Ciąża 20 marca 2020

Mdłości w ciąży. Wszystko, co powinnaś o nich wiedzieć

Mdłości w ciąży to niemal wizytówka stanu odmiennego. Kobiety spodziewają się ich, jak tylko zobaczą dwie kreski na teście ciążowym. W praktyce nie każda kobieta cierpi na mdłości ciążowe. 

Mdłości w ciąży – przyczyny 

Nie da się jednoznacznie określić przyczyn mdłości w ciąży. Za głównego „winowajcę” uważa się gonadotropinę, czyli hormon, który pojawia się tylko w ciąży. Jednak mdłości ciążowe mogą być kompilacją innych przyczyn – problemów z tarczycą, zaburzeniem gospodarki hormonalnej, reakcją na gwałtowne zmiany w organizmie, skutkiem zmęczenia, czasem stresu, zwłaszcza jeśli ciąża nie była planowana. 

Istnieje też teoria, która głosi, że mdłości mają ochronić Twoje dziecko przed nieodpowiednim dla niego pokarmem. Czyli natura daje Ci znać: to jest złe, nie jedz tego. 

Inna teoria głosi, że im więcej mdłości, tym zdrowsza i mocniejsza ciąża. To chyba jakieś pocieszenie dla cierpiących kobiet, ale nie musi być prawdą. Na mdłości ciążowe cierpi około 60% kobiet, co nie znaczy, że tylko one donoszą ciążę do końca. 

Mdłości w ciąży – jak im zapobiegać 

Jeśli już się zaczęły, istnieje spore ryzyko, że będą nawracać. Jednak można próbować je przechytrzyć, zjadając pierwszy posiłek jeszcze w łóżku. Mogą to być np. suchary, biszkopty, krakersy. Jeśli znajdzie się ktoś, kto poda miskę płatków to jeszcze lepiej.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i jeśli do tej pory nie miałaś zwyczaju go jeść, to najwyższy czas nabrać. Nadmiar soków żołądkowych na bank doprowadzi Cię do mdłości. Po prostu Twój żołądek nie powinien być pusty. Jednak nie sięgaj po żywność z konserwantami, barwnikami i wysoko przetworzoną. Postaw na naturalne produkty, owoce, orzechy, bakalie. 

Warto też mieć pod ręką butelkę z wodą, nie tylko na rano. Im lepiej będziesz nawodniona, tym mniejsze ryzyko mdłości. 

Mdłości w ciąży – jak sobie z nimi radzić 

Jeśli nie da się zapobiec mdłościom, trzeba nauczyć się z nimi żyć. Na pewno szybko zauważysz, po jakich potrawach jest Ci wyjątkowo niedobrze. Czasem może to być coś zaskakującego, na przykład Twój ulubiony sernik albo szarlotka. Po prostu ich unikaj. 

Na mdłości dobrze robią potrawy ostre i kwaśne, dlatego właśnie ciężarne często mają ochotę na śledzie albo ogórka kiszonego. 

Unikaj mocnych zapachów. Nieważne, czy je lubisz, czy nie. Nawet Twoje ulubione do tej pory perfumy mogą sprawić, że żołądek podskoczy Ci do gardła. Jeśli możesz, unikaj otwierania lodówki, mieszanina zapachów całkiem dosłownie doprowadzi Cię do mdłości. 

Noś się ciepło. To nie żart. Wymioty mogą pojawić się także z powodu nadmiernego wychłodzenia. Wystarczy, że zmarznięta wejdziesz do ciepłego domu i będziesz musiała biec do łazienki. 

Ulegaj swoim zachciankom! Naprawdę! One nie biorą się znikąd. Skoro masz ochotę na czekoladę, to widocznie brakuje Ci magnezu. Marzysz o sałatce z papryką, ewidentnie brakuje Ci witaminy C. Przykłady można mnożyć w nieskończoność. Raczej odstaw potrawy smażone. 

Dbaj o regularne wietrzenie mieszkania. Świeże powietrze jest tym, czego potrzebujesz. Jeśli pogoda sprzyja, chodź na spacery. 

Jedz mało, a często. Trzy duże posiłki zamień na sześć mniejszych. Zadbaj, by w Twojej diecie nie zabrakło imbiru, bananów i migdałów. Raczej nie sięgaj po cytrusy. Chociaż zawierają dużo witaminy C, to wychładzają organizm, a to nasila mdłości. 

Nie zapomnij o suplementach diety dla kobiet w ciąży. Wybierz te, które zawierają wyciąg z imbiru i witaminę B6. 

Mdłości w ciąży – jak długo trwają 

Na pewno nie dłużej niż ciąża i niech to będzie dla Ciebie pocieszeniem. Teoretycznie mdłości powinny się skończyć razem z pierwszym trymestrem, ale nie zawsze są takie łaskawe. Potrafią trwać nawet do dwudziestego drugiego tygodnia ciąży i dłużej. Zdarzają się kobiety, które odczuwają silne mdłości przez całą ciążę. W skrajnych przypadkach może dojść do odwodnienia, dlatego, jeśli mdłości nasilają się, stają się mocno uciążliwe i czujesz wyraźne osłabienie, powinnaś skonsultować swój stan z lekarzem. 

Zdjęcie: Pixabay

Subscribe
Powiadom o
guest

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka Jelinek
Admin
3 lat temu

I ja nie miałam mdłości w ciąży. Pomocny w gorszych chwilach był imbir!

Książki 19 marca 2020

Sopel bramkostrzelny, czyli najdroższy transfer w historii piłki nożnej – patronat medialny

Anakin wraz z Omegą i Czternastym tworzą zespół tajnych szpiegów operacyjnych. Oczywiście to nie są ich imiona, a kryptonimy, których używają jako agenci. Tak naprawdę główny bohater książki to Mieszko, jego koleżanka to Marcelina, a Czternasty, to tata Mieszka.

Sopel bramkostrzelny, czyli najdroższy transfer w historii piłki nożnej” autorstwa Ewy Nowak, to książka, która bardzo przypadła Jaśkowi do gustu. Wciągnęła go od pierwszych stron (a mnie razem z nim ;-)). Po pierwsze dlatego, że wątek przewodni dotyczy piłki nożnej, a to dla chłopca, jest już wystarczająco dobry wabik. Po drugie dlatego, że to lektura z gatunku detektywistycznego, który obydwoje lubimy najbardziej 😉

Akcja w książce zaczyna się dosyć szybko, dzięki czemu dziecko nie jest w stanie znudzić się długim wstępem do tematu przewodniego. Napisana jest prostym językiem, zrozumiałym dla młodego czytelnika, przez co szybko i przyjemnie się ją czyta.

Poszczególne rozdziały są krótkie i bardzo treściwe, nie ma tu zbędnych i lubiących przynudzać opisów. Wątek detektywistyczny jest fajnie przedstawiony. Pada dużo podejrzeń na różne postaci pojawiające się w tej opowieści, a więc rozwikłanie zagadki – kto jest odpowiedzialny za nieudany transfer Sopla –  nie jest takie łatwe. Czytając poszczególne strony, co rusz wydaje się, że już udało nam się razem z bohaterami książki odnaleźć winowajcę, po czym okazuje się, że to może jednak mylny trop i dalej trzeba drążyć tajemnicę spisku. Należy uruchomić szare komórki i kombinować… 😉

Pełna recenzja poniżej

Sopel bramkostrzelny, czyli najdroższy transfer w historii piłki nożnej – Ewa Nowak

 

Tytuł: Sopel bramkostrzelny, czyli najdroższy transfer w historii piłki nożnej
Autor: Ewa Nowak
Wydawnictwo: Czarna Owca
Oprawa: twarda
Liczba stron: 118

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kulinaria 19 marca 2020

Chleb na zakwasie pszenno-żytni – przepis

Marzy Ci się domowy chleb na zakwasie pszenno-żytni? Nie jesteś więc sam/a, a ja chętnie posłużę Ci pomocą. Ostatnimi czasy pochwaliłam się moimi wypiekami — nieskromnie mówiąc, znakomitymi — i otworzył się worek z prośbami o przepis na mój chleb na zakwasie. Dostaję prośby zarówno od znajomych, jak i nieznajomych, więc już przyszedł czas, bym podzieliła się sprawdzonym przepisem.

Chleb na zakwasie żytni (lub pszenno-żytni) przepis

Fot. Ż. Kańczucka/chleb na zakwasie

Przepis na chleb na zakwasie pszenno-żytni opracowałam z dwóch różnych przepisów i wydaje mi się, że chleb, jaki z niego wychodzi, jest tak dobry, że lepszy po prostu nie będzie. Jest pachnący, chrupiący, zdrowy, i w dodatku trwały – przez ok. 5-6 dni jest zdatny do zjedzenia. Nie wiem jak później, ponieważ cały chleb znika wcześniej. Teraz piekę więcej bochenków, a nadmiar mrożę – rozmrożony chleb na zakwasie smakuje tak samo dobrze, jak świeży!

chlebek

Fot. Ż. Kańczucka/chleb na zakwasie

Jeśli masz czas i ochotę przygotować domowy chleb na zakwasie, z przyjemnością zdradzam mój przepis.

Chleb na zakwasie pszenno-żytni — składniki:

Na chleb z dwóch średnich keksówek o wymiarach 30 cm x 11 cm x 8 cm potrzebujesz:

  • 1 kg mąki — pół kilo mąki żytniej (najlepiej) typ 2000 i pół kilo mąki pszennej typ od 650 wzwyż (najczęściej daję 750, ale może być i 2000).
  • 1 litr ciepłej wody w temperaturze nie wyższej niż 35-40 °C (ciepła, ale nie gorąca, trochę chłodniejsza niż na kąpiel dla dziecka 😉 )
  • 2 szklanki ziaren do ciasta i osobno ziarna (ok. 0,5 szklanki) do posypania chleba z wierzchu — łączę słonecznik, dynię, siemię lniane, chia, płatki owsiane, trochę czarnuszki, co mam pod ręką, nawet orzechy, czasem do tego żurawina czy śliwki, ale wtedy nasion daję mniej.  
  • Płaska łyżka soli.
  • Ok. 10 łyżek aktywnego zakwasu żytniego.
zakwas na chleb

Fot. Ż. Kańczucka/zakwas żytni

Chleb na zakwasie pszenno-żytni — przygotowanie:

  1. Obie mąki łączę, dodaję sól i mieszam, następnie sypię ziarna, ew. dodaję suszone owoce, i znów krótko mieszam. 
  2. Dodaję zakwas (drewnianą łyżką!) i wodę — najlepiej nie wszystko naraz, żeby ciasto nie było za rzadkie. Mieszam, żeby woda wszędzie dotarła. Pamiętaj, że mąka żytnia nie lubi za długiego mieszania. Jak trzeba, bo widać placki suchej mąki, czy po prostu zbyt ciężko się miesza, dolewam ciut wody. Ciasto musi być bardzo gęste i klejące — po odwróceniu łyżki powinno powoli się od niej oderwać, nie może spływać i nie może być jak cement. Jak ciasto będzie zbyt rzadkie, to chleb może być gliniasty i kruszący się, jeśli będzie za mało wody, zrobi się twardy.
  3. Keksówki o wymiarze 30 cm x 11 cm x 8 cm (tylko z czarną powłoką!) wykładam papierem do pieczenia. Łyżką rozkładam w nich ciasto — powinno sięgać do połowy ich wysokości. Ciasto wyrównuję i ugniatam na koniec mokrą ręką, by usunąć powietrze. 
  4. Posypuję górę chleba czarnuszką, siemieniem, chia i słonecznikiem — ale można czym się chce, a nawet wcale.

    Chleb na zakwasie żytni (lub pszenno-żytni) przepis

    Fot. Ż. Kańczucka/chleb na zakwasie

  5. Ciasto nakrywam torbami foliowymi, takimi jak np. z Biedronki czy Lidla, i chwytam je u dołu z boku klamerkami. Chodzi o to, że torba foliowa lepiej trzyma wilgoć, jest wysoka i nie przykleja się do ciasta jak ściereczka, co mnie strasznie wkurzało. Jeśli wolisz przykryć ściereczką, to musi być wilgotna — jak ciasto wyschnie, spiecze się na kamień. 
  6. Następnie foremki z ciastem i foliówkami odkładam na całą noc blisko kaloryfera. Ciasto rano podwaja objętość i chlebek zrównuje się z brzegami keksówki. Nie wolno zbyt długo, np. do południa przetrzymywać chleba, który wyrósł, bo będzie zbyt kwaśny. Ja zazwyczaj ciasto robię ok. 21.00 – 22.00 i ok. 8 rano wkładam do piekarnika.
    Uwaga! Dopisuję tę informację już po długim czasie pieczenia chleba i dojrzewania zakwasu. Teraz gdy mam starszy, regularnie dokarmiany zakwas, chleb wyrasta w 4-5 godzin. Na początku robiłam chleb ze świeżego, kilkutygodniowego zakwasu i potrzebował całej nocy, by ciasto urosło. Teraz zakwas ma trzy lata, więc ciasto rośnie o wiele krócej (foremki stawiam na szafce w kuchni). Musicie zaobserwować, ile czasu potrzebuje Wasz zakwas. Reszta przepisu pozostaje bez zmian.
  7. Z keksówek ściągam folię, pryskam chlebki delikatnie wodą i układam blaszki na drugim poziomie piekarnika. Gdy chleb piekłam poziom wyżej — na środku, skórka się zbyt mocno przypaliła, ale to zależy od piekarnika. Ciasto wkładam do zimnego piekarnika, włączam grzanie “góra dół” na temperaturę 210 °C, na 60 minut. Piekarnik (przynajmniej w moim przepisie) musi być zimny — ciasto nabierając powoli ciepła jeszcze troszkę podrośnie.

    Fot. Ż. Kańczucka/chleb na zakwasie

  8. W trakcie pieczenia spryskuję chleby 3-4 razy, bo wtedy skórka jest cudnie chrupiąca, ale miękka i sprężysta. Można włożyć na dół piekarnika naczynie żaroodporne z zimną wodą.
  9. Po 60 minutach wyjmuję jedną blaszkę, wyciągam chleb i pukam w niego — jak odgłos jest głuchy, jak o stół czy drzwi, chleb jest gotowy, można wyjąć resztę. Szczerze mówiąc, nie zdarzyło mi się w ciągu równej godziny nie dopiec chleba. 
  10. Po następnych kilku minutach należy delikatnie zdjąć papier do pieczenia i jeszcze raz spryskać bochenki wodą, wtedy skórka będzie lepsza, a woda i tak szybko odparuje. Przez studzę na kratce. Można go jeść, gdy zupełnie wystygnie. Wcześniej spece nie polecają krojenia, bo jeszcze pół godziny po wyjęciu z piekarnika chleb dopieka się w środku.

Chleb przechowuję przez kilka dni owinięty grubszą ściereczką, w szafce/drewnianym chlebaku. Można go z powodzeniem mrozić.

Chleb na zakwasie żytni (lub pszenno-żytni) przepis

Fot. Ż. Kańczucka/chleb na zakwasie

zaczyn na chleb

Fot. Ż. Kańczucka/chleb na zakwasie

Fot. Ż.Kańczucka/chleb na zakwasie

Żeby nie było, że tylko ja chwalę przepis, zobaczcie na chleb, który wypieka z powyższego przepisu moja ukochana siostra.

Chlebek

Fot. Ż. Kańczucka/chleb na zakwasie

Dopowiem jeszcze tylko, że proces wyrabiania i pieczenia chleba nie jest skomplikowany! Postanowiłam go rozpisać dokładnie, krok po kroku, ponieważ wiele osób dopytuje mnie, co i jak dokładnie po kolei ma się z chlebem zadziać. Teraz już żadnej tajemnicy nie ma, więc życzę powodzenia w pieczeniu. Zdecydowanie nie ma nic lepszego, niż zdrowy, pyszny i pachnący domowy chleb na zakwasie. 

Na zdrowie.

Znajdź nas na Facebooku w roli mamy – wrolimamy.pl

Subscribe
Powiadom o
guest

13 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
3 lat temu

Bardzo dobrze rozpisany przepis:) pierwszy jaki znalazłam, a widziałam już wiele i od lat piekę chleb

Żaklina
Żaklina
3 lat temu
Reply to  Joanna

Dziękuję za dobre słowo. Bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam, Żaklina.

Agnieszka
Agnieszka
3 lat temu

Chlebek wyszedł pyszny, wilgotny w środku ale dobrze wyrośnięty. Dziękuję za przepis.

Bożena
Bożena
3 lat temu

Witam,fajny przepis. Proszę mi powiedzieć ile dać zakwasu na 2 kg mąki żytniej typ 720. Pani podaje w łyżkach, ale łyżka łyżce nierówna i Do tego nie wiem czy czubata czy płaska. Ile to będzie w gramach? Z góry dziękuję za odp.

Ewelina
Ewelina
3 lat temu

Witam. Przepis wygląda bardzo obiecująco i na pewno niedługo będę robić taki chlebek. Zastanawiam się tylko czy udało by się go zrobić np w maszynie do chleba (zamiast do piekarnika to do maszyny na godzinny program pieczenia). Jak Pani myśli? Pozdrawiam

Lidia
Lidia
1 rok temu

Witam, przepis mi się podoba i pewnie niebawem go wypróbuje.Zmienię mąki bo nie przepadam za żytnią 2000, daje ją jedynie do zakwasu.Rozumiem, że w tym przepisie może być mąką żytnia 720 i chlebowa 650 lub 750? Ale zasadniczo to chciałam zapytać o sam zakwas, bo to tu jest najważniejsza sprawa, aby wypiek się udał. A mianowicie przed samy zarobieniem chleba, jak Pani postępuje z zakwasem, który np. jest w lodówce, bo przecież nie pieczemy chleba co dzennie. Wyjmuje, ociepla i i teraz ile razy jest karmiony?Czy robi Pani jakiś odrzut?Chodzi mi o to jak sprawić, aby zakwas był mocny i… Czytaj więcej »

Lidka
Lidka
1 rok temu

Dziekuję za odpowiedź, wszystko dokładnie doczytam.
Ale mam jeszcze inne dodatkowe pytanie od czego zależy miękisz chleba?Mam na myśli to, aby był on pulchny, z większymi dziurkami, wilgotny.Ostatnio wychodzą takie mi zwarte zbite chlebki.Czy tu chodzi o rodzaj mąki?

Żaklina
Żaklina
1 rok temu
Reply to  Lidka

Raczej chodzi o to, czy zakwas był dobrze dokarmiony i czy wystarczająco długo chleb wyrastał. Nie zauważyłam u siebie istotnej różnicy w wielkości dziurek chleba z łączenia mąki 2000 i 720 (obie żytnie), czy 720 żytniej i 650 pszennej. Wilgotność u obu w porządku, choć zdecydowanie bardziej wilgotne i cięższe są chleby z samej żytniej mąki o wysokim typie. Piekę częściej mieszane, bo nie są tak kwaskowate.
Pozdrawiam
Żaklina

Danajola
Danajola
2 miesięcy temu

Witam, czy mogę zamiast mąki pszennej użyć orkiszowej? Pozdrawiam

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close