Kurczak Teriyaki z ryżem i warzywami to danie, które nie sprawi trudności żadnemu kulinarnemu laikowi. Z pewną pomocą można go przyrządzić raptem w piętnaście minut. [...]
Cukinia jest warzywem, które możemy kupić właściwie przez cały rok. Jednak to właśnie latem jest najtańsze i najsmaczniejsze. Urodzaj cukinii z kolei warto wykorzystać nie tylko używając jej do zapiekanek, [...]
Znacie ten ból, gdy kupicie jakieś warzywa lub owoce, wrzucicie do lodówki, a gdy postanowicie je zjeść, okazuje się, że są już zwiędnięte, żółte bądź spleśniałe? Mnie niestety czasem się [...]
Tarta z rabarbarem chodziła za mną już od dłuższego czasu. Choć formę mam już parę lat, to nie udało mi się w niej nic upiec. Miałam jakiś wewnętrzne przekonanie, że [...]
Deser, słodka przekąska, słodycze… Zimą sięgamy po nie chętniej i częściej. Warto jednak pamiętać, że deser nie musi oznaczać posiłku kalorycznego, ciężkostrawnego i ociekającego cukrem. Wręcz przeciwnie – może być [...]
Sernik z kajmakiem to połączenie, które chodziło za mną już od dłuższego czasu. W międzyczasie przerobiłam kilka przepisów, ale w każdym czegoś mi brakowało. Tak doszłam do tej wersji, którą [...]
Mus jabłkowy ma wiele zastosowań, a o niektórych większość z nas nigdy nie słyszała. Czy wiecie na przykład, że musem jabłkowym można zastąpić tłuszcze w wypiekach i sprawić by były [...]
Wraz z nadejściem jesieni na naszych stołach królują: dynia, cukinia, papryka, buraki. Zajadamy się też soczystymi jabłkami, gruszkami, śliwkami… W jesiennej kuchni Andrzeja Polana szczególne miejsce zajmują ziemniaki. Znawca i [...]
Po przyrządzeniu jesiennej szarlotki zostaje nam dużo skórek i gniazd nasiennych zazwyczaj trafiających do kosza. Szkoda, bo zawierają bardzo wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Czasem wykorzystujemy obierki jako bazę [...]
Sok z czarnego bzu to babcine panaceum na jesienne i zimowe chorowanie. Ten naturalny specyfik towarzyszył mojej rodzinie odkąd pamiętam. Robiła go moja babcia i mama, robię go i ja. [...]
Dżem z jarzębiny to rarytasik, dla osób lubiących niekonwencjonalne smaki. Próbowałam porównać jego smak do czegokolwiek innego, i jedyne co na myśl mi przychodzi to to, że kojarzy mi się [...]
Ogórki małosolne to takie trochę na wpół zrobione kiszone ogóreczki. Takie ogórki „wpół do” ukiszenia, mają wiele zalet, za które tak mocno chwali się kiszone warzywa i owoce. Wszędzie tam, [...]