Dynia jako sekret zdrowia i urody
Dynia to bez wątpienia królowa sezonu jesiennego, a przynajmniej pretendentka do tego tytułu. Swoją siłę i moc czerpie z wnętrza, które bogate jest w witaminy i minerały. Jej walory smakowe chętnie wykorzystywane są w sztuce kulinarnej, gdzie znajdziemy ją nie tylko w osławionej zupie, ale również w różnego rodzaju gulaszach, naleśnikach, konfiturach czy ciastach. Zaś ze względu na swój oryginalny wygląd oraz kolor, stanowi również prostą, acz uroczą dekorację wnętrz, a także nieodzowny element halloween`owych zabaw.
Wartości odżywcze dyni
Dynia bogata jest w witaminy A, B1, B2, C i PP, a także w składniki mineralne, takie jak: magnez, fosfor, wapń, potas oraz żelazo. Jest również doskonałym źródłem białka, błonnika i beta-karotenu, a także pektyn i kwasów organicznych.
Właściwości dyni
W związku z tym, iż dynia jest lekkostrawna, niskokaloryczna oraz bogata w błonnik, poprawia perystaltykę jelit, przemianę materii, oczyszcza organizm i odkwasza, a dzięki temu polecana jest osobom odchudzającym się, mającym problemy ze strony układu trawiennego czy z zaparciami.
Ze względu na właściwości moczopędne, zaleca się jej stosowanie przy schorzeniach układu moczowego i nerek. Ponadto dynia obniża poziom cholesterolu, przez co poleca się jej spożywanie osobom z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą.
Warto zwrócić uwagę na fakt, iż dynia jest jednym z nielicznych znanych źródeł witaminy T (B11), która poprzez wytwarzanie i wspomaganie krzepnięcia płytek krwi, stanowi broń do walki z zburzeniami krzepnięcia krwi oraz niedokrwistością.
Jej dobroczynne właściwości wpływają również na wzmocnienie układu odpornościowego.
Dynia dla urody
Jak wiele innych owoców i warzyw, dynia znalazła swe zastosowanie również w kosmetyce.
Dzięki zawartości beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem, chroni skórę przed wolnymi rodnikami i opóźnia procesy starzenia się skóry. Obecność cynku, wzmacnia, rozjaśnia i wygładza cerę. Z kolei za sprawą witamin chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym, odświeża i regeneruje.
Pestki dyni
Pestki dyni ze względu na zawartość: fitosteroli, nienasyconych kwasów tłuszczowych, mikroelementów, białka, selenu, magnezu, cynku, miedzi i manganu, stanowią prawdziwą skarbnicę zdrowia.
Powszechnie stosowane są przeciwko pasożytom (owsiki, tasiemiec, glista ludzka, …). Ponadto zapobiegają rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego (prostaty), poprawiają sprawność seksualną i żywotność plemników.
Ze względu na znaczącą zawartość cynku, nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka.
Olej z pestek dyni
Olej z pestek dyni tłoczony na zimno zawiera kwas linolowy i olejowy, witaminy: A, B1, B2, B6, C, D i E, a także beta-karoten, potas, selen i cynk. W związku z tym, może być stosowany jako kosmetyk do każdego typu skóry, jednak szczególnie polecany jest dla cery suchej, łuszczącej się i dojrzałej.
Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, a dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco.
Domowe SPA, czyli maseczki z dyni:
Maseczka regenerująco-nawilżająca
½ szklanki zmiksowanego miąższu z dyni,
½ szklanki jogurtu naturalnego,
sok z cytryny.
Połącz i wymieszaj składniki. Przygotowaną miksturę nałóż na twarz, szyję i dekolt. Pozostaw na około 20 minut, następnie spłucz letnią wodą.
Maseczka oczyszczająco-wygładzająca
½ szklanki zmiksowanego miąższu z dyni,
1 jajko,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżka miodu.
Połącz i wymieszaj składniki. Przygotowaną papkę nałóż na twarz, szyję i dekolt. Pozostaw na około 15-20 minut, następnie spłucz letnią wodą.
Maseczka anty-trądzikowa
garść pestek z dyni,
1 łyżeczka oleju z nasion dyni lub oliwy z oliwek.
Pestki zmiażdż w moździerzu, połącz z oliwą. Powstałą miksturę nałóż na twarz. Pozostaw na 15-20 minut, następnie spłucz.
Peeling do twarzy
½ szklanki miąższu z dyni,
około 3 łyżki cukru,
1 łyżeczka oleju z nasion dyni lub oliwy z oliwek.
Połącz składniki, następnie nałóż na twarz i okrężnymi ruchami delikatnie masuj twarz, przez około 2 minuty. Spłucz letnią wodą.
Pestki dyni to prawdziwe superfood. Poczytajcie: http://alergicznedziecko.pl/d-jak-dyniowe-pestki/ , a mój ulubiony przepis z dyni to zpua krem, mniam!: http://alergicznedziecko.pl/zupa-krem-z-dyni/ Twoje dyniowe bardzo mnie zainteresowało, będę testować 🙂 Pozdrawiam!
Ble dyni nie lubię za to cukinie
Specjalnie dla Ciebie, wezmę cukinię (następnym razem) na tapetę.. 😉
Uwielbiamy pieczona w piekarniku, obtoczonej w oliwie z ziolami i czosnkien i dobrze posolona. Pyszota! Super do obiadu 🙂
Uwielbiam dynię ale moj synek nie bardzo więc nie robię jej zbyt często
Mamy swoje kilka gatunków synkiem robilismy prezentacje do przedszkola z koszykiem dyni ps. Uwielbiam ta zupę.
Ja też uwielbiam zupę z dyni! ?
Super artykuł warto wiedzieć?
Ja też uwielbiam zupę z dyni! dodałam świeżo startą gałkę muszkatołową i była pyszna!Fajny artykuł!
Zrobiłaś mi teraz smaka! ?
?