Nieproszeni goście w kuchni – mole spożywcze i nie tylko. Jak im przeciwdziałać?
Mole spożywcze to nawracający problem w mojej spiżarni. Co się ich pozbędę, wkrótce znowu zauważam to dziadostwo. Ale mole to nie jedyne paskudy, jakie żerują na naszym pożywieniu. Ostatnio zauważyłam malusieńkie, dosłownie 2-3 milimetrowe „robaczki” chodzące po półkach i w suchych produktach.
Problem jest dosyć powszechny i wynika z tego, że często NIEŚWIADOMIE przynosimy robactwo ze sklepu. Tam przecież nie mamy możliwości, by z lupą w ręku zaglądać do każdej paczki mąki, ryżu, czy innego prowiantu, zresztą nie każdego insekta da się dostrzec od razu, niektóre są bardzo malutkie i skrzętnie się ukrywają.
Jakie szkodniki magazynowe lub szkodniki żywności – bo tak są ogółem nazywane – możesz znaleźć w pożywieniu?
Mole spożywcze – to najczęściej spotykane szkodniki. Do naszych domów przynosimy je nieświadomie ze sklepu, mogą też przyfrunąć do nas przez okno od sąsiadów. W suchych produktach ukryte są larwy moli, które później przeobrażają się w małe ćmy. Ich obecność zdradzają pajęczynki, którymi oblepiają jedzenie i opakowanie. Mole najczęściej znaleźć można w mąkach, kaszach, ryżu, kakao, w przyprawach, suszonych grzybach i owocach, orzechach, a nawet w kawie.
Mącznik młynarek – to mały chrząszcz o ciemnej, niemal czarnej barwie. Jego ciało wyraźnie podzielone jest na trzy części. Larwy mącznika mierzą około 3 cm, są długie, walcowate i błyszczące. Początkowo są białe, później zmieniają barwę na ciemnobrązową. Szkodnika tego można znaleźć w mąkach, kaszach, suszonych owocach, płatkach, otrębach i bułce tartej.
Żywiak chlebowiec – to malutki chrząszcz o kolorze brunatno-brązowym. Posiada lekko owłosione skrzydła i potrafi fruwać. Jego larwa ma dość charakterystyczny kształt przypominający jasnego (kremowego) rogalika. Żywiaki najchętniej składają jaja w mąkach, ryżu, kaszach, kakao, w herbacie, przyprawach i suszonych ziołach. Żywią się chlebem i produktami mącznymi.
Trojszyk ulec – to kilkumilimetrowy chrząszcz o brązowym zabarwieniu. Jego samica składa jaja bezpośrednio w pożywieniu, co utrudnia ich zauważenie. Znaleźć go można w ryżu, kakao, mąkach, kaszach, przyprawach, płatkach, otrębach, fasoli, grochu, w mleku w proszku, a także w psiej karmie.
Skórnik skłoniniec – to chrząszcz, kształtem przypominający elipsę, ma słabo odgraniczoną głowę. Dostrzec na nim można brązowy zygzakowaty pas ułożony z włosków, naznaczony dodatkowo kilkoma ciemniejszymi kropkami. Skórnik zjada większość suchego prowiantu od mąki i kaszy, przez kakao, przyprawy, aż po karmę dla psa.
Jakie produkty są narażone na „atak” szkodników?
Wszystkie suche produkty typu kasza, mąka, ryż, cukier, kakao, suszone owoce i grzyby, orzechy, nasiona… Przechowywane ich w nieszczelnych opakowaniach, np. papierowych lub (otwartych) foliowych torebkach jest niemal zachętą dla nich do rozgoszczenia się.
Co zrobić z produktami zanieczyszczonymi szkodnikami?
Wszystkie produkty, w których znaleźliśmy szkodniki lub ich larwy należy wyrzucić. Żywność taka jest skażona często odchodami i innymi wydzielinami robaków. W związku z czym spożycie ich może spowodować zatrucie.
Jak przeciwdziałać szkodnikom żywieniowym?
1. Przeglądaj kupione suche produkty, szczególnie te, które nie są zamknięte w szczelnych opakowaniach. Sprawdzaj, czy nie ma w nich śladów szkodników.
2. Produkty narażone na atak szkodników przechowuj w lodówce – po powrocie ze sklepu profilaktycznie można je tam włożyć (lub do zamrażarki) na kilkanaście godzin.
3. Przesypuj suche produkty do szczelnych opakowań, najlepiej słoików.
4. Jeśli znajdziesz w jakimś produkcie szkodniki, wyrzuć go, a także te, które z nim sąsiadują na półce – robaki mogą bowiem przechodzić na kolejne opakowanie z żywnością.
5. W szafkach, na półkach i ogólnie w pomieszczeniach z jedzeniem, układaj/rozwieszaj pułapki na szkodniki oraz zapachy, których nie tolerują, np. lawenda, cynamon, mięta, eukaliptus, wanilia, pomarańcza, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, goździki, cytrusy.
Podobno mole nie lubią też zapachu geranium (anginki) – warto więc w kuchni i spiżarni ustawiać doniczki z tym kwiatem.
6. Jeśli znajdziesz u siebie szkodniki, wymyj porządnie półki i szafki roztworem wody i octu w proporcjach 1:1 (1 szklanka ciepłej wody na 1 szklankę octu). Możesz do tego dodać mydło i olejek eteryczny np. lawendowy.
7. W szafkach i na półkach można ustawiać odstraszacze tzn. miseczki z podgrzanym octem. Z kolei w kuchni (poza szafkami) można ustawiać pułapki z octu winnego lub wina, do którego nieproszeni goście będą wpadać i się topić.
8. Mieszanką octu i olejków eterycznych można też profilaktycznie opryskiwać półki i szafki.
9. Liście laurowe możesz wkładać bezpośrednio do żywności, na wierzch opakowania.
10. Skórki z cytrusów możesz rozkładać na półkach lub rozwieszać w różnych miejscach kuchni.
- Jak usunąć sól z butów, czyli na ratunek butom zimą
- Dom bez chemii – domowe środki do prania i mycia naczyń
- Zatkany zlew – jak odetkać, domowe sposoby
- Muszki owocówki – jak ich się pozbyć?
- Domowy ocet jabłkowy – przepis w 6 krokach
- Ocet jabłkowy – właściwości i zastosowanie
- 7 przepisów na naturalne środki do czyszczenia w łazience. Nikt nie powie, że się nie da!
- 7 sposobów na czyste okna
- Naturalne sposoby na mszyce