Ciąża i dziecko 24 sierpnia 2023

Dlaczego powinnaś oszczędzać się w połogu? Ten talerzyk idealnie to obrazuje

Połóg to wyjątkowy i wymagający moment w życiu świeżo upieczonej mamy. Termin ten odnosi się do czasu po porodzie, który trwa zazwyczaj od 4 do 6 tygodni. W tym okresie organizm powraca do stanu sprzed ciąży. To pora na regenerację ciała, jak i wyciszenie emocji. Niestety zbyt wiele kobiet nie oszczędza się wtedy, choć powinny właściwie zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie.

Dlaczego połóg to tak wymagający czas dla młodej mamy?

W jego trakcie dochodzi do gojenia się ran po porodzie i obkurczania macicy. Mają miejsce zmiany hormonalne, kobietom często towarzyszy zmęczenie i obniżony nastrój, znany jako „baby blues”. Niedogodności jest więcej. Mogą pojawiać się bóle brzucha, w dodatku do momentu wygojenia macicy utrzymuje się krwawienie. Młode mamy skarżą się na problemy z oddawaniem moczu lub kału, doświadczają bólu piersi podczas karmienia maleństwa lub nawału pokarmu. Te, które zostają matkami po raz pierwszy, mierzą się również licznymi obawami i niepewnością własnych kompetencji do opieki nad dzieckiem. 

Właśnie dlatego w trakcie połogu bardzo istotne jest odpowiednie dbanie o siebie, zarówno pod względem fizycznym, jak i emocjonalnym. Młoda mama powinna odpoczywać, unikać nadmiernego wysiłku fizycznego i prawidłowo dbać o higienę intymną. Powinna także wykorzystać wsparcie emocjonalne, jakie oferują jej bliscy. Niestety często, z różnych powodów, ta samoopieka jest zbyt krótka, niewystarczająca. 

Ten talerzyk to ważny symbol

Powyższy problem naświetlił już jakiś czas temu facebookowy profil @Labor of Love, wykorzystując do tego porównanie, które zapada w pamięć. We wpisie pojawiło się zdjęcie talerzyka papierowego. Nie bez przyczyny. Jego średnica (22 centymetry lub 8,6 cala) odpowiada przeciętnej średnicy ludzkiego łożyska. Gdy zostanie ono wydalone po urodzeniu dziecka, w jego dawnym miejscu pojawia się wielka rana. To właśnie jej rozmiar zobrazowano przez talerzyk. Ponieważ rana ta goi się powoli (nawet 6 tygodni), tak ważne jest prowadzenie oszczędnego trybu życia.

Kobiety, które nie dają sobie tego czasu, narażone są na poważne powikłania. Rana, w dodatku powstała w specyficznym miejscu, podatna jest na infekcje i krwotoki, które mogą zagrażać zdrowiu i życiu młodej mamy.  

Właśnie dlatego, jak podkreśla we wpisie @Labor of Love, lekarze powinni kłaść szczególny nacisk na uświadomienie pacjentki, a ta powinna wziąć sobie to głęboko do serca. Powrót do pełni formy po tak trudnym czasie dla organizmu wymaga nieco cierpliwości. To tylko maksymalnie 6 tygodni. Po nim jeszcze przyjdzie pora na to, by działać na pełnych obrotach. 


Źródło: mjakmama24.pl
Źródło zdjęcia: @laboroflovedoulapa/Facebook.com / Isaac Quesada/Unsplash

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dania główne 24 sierpnia 2023

Smak wakacji zamknięty w.… pulpie z mango! Jak wykorzystać ją w kuchni?

Mango – egzotyczny owoc o intensywnym smaku i aromacie, jest jednym z najbardziej uwielbianych owoców na świecie. Istnieje wiele odmian mango, ale bez wątpienia to odmiana Alphonso, uprawiana w Indiach, jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej poszukiwanych. Na szczęście dziś możemy delektować się jej rozpływającą w ustach słodyczą przez cały rok. A to wszystko dzięki pulpie z mango dostępnej w sklepach w całej Polsce. Wyjaśniamy czym dokładnie jest i do czego możemy ją wykorzystać w kuchni.

Na początku było… mango

Jego złocisto-żółta skórka o delikatnej strukturze przywodzi na myśl letni zachód słońca nad egzotyczną plażą. Co istotne, kryje się pod nią prawdziwa skarbnica smaku i dobroczynnych właściwości.  Ten tropikalny owoc jest bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wzmacniają nasz organizm i odżywiają ciało. Warto poznać właściwości mango i sięgać po niego jeszcze chętniej.

Jeśli chodzi o witaminy, mango dostarcza dużej ilości witaminy C, która wspiera układ odpornościowy i pomaga w produkcji kolagenu, wspomagając zdrową skórę i tkanki. Ponadto jest bogatym źródłem witaminy A, ważnej dla zdrowia oczu, witaminy E, która chroni komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym, oraz witaminy K, która jest niezbędna dla właściwego krzepnięcia krwi. 

Mango zawiera także składniki mineralne, takie jak potas, magnez, żelazo i cynk. Potas jest ważny dla zdrowia serca i regulacji ciśnienia krwi. Magnez jest istotny dla wielu procesów metabolicznych, żelazo jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, cynk natomiast wspiera układ odpornościowy i procesy gojenia się.

Spożywanie mango, będącego źródłem błonnika, wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i pozwala utrzymać zdrową florę jelitową. Zawarte w nim związki bioaktywne, takie jak flawonoidy i karotenoidy, pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie i chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Przeciwutleniacze mogą przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia oraz zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i niektóre nowotwory. – wyjaśnia dietetyczka, Aneta Korzeniecka z DeCare. Ponadto mango zawiera karotenoidy, takie jak beta-karoten, które organizm przekształca w witaminę A. Karotenoidy mają działanie przeciwzapalne i mogą wspomagać zdrowie oczu i skóry, dodatkowo poprawiając jej koloryt. 

Cała puszka kulinarnych możliwości 

Biorąc pod uwagę wszystkie właściwości mango, nic dziwnego, że zalicza się je do grona superfood. Co jednak zrobić, gdy w sklepie nie ma świeżych owoców  swieżoświeżo zerwanych, idealnie dojrzałych na drzewie owoców albo nie wiemy jakimi kryteriami się kierować, by wybrać dojrzały i smaczny owoc? Idealnym rozwiązaniem jest Pulpa z mango Alphonso marki QF Quality Food. Wygodna w użyciu, dostępna przez cały rok, zapewnia autentyczny smak i korzyści zdrowotne tego tropikalnego owocu. Czym dokładnie jest pulpa z mango? To doskonale zmiksowany, pełnowartościowy miąższ – bez skórki i pestek.

Pulpa z mango to doskonała opcja dla tych, którzy chcą urozmaicić swoją dietę i zacząć korzystać z dobrodziejstw tych owoców. Jednym z jej największych atutów jest możliwość wszechstronnego wykorzystania. Pulpa jest przy tym niezwykle wygodna w użyciu. Wystarczy otworzyć puszkę i dodać pulpę do swojego ulubionego koktajlu, jogurtu, owsianki lub użyć jako polewę na świeżo upieczone ciasto. Możemy również wykorzystać pulpę mango do przygotowania zdrowego sorbetu, tropikalnej galaretki, aromatycznego sticky rice, orzeźwiającego mango lassi czy nawet do wypieku ciasteczek z płatkami owsianymi i bakaliami. Jej smak doskonale komponuje się także z daniami wytrawnymi, takimi jak curry z mięsem, ryba lub tofu. Inspirujące przepisy z pulpą z mango w roli głównej i nie tylko podajemy na końcu artykułu. 

Cukier w pulpie z mango? Nie, dziękuję!

Oczywiście na rynku są dostępne różne pulpy z mango. Czym się kierować przy wyborze? Przede wszystkim pulpa z mango powinna pochodzić z najlepszych upraw i nie powinna zawierać dodatku cukru. Jeśli miąższ pochodzi z odmiany Alphonso, która wyróżnia się niepowtarzalnym, bogatym i intensywnym smakiem, nie potrzebuje dodatkowo cukru, ponieważ to mango osiąga pełnię swojego potencjału dzięki odpowiedniemu klimatowi, glebie i starannej pielęgnacji. – zdradza dietetyczka, Aneta Korzeniecka. – Niestety, na rynku można znaleźć pulpy z mango, które są słodzone, dlatego warto czytać etykiety i wybierać produkty bez dodatku cukru, jak pulpa z mango marki QF Quality Food, która zawiera 99,9% owocu mango. Z pewnością będzie zdrowym i naturalnym wyborem. – podpowiada. 

Przygotowanie smacznych i zdrowych dań z mango w formie pulpy jest proste i szybkie. A co, jeśli po otwarciu puszki nie wykorzystamy całej zawartości? – W przeciwieństwie do owocu, który trudno jest obrać, a więc częściowo z pewnością się zmarnuje, pulpę po przełożeniu do szklanego naczynia możemy z powodzeniem przechowywać kilka dni w lodówce lub zamrozić – podpowiada szef kuchni marki QF Quality Food. Tym sposobem, dzięki pulpie z mango możemy się cieszyć jeszcze dłużej smakiem i dobrodziejstwami mango w różnych potrawach i napojach.

Jak wykorzystać mango w kuchni?

Grillowana tortilla z kurczakiem i warzywami w sosie mango-chili

4 porcje
Czas: 45 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2

Składniki:

4 Wrapy pszenne

1 łyżeczka Pasty z chili lub Papryki jalapeno zielonej krojonej drobno posiekanej

2 łyżki Sosu Teriyaki

200 g piersi z kurczaka 

1 papryka 

1/2 cukinii 

2 cebule 

1 pomidor pokrojony w kostkę

1 awokado pokrojone w kostkę

4 plastry sera cheddar 

2 łyżeczki posiekanej kolendry 

Sól i pieprz do smaku

Sos:

1 łyżka Musztardy dijon 

1 łyżka Pulpy z mango 

2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w plastry dopraw solą i pieprzem. Grilluj na rumiany kolor.
  2. Paprykę, cukinię oraz cebulę pokrój w paski, grilluj na rumiany kolor, a następnie wymieszaj z sosem teriyaki i pastą chili lub zieloną papryką jalapeno.
  3. Na każdym wrapie połóż plaster sera, kurczaka, grillowane warzywa, następnie dodaj pomidora, awokado, kolendrę i zwiń jak krokieta, połóż na grillu i zostaw, aż się zarumieni.
  4. Wymieszaj ze sobą składniki sosu i podawaj z gotowymi tortillami.

Mango lassi z wodą kokosową i sokiem limonki

Ilość porcji: 4
Czas: 10 min
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0

Składniki:

800 g Pulpy z mango Alphonso QF

200 g Mleczka kokosowego 16-19% Kara

330 ml Wody kokosowej z kofeiną QF

30 ml Soku z limonki House of Asia

Szczypta mielonego kardamonu

Kostki lodu

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładką masę. Wstaw do lodówki na kilka minut lub dodaj kostki lodu.

Mango margarita z marakują i sokiem z limonki

Ilość porcji: 4
Czas: 5 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0

Składniki:

170 g Pulpy z marakui QF

1 puszka Wody kokosowej QF (może być każda woda- informacyjnie)

100 g Pulpy z mango Alphonso QF

30 g soku z limonki 

10 g cukru 

2 świeże marakuje do dekoracji 

Kilka kostek lodu

Sposób przygotowania: 

  1. W misce wymieszaj pulpy, dodaj ¾ cukru, sok z limonki, wodę kokosową i całość dokładnie wymieszaj. 
  2. Ranty szklanek zwilż pozostałą z wyciśnięcia soku limonką, obtocz w pozostałym cukrze, następnie dodaj kostki lodu i rozlej do nich gotowy koktajl. Udekoruj marakują. 

TIP W wersji z alkoholem, dodaj 160 ml białego rumu.

jak wykorzystać mango w kuchni

Mangomisu

Liczba porcji: 6
Poziom ostrości: 1
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: 1 

Składniki:

450 ml Pulpy z mango Alphonso QF

400 ml Kremu kokosowego do ubijania QF

2 łyżki cukru pudru

1 limonka lub cytryna

15 podłużnych biszkoptów

2 garści płatków migdałów

1 świeże mango lub inne owoce do dekoracji

Świeże listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Krem kokosowy ubij z dodatkiem cukru pudru.
  2. Na suchej patelni upraż płatki migdałów i odstaw do ostygnięcia. 
  3. Świeże mango obierz i pokrój na cienkie plasterki – posłużą do dekoracji.
  4. Przygotuj 6 małych pucharków. Do każdego włóż po ok. 1 – 2 połamanych na kawałki biszkoptów i skrop je sokiem z limonki. Następnie wlej warstwę pulpy z mango i warstwę ubitego kremu kokosowego. Powtórz czynność zaczynając od biszkoptów i kończąc na warstwie kremu.
  5. Każdy deser udekoruj uprażonymi płatkami migdałów, kawałkami świeżego mango i listkiem mięty.
  6. jak wykorzystać mango w kuchni

Pudding chia z mango i papają

Ilość porcji: 2
Czas: 10 minut + 3 godziny w lodówce
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0

Składniki:

½ puszki Pulpy z mango QF

3 łyżki (30 g) Nasion chia QF 

½ puszki pulpy z papai 

250 ml mleka roślinnego np. owsianego lub sojowego waniliowego

Listki świeżej mięty do dekoracji

2 kostki startej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania: 

  1. Nasiona chia wymieszaj z mlekiem roślinnym i odstaw do lodówki na ok 2 h. Możesz zostawić na dłużej, wtedy masa stanie się bardziej gęsta
  2. Naszykuj 2 przezroczyste pucharki, w których podasz deser. Wlej na dno pucharków warstwę pulpy z mango, następnie warstwę przygotowanego puddingu chia, a na wierzch warstwę pulpy z papai.
  3. Całość udekoruj startą czekoladą i listkami świeżej mięty. Podawaj schłodzone.

mango w kuchni

Ryż smażony z kurczakiem i pulpą z mango

Ilość porcji: 2
Czas: 20 min
Poziom ostrości: 2

Składniki:

3 łyżki Pulpy z mango QF Quality Food

70 g Pasty Pad Thai Kanokwan

2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia

2 łyżki Sosu rybnego House of Asia

1 łyżka Soku z limonki House of Asia

100 g ryżu jaśminowego wcześniej ugotowanego i wystudzonego

100 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę

1 cebula czerwona drobno pokrojona

50 gr cukinii pokrojonej w małą kostkę 

3 jajka 

Olej do smażenia

3 łyżki tajskiej bazylii i świeżego szczypiorku do podania

Sposób przygotowania: 

  1. W misce wymieszaj pastę pad thai z sosem rybnym, pastą z czosnku, imbiru i chili oraz pupą z mango.
  2. W woku smaż roztrzepane jajka, aż dobrze się zetną i przełóż do miski. 
  3. Następnie na rozgrzanym oleju podsmaż przez około minutę cebulę, potem dodaj kurczaka, smaż kolejne 2-3 minuty, wsyp ryż, smaż przez około 4-5 minut. Pod koniec danie wymieszaj z cukinią, wlej sok z limonki, dodaj usmażone jajka. Podawaj ze świeżymi ziołami.
  4. mango w kuchni

Sałatka z grillowanym kurczakiem i ananasem w sosie z mango

Ilość porcji: 4
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1

Składniki:

4 łyżki Pasty z chili House of Asia

2 piersi z kurczaka pokrojone w plastry o grubości ½ cm

1/2 świeżego ananasa (ew. z puszki)

2 sałaty rzymskie baby

1 średnia cebula biała pokrojona w piórka

2 łyżki posiekanej kolendry

Marynata do kurczaka:

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

1/2 łyżeczki płatków chili

1 łyżka posiekanej kolendry

2 łyżki oleju

Sos mango:

200 g Pulpy z mango QF Quality Food

150 g Mleczka kokosowego House of Asia 16-19% (lub ew. jogurtu naturalnego) 

3 łyżki soku z limonki

Sól i pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pierś zamarynuj i odstaw na 15 minut. Następnie obsmaż na patelni na złoty kolor, przełóż na ręcznik papierowy, a następnie do dużej miski.
  2. Ananasa obierz, pokrój na kawałki 1-2 cm i przełóż do miski z kurczakiem, dodaj cebulę pastę z chili i całość dobrze wymieszaj.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj składniki sosu mango.
  4. Pod koniec umyj sałatę, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki, całość polej dressingiem mango. 

Smoothie bowl z pulpą mango i ziarnami quinoa

Liczba porcji: 2
Poziom ostrości: 1
Czas przygotowania: 20 min
Poziom trudności: 1

Składniki:

½ puszki Pulpy z mango QF

100 g Quinoi komosy ryżowej białej QF

300 g jogurtu naturalnego wysokobiałkowego np. typu skyr lub typu greckiego light

ok 250 g ulubionych świeżych owoców np. kiwi, granat, borówki

Garść orzechów np. włoskich, migdałów

2 kostki czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.
  2. Przygotuj 2 miseczki, do których kolejno nałóż komosę ryżową, jogurt i pulpę mango. Składniki układaj obok siebie, aby je ładnie wyeksponować.
  3. Tak otrzymane kolorowe trio, udekoruj świeżymi owocami, orzechami i pokruszoną czekoladą. Smacznego!
  4. mango w kuchni

 

Źródło wpisu: informacja prasowa

Obraz Imo Flow z Pixabay

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Gry planszowe i nie tylko 24 sierpnia 2023

Poznaj serię taktycznych karcianek Reinera Knizii w oprawie Piotra Sokołowskiego!

Antropomorficzne zwierzęta w pełnym rynsztunku, feeria barw, która przyciąga wzrok, prosta mechanika z głębią rozgrywki zaprojektowana przez najpopularniejszego na świecie autora gier planszowych oraz zabawne, rymowane tytuły – to wszystko łączy w sobie niezwykła seria karcianek Muduko, która liczy już sobie aż pięć pozycji! Zapraszamy w podróż przez fantastyczny świat rządzony przez majestatycznych władców!

Nie ma dziś gracza, który nie kojarzyłby nazwiska Reinera Knizii. Prawdopodobnie większość z nas ma nawet w domu przynajmniej jedną z jego gier. Dorobek tego niemieckiego matematyka liczy już sobie bowiem ponad 700 pozycji! Tytuły Knizii charakteryzują się prostotą, która pozwala zasiąść do gry każdemu, nawet osobom, które przespały erę współczesnych planszówek i zatrzymały się na tradycyjnej talii kart czy Chińczyku. Mimo swej przystępności oferują satysfakcjonującą głębię, która wyzwala w trakcie rozgrywki wiele emocji.

Nawet najlepiej zaprojektowana gra nie utrzymałaby zbyt długo uwagi graczy, gdyby nie ilustracje. Dlatego wszystkie tytuły Knizii, które mają już na karku niekiedy i kilka dekad otrzymały inny motyw niż pierwotnie i zostały narysowane od zera ręką Piotra Sokołowskiego. Każda część serii zabiera graczy w inny rejon fantastycznego świata pełnego groźnych i walecznych zwierząt.

Taktyczne karcianki Reinera Knizii:

W głębi Wielkiej Prapuszczy

Podróż rozpoczynamy w leśnej gęstwinie położonej gdzieś w sercu polskich borów. Żyją tu dostojne żubry, waleczne jeże i sprytne wiewiórki. Co pięć lat w samym środku Wielkiej Puszczy wybierany jest nowy król. Zostanie nim ten z najwybitniejszych strategów, który zwycięży w tradycyjnym pojedynku. 

Serię rozpoczyna Spór o Bór – gra, w której dwójka graczy wciela się w rolę dowódców armii. Każdy gracz wysyła na jedną z dziewięciu polan oddziały złożone z trzech jednostek, które mają za zadanie przewyższyć wartość oddziału przeciwnika. Sztuką jest ułożenie silniejszej formacji – te zaś przypominają pokerowe zagrania. Przykładowo najsilniejszy jest legion (poker), który składa się z kart jednego koloru o rosnącej kolejno wartości, a słabsze jest bractwo (kolor), czyli trzy zwierzęta jednego koloru o dowolnej wartości.

Rozrastające się na stole formacje, obserwowanie zagrywek przeciwnika i szacowanie swoich możliwości przypominają prowadzenie prawdziwej bitwy. Tu każda rozgrywka jest inna, bo warunkuje ją zarówno zestaw kart, jakie wpadną nam na rękę jak i taktyka rywala!

taktyczne karcianki Spór o bór

Walka o rzekę

Drugim przystankiem naszej wycieczki jest ogromna rzeka, wyznaczająca granicę Wielkiej Prapuszczy. To tu nieznany najeźdźca przypuszcza atak na tamę, by przebić się przez nią i podbić resztę królestwa. Do boju zaangażowane zostają te gatunki zwierząt, które żyją w środowisku wodnym. Sumy leniwie wynurzają się z głębin, rozstawiając po drodze miny, raki polerują swoje stalowe szczypce, bobry ostrzą topory, a maleńkie rzęsorki rzeczne przygotowują trucizny.

W Sporze o Bór 2. Na tamę marsz! każdy z graczy wybiera rolę, która daje mu w walce określone przywileje oraz cele. Atakujący ma za zadanie uszkodzić cztery tamy lub przebić się przez jedną. Z kolei broniący się nie może do tego dopuścić aż do końca rozgrywki. Dzięki asymetrycznej formie rozgrywki oraz tamom, na których znajdują się różnorodne warunki przewagi, ta część oferuje jeszcze więcej taktyki niż swój pierwowzór.

taktyczne karcianki Spór o Bór 2

Taktyczne karcianki Reinera Knizii: Lot nad łąkami

Czas wraz z mieszkańcami Wielkiej Prapuszczy uczcić wybranie nowego władcy! Zanim jednak zasiądziemy do stołów uginających się od doskonałego jadła, musimy jeszcze spełnić pewną królewską zachciankę. Monarcha ma apetyt na kwiatowy pyłek, znany ze swoich leczniczych właściwości.

By zaskarbić sobie sympatię władcy, gracze wyruszają tym razem na łąkę, by zebrać jak najwięcej smakowitego pyłu z rosnących tam kwiatów. Do dyspozycji mają aż cztery armie owadów: chrząszcze, pszczoły, mrówki i motyle. Przy każdym kwiecie toczyć się będą zaciekłe pojedynki, które wygra najsprytniejszy z graczy. W pył zwrot to gra, która testuje blef, taktykę i spostrzegawczość graczy. W przeciwieństwie do dwóch poprzednich części tu bawić się może więcej osób – nawet osiem w trybie drużynowym!

Afrykańska parada

Z leśnych ostępów czas wyruszyć po więcej słońca! Raz do roku afrykańska sawanna zamienia się w letnią paradę, na której zwierzęta prezentują na sobie swój najlepszy rynsztunek. Lwy dumnie kroczą z pióropuszami na głowach, goryle chwalą się rzeźbionym orężem, a słonie czarują widownię misternymi ozdobami. 

W Rykach Afryki gracze rywalizują z sobą o zrekrutowanie zespołu, który zdobędzie uznanie zebranych zwierząt. To pełna emocji, szybka i dynamiczna gra karciana, w której  gracze zagrywają karty i zbierają żetony zwierząt. Rozgrywka wymaga dobrej obserwacji otoczenia i sprytnego planowania oraz lekkiego blefu – wartość żetonów zmienia się cały czas, a koniec rundy może nadejść w najmniej spodziewanym momencie! 

taktyczne karcianki Ryki Afryki

Taktyczne karcianki Reinera Knizii:Podróż dookoła świata!

Ostatni przystanek naszej podróży nie skupia się na jednym regionie. W roli lisich posłańców władcy Prapuszczy odwiedzimy władców każdego kontynentu, by złożyć im hołd i zawiązać sojusze, które umocnią pozycję naszego króla. Podarki takie jak bursztyn, miód, broń czy książki złożymy m.in. szlachetnej królowej anakondzie z Ameryki Południowej, dostojnemu niedźwiedziowi polarnemu żyjącemu w Arktyce lub kangurowi, który surfuje po australijskich wodach. 

Sojusz na już to najnowsza część serii. W tej grze nie ścieramy się w walce, ale rywalizujemy między sobą o to, kto pierwszy rozniesie wszystkie podarki po różnych częściach świata. Dostępna dla maksymalnie czterech graczy zabawa skupia się na blefowaniu i taktyce oraz uważnej obserwacji poczynań rywali. 

Cała kolekcja dostarcza różnorodnych przeżyć i emocji. To świetny sposób na zacieśnianie rodzinnych więzi i wspólne odkrywanie zakątków fantastycznego świata pełnego baśniowych zwierząt.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close