Lody truskawkowe z musem brzoskwiniowym
Lekkie, owocowe desery są dla mnie zapowiedzią nadchodzącego lata. Na moim balkonie właśnie zaczynają owocować truskawki. Ich pojawienie się zainspirowało mnie do zrobienia smacznego i szybkiego deseru – sorbetowych lodów truskawkowych. Smaki można dowolnie modyfikować, zależnie od dostępnych owoców, sezonu i apetytu na lody…
Sorbetowe lody truskawkowe z musem brzoskwiniowym są domową propozycją dla dzieci i dorosłych, którzy nie posiadają maszynki do lodów. Lekka alternatywa dla tradycyjnych lodów śmietankowych i pomysł na orzeźwienie podczas letnich upałów. Do ich przygotowania wystarczą jedynie foremki, blender, smaczne sezonowe owoce i zapał do pracy.
Składniki:
- 1 szklanka obranych truskawek
- 1 łyżka cukru pudru *
- 1 szklanka pokrojonych brzoskwiń
- 120 ml śmietany kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36%
Przygotowanie:
- W miseczce blenduję obrane truskawki z cukrem i 60 ml śmietany.
- W drugim pojemniku postępuję podobnie z brzoskwiniami bez pestek, również dodając 60 ml śmietany. Tym razem użyłam brzoskwiń z puszki.
- Wkładam masę łyżką do pojemników na lody warstwowo, tak, aby po zastygnięciu powstały paski.
- Napełnione pojemniczki chowam w zamrażarce na 2 godziny.
Prostym, szybkim i stosunkowo tanim sposobem możemy zaserwować dzieciom smaczny i zdrowy deser jakim są sorbetowe lody truskawkowe z musem brzoskwiniowym. Tak podanymi owocami nie pogardzi nawet niejadek. Bomba witaminowa podana w ciekawej lodowej odsłoie ucieszy oko i rozpieści najbardziej wybredne podniebienie.
Smacznego
* zamiast cukru można lody posłodzić syropem klonowym, syropem z agawy, ewentualnie miodem.
Zdjęcia: Sylwia
mi podwójną porcje odkąd jestem w ciąży uwielbiam lody i pochłaniam ogromne ilości 😛
Litości, ja nie mogę :'(
Mmmmmmmmmm…. oj zjadło by się 🙂
Mniam a inne owoce to borówki kiwi morele jagody
U nas sok z pomarańczy 🙂
Może arbuz 🙂
Lody i zimny prysznic
Zaopatrzylismy się