kokos (zostawiając ¼ szklanki, by na koniec posypać wierzch ciasta)
  2.   Formę wykładam papierem do pieczenia lub folią spożywczą, a na jej dno układam pierwszą warstwę krakersów. Smaruję ją około 1/3 kremu kokosowego. Układam drugą warstwę herbatników, a następnie znowu krem, krakersy i krem – ostatnią warstwą ma być krem.
  1.      Wierzch ciasta posypuję resztą kokosu. Możemy dodatkowo posypać płatkami migdałowymi, które ja wcześniej prażę na suchej patelni.
  2.      Tak gotowy deser wkładam do lodówki na minimum 2 godziny.

Dla kogo dziś przygotowałam refaello? Dla mojej rodzinki! Mąż i syn je uwielbiają. Będziecie celebrować dziś to nietypowe święto, jakim jest Światowy Dzień Pieczenia? Pamiętajcie, że ideą tego święta jest by przypomnieć komuś ważnemu jak bardzo Wam na nim zależy i 17 maja upiec dla tej osoby ciasto. Możesz skorzystać z mojego przepisu lub wybrać inny. Szukajcie inspiracji na stronie (KLIK).

rafaello

DSC_0623

DSC_0621

Zdjęcia: Basia

Ten post jest sponsorowany przez margarynę Kasia, ale zawarta treść jest mojego autorstwa.

Subscribe
Powiadom o
guest

5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Pasikowska
Anna Pasikowska
9 lat temu

Mój przepis zdecydowanie szybszy w wykonaniu 😉 * 2 tabliczki białej czekolady * 0,5-0,6l słodkiej śmietany 30% * minimum 2 paczki wiórków kokosowych (ale można dać, ile się chce) * duża paczka biszkoptów okrągłych * paczka słonych krakersów Podgrzewamy w garnku śmietanę (nie za wysoka temperatura, żeby się nie zagotowała) i wrzucamy do niej czekoladę. Mieszamy aż do całkowitego jej rozpuszczenia, po czym dosypujemy wiórki kokosowe. Zestawiamy z gazu i do masy wkruszamy biszkopty, ilość na oko, żeby masa była w miarę gęsta. Całe dno blachy wykładamy krakersami i na to wykładamy masę kokosową. Najlepiej schować ciacho do lodówki, żeby… Czytaj więcej »

Agnieszka
Agnieszka
9 lat temu

Ciacho wygląda przepysznie!
Skorzystam z przepisu na pewno 🙂

Milena Kamińska
Milena Kamińska
9 lat temu

dziś piekłam pleśniaka i biszkopt z owocami i galaretką, ale następnym razem skuszę się na to ciasto, mniam wygląda obłędnie.

Anna
Anna
9 lat temu

Zrobiłam,ale krem wyszedł zdecydowanie za rzadki.Następnym razem chyba użyję mniejszej ilości mleka do przygotowania budyniu,bo tym razem musiałam trzymać Rafaello w zamrażarce,żeby się nie rozpłynął.Ale w smaku niezły.

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close