Wyciskarka wolnoobrotowa Kuvings Revo 830 – moje odkrycie roku 2023
Kuvings Revo 830 to pierwsza na rynku hybrydowa wyciskarka wolnoobrotowa, tzn. łącząca cechy wyciskarki poziomej – polecanej do zielonych warzyw liściastych i włóknistych oraz pionowej – która lepiej radzi sobie z miękkimi owocami. Jak to urządzenie sprawdza się w praktyce? Czy to prawda, że jest lepsze od sokowirówki? Zapraszam do mojej recenzji.
Wyciskarka wolnoobrotowa Kuvings Revo 830 na pierwszy rzut oka, czyli jak wygląda i z jakich elementów się składa?
Wyciskarka wolnoobrotowa Kuvings Revo 830 to wszechstronny sprzęt służący nie tylko do robienia soków owocowych i warzywnych, ale też do przygotowywania koktajli, smoothie, sorbetów, a także lodowych deserów. W związku z tym cały zestaw składa się z kilku części – sześciu podstawowych, montowanych przy każdy przygotowywaniu napoju czy deseru oraz trzech rodzajów sit – używanych zamiennie w zależności od tego, co chcemy stworzyć.
Dopełnieniem całości są trzy różne szczotki do czyszczenia, co według mnie świadczy o bardzo przemyślanym projektowaniu tego urządzenia i trosce o klientów, bo po skończonej pracy nie musimy się martwić o to, czym wyszorować wyciskarkę z resztek jedzenia.
Co konkretnie zawiera model Revo 830?
- Baza (obudowa silnika) – największa i najważniejsza część wyciskarki, która skrywa napęd bazujący na wersji gastronomicznej CS600 Chef, gwarantujący gładkie wyciskanie soku nawet z bardzo twardych warzyw. Dostępna jest w czterech wariantach kolorystycznych: księżycowe srebro, ognista czerwień, alabastrowa biel i kosmiczna czerń. Dzięki temu urządzenie można dopasować do wystroju wnętrza swojej kuchni.
- Miska na sok – pojemnik, w którym miksują się składniki (nie jest to docelowy zbiornik na sok), wyposażony dodatkowo w korek niekapek, który jest banalnym, a przy tym genialnym rozwiązaniem. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że przy zamkniętym korku wszystkie składniki mogą się dokładnie ze sobą wymieszać. Po drugie nic nam nie kapie z otworu, jeśli tego nie chcemy. W mojej sokowirówce (innej marki) nie ma takiego gadżetu i zawsze mnie irytowało to, że zanim rozkręciłam do mycia cały sprzęt, miałam zachlapany blat. Ponadto korek przydatny też jest w procesie mycia wyciskarki, ale o tym powiem niżej.
- Obrotowa obudowa (koszyk z silikonowymi wycieraczkami) – część, do której wkładamy potrzebne nam sito.
- Sito – do dyspozycji mamy trzy rodzaje sit: do soku, deserowe i koktajlowe.
- Śruba nazywana też ślimakiem – część obrotowa, która dzięki technologii Smart Cut kroi i rozdrabnia wrzucone do wyciskarki produkty, a ponieważ jest wysoka, z łatwością je wciąga do środka, w związku z tym używanie popychacza ograniczone jest do minimum.
W modelu Kuvings Revo 830 po raz pierwszy użyto ślimaka z ostrzem Smart Cut, który kręcąc się, sam tnie składniki na mniejsze części. Nie trzeba już kroić marchewki, selera naciowego, wkładamy także w całości jabłka, pomarańcze, które ślimak także sam potnie. - Pokrywa – na jej szczycie znajdują się dwa otwory:
– duży o średnicy 88 mm tzw. podajnik z klapką, do którego wrzucamy miękkie warzywa i owoce np. jabłka, pomarańcze czy pomidory, a także twarde, które nie mieszczą się w mniejszym otworze, np. buraki;
– mały otwór auto-krojący o średnicy 43 mm, do niego wrzucamy twarde i włókniste warzywa takie jak: marchew, seler naciowy, szpinak bądź jarmuż. - Popychacz – jak sama nazwa wskazuje, służy do popychania składników w małym otworze – producent przestrzega przed zastępowaniem go wszelkimi sztućcami, a w szczególności palcami!
- Pojemnik na odpady – do niego wpadają resztki warzyw i owoców, czyli pulpa.
- Pojemnik na sok.
Co ważne — wszystkie elementy wyciskarki zostały stworzone z materiału Eco Zen, co oznacza, że nie zawierają szkodliwego BPA i Bisfenolu F.
Użytkowanie wyciskarki Kuvings Revo 830 – niech nie zmyli Cię pierwsze wrażenie
Czasem jest tak, że natłok pewnych informacji oraz liczba części do złożenia w jedną całość potrafi przerazić, a nawet zniechęcić do działania. Żyjąc w ciągłym biegu, chcemy wszystko szybko i łatwo. I tu Wam powiem – z wyciskarką Kuvings tak właśnie się pracuje.
Montaż wyciskarki
Patrząc na liczbę części wyciskarki Revo 830 można by pomyśleć, że jej składanie jest skomplikowane i dosyć pracochłonne. Nic bardziej mylnego, montaż jest bowiem banalny i zajmuje dosłownie chwilę.
Przygotowanie i użytkowanie
Podobnie rzecz ma się w kwestii korzystania z urządzenia – zapoznanie się z najważniejszymi wskazówkami zawartymi w instrukcji obsługi i poradniku użytkowania, daje takie poczucie, że proces tworzenia soku będzie trudny i tych wszystkich informacji jest dużo do zapamiętania, po czym człowiek przystępuje do działania i okazuje się, że był w błędzie. Korzystanie z wyciskarki jest bardzo proste, a tworzenie napojów niezwykle przyjemne. I mówię to z ręką na sercu, mając porównanie w wyciskaniu soków w sokowirówce.
Czyszczenie sprzętu
Przyznaję, że ten punkt wzbudzał we mnie najwięcej obaw i niechęci, bo z całego procesu tworzenia soku jest najmniej atrakcyjny – delikatnie rzecz ujmując. Jednak ku mojemu zaskoczeniu mycie nie jest ani trochę kłopotliwe. Wszystkie części płuczemy pod bieżącą wodą, a miejsca narażone na większe zabrudzenia, jak np. wyloty pulpy i soku czyścimy dołączonymi do zestawu szczoteczkami. To samo tyczy się sita – do dyspozycji mamy specjalną szczotkę obrotową, która dobrze radzi sobie z usuwaniem resztek produktów z otworów. Z niczym nie musimy się męczyć, niczego nie trzeba specjalnie szorować i tu chylę czoła przed osobami, które projektowały tę wyciskarkę, bo mam wrażenie, że pomyślały o każdym szczególe.
Ponadto wyciskarkę można płukać bez konieczności rozbierania jej – wystarczy wlać wodę do miski, w której mieszają się składniki na sok, zamknąć korek niekapek i włączyć urządzenie na około 3 minuty. Na marginesie dodam, że w poradniku użytkowania pojawiła się sugestia, by zlewki z tego procesu wykorzystać np. do podlewania kwiatów, co uważam za cenną wskazówkę.
Największe zalety wyciskarki Kuvings Revo 830 – moja subiektywna ocena
Cicha praca
Wyciskarka Kuvings to nowoczesne urządzenie, które wykorzystuje technologię wyciskania soku przy wolnych obrotach, dzięki temu pracuje wyjątkowo cicho i to stanowi jej ogromny atut. Mam porównanie do sokowirówki i muszę przyznać, że wciąż jestem pod wrażeniem różnicy w skali hałasu, jakie generują te dwa urządzenia – choć to określenie w ogóle nie pasuje do Kuvingsa. Zdarzyło mi się miksować soki wcześnie rano, kiedy moje dzieciaki jeszcze spały i nikogo nie obudziłam – myślę, że to mówi samo za siebie.
Miksowanie soków z twardych warzyw, pozwala przemycać niejadkom cenne wartości odżywcze
Zastosowany w wyciskarce napęd pozwala na sprawne wyciskanie soku nawet z twardych warzyw – marchewki, imbiru czy buraka. Dzięki temu możemy komponować urozmaicone napoje i przemycać dzieciom cenne składniki z produktów, których normalnie by nie zjadły. Choć tak po prawdzie to nie dotyczy tylko małolatów, bo ja np. selera naciowego też nie zjem w postaci surowej, ale jak zmiksuję go z zielonym jabłkiem, ogórkiem, gruszką i cytryną, to wypiję z uśmiechem na ustach i będę rozglądać się za dokładką!
Myjemy wszystko, kroimy tylko to, co nie mieści się we wlocie
Wiele produktów można wrzucać w całości, wraz ze skórką i (drobnymi) pestkami – to znacznie ułatwia i przyspiesza pracę. Wyjątek stanowią cytrusy oraz owoce z grubą, niejadalną skórą jak np. ananas, arbuz czy melon – te produkty należy obrać.
Podobnie rzecz ma się z owocami, które mają duże i twarde nasiona – brzoskwinie, nektarynki, morele, śliwki lub mango – przed wrzuceniem tego typu składników do wyciskarki, należy usunąć z nich pestki.
Dajemy mało, bierzemy dużo – wydajność na wagę złota
Z robienia soków w sokowirówce pamiętam, że trzeba było użyć dużo owoców, by wycisnąć zadowalającą ilość soku, to skutecznie zniechęcało mnie do pracy. Wyciskarka wolnoobrotowa pracuje inaczej, rzec by można, że wyciska z produktów, ile się da, dzięki czemu stosunkowo łatwo (niewielką ilością produktów, a co za tym idzie tanim kosztem) można napoić pięcioosobową rodzinę.
Różne możliwości – wyciskarka to nie tylko tworzenie soków
Po pierwsze (jak już wspomniałam wyżej) dzięki trzem rodzajom sit, poza klasycznymi sokami możemy stworzyć koktajle i desery. Po drugie, resztę owoców i warzyw, czyli pulpę możemy ponownie wykorzystać do stworzenia prostych dań dla dzieci, np. purée bądź placków. To z pewnością spodoba się miłośnikom idei Zero Waste.
Gęsty, treściwy, nierozwarstwiony sok
W tym aspekcie obserwuję kolosalną różnicę pomiędzy wyciśniętym sokiem w wyciskarce, a sokowirówce. W tym drugim napój niestety się rozwarstwia, dzieląc się na dwie części: półtransparentną, jakby zabarwioną wodę i na górze gęstszą formę, „udekorowaną” pianką, której nie lubię – zawsze ją ściągałam łyżeczką przed spożyciem. W wyciskarce sok jest jednolity i gęsty, wygląda więc zdecydowanie apetyczniej i bardziej treściwie. Nie twierdzę, że nigdy nie tworzy się tu pianka, bo to zależy od tego, jakich składników się używa — jedne się pienią, inne nie – ale jeśli się pojawia, jest zdecydowanie subtelniejsza niż ta z sokowirówki.
Prosty, a przy tym bardzo estetyczny wygląd
Wizualny aspekt nie ma oczywiście żadnego znaczenia dla pracy urządzenia i jakości wyciskanych soków, ale nie będę ukrywać, że po prostu lubię ładnie zaprojektowane rzeczy, które nie szpecą wystroju wnętrz. Sekret uroku tego urządzenia tkwi w jego prostocie wpisującej się w najnowsze minimalistyczne trendy, pozwalając tym samym wpasować się do każdego stylu. Gdyby nie fakt, że moja kuchnia jest malutka i ciągle brakuje mi blatu do pracy, wyciskarka stałaby dumnie na wierzchu, tak by zawsze być pod ręką, gotowa do działania.
Reasumując wyciskarka Kuvings Revo 830 to moje odkrycie tego roku! Jestem nią absolutnie zachwycona. Ogromnie się cieszę, że wpadła w moje ręce i mogłam ją przetestować, zobaczyć, jak bardzo różni się od sokowirówki – dużo o tym słyszałam, ale do tej pory nie miałam okazji tego doświadczyć.
Z przyjemnością odtwarzam przepisy zamieszczone w dołączonej do zestawu książce i chętnie eksperymentuję. A największą radość dają mi uśmiechy bliskich, którzy próbują moich mikstur – to że im smakują to jedno, ale to, że spożywają codziennie sporą dawkę witamin (czasem przemyconych potajemnie), daje mi chęci do dalszego miksowania.
Zdecydowanie polecam!
P.s. Dla naszych czytelników mamy ofertę specjalną ze zniżkami i gratisami do zakupów produktów marki Kuvings!
- Antygrypina – prosty domowy sposób na grypę i przeziębienie
- Infekcja wirusowa – profilaktyka i walka domowymi sposobami
- Domowe sposoby na kaszel. Znasz te produkty i na pewno masz w kuchni – wykorzystaj je!
- Syrop z imbiru, cytryny i miodu — sposób na przeziębienie dla starszych i młodszych
- Domowy ocet jabłkowy – przepis w 6 krokach