Przekąski 19 sierpnia 2019

Ogórki w słodko-kwaśnej zalewie oraz sałatka z ogórków i papryki na zimę do słoików. Dwa przepisy

Sezon ogórkowy powoli się kończy, ale zanim ostatnie ogórki zostaną pocięte na mizerię lub zostaną ukiszone, spróbujcie dwóch innych pomysłów na te warzywa. Proponuję więc przepis na ogórki w słodko-kwaśnej zalewie oraz sałatka z ogórków i papryki na zimę do słoików. 

Ogórki w słodko-kwaśnej zalewie

Pierwszy przepis pochodzi z zeszytu mojej teściowej. A są to pyszne kanapkowe ogórki w słodko-kwaśnej zalewie z kurkumą. Nie wyobrażam sobie bez nich kanapek z mięsiwem, są też smacznym dodatkiem do obiadu. 

sałatka z ogórków i papryki na zimę

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków średniej wielkości
  • 500 ml wody
  • 1 ¾ szklanki octu
  • 1 ¾ szklanki cukru (można dać ciut mniej cukru i dodać łyżkę miodu – podkręca fajnie smak)
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • 1 płaska łyżka soli

Przygotowanie:

  1. Ogórków nie obieram (wybieram mniejsze, które mają delikatną skórę), myję dokładnie i kroję na plasterki. Plastry nie powinny być bardzo cienkie – ciut grubsze będą bardziej chrupiące.
  2. Z podanych składników robię zalewę. Tradycyjnie nie przejmuję się kolejnością, tylko wszystko wrzucam/wlewam do garnka i mieszając od czasu do czasu czekam, aż się zagotuje. 

sałatka z ogórkami i papryką na zimę

  1. Ogórki wkładam do słoików i wlewam gorącą zalewę. Pasteryzuję je ok 10 minut. Odwracam do góry dnem, nakrywam ściereczką i wynoszę do piwnicy, gdy ostygną.

Sałatka z ogórków i papryki na zimę do słoików 

Drugi przepis to pomysł, który podrzuciła mi koleżanka. Oczywiście skorzystałam i tak mi posmakowało, że warzywa podjadałam, zanim jeszcze trafiły do słoików. Najlepiej smakują ogórki małe, bo są delikatne, ale ta sałatka z ogórków i papryki na zimę jest dobrym pomysłem na wykorzystanie ogórków przerośniętych, o dużych pestkach. Ja pestki usuwam i zostawiam jedynie twardy miąższ, który kroję na grubsze ćwiartki. Uważam, że ta sałatka jest warta zachodu :)

 

Składniki:

  • 2 kg ogórków – jak wspomniałam wyżej, możecie wykorzystać nawet przerośnięte ogóraski :)
  • 0,5 kg papryki – może być więcej, jeśli lubicie (wykorzystajcie kolory jakie chcecie)
  • 3 spore cebule

zalewa pierwsza:

  • litr zimnej wody
  • niespełna pół szklanki soli – żeby nie było zbyt słone

zalewa druga:

  • 3 i 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 2 szklanki cukru

Wykonanie:

  1. Warzywa tnę na grubsze kawałki (z papryki usuwam gniazdo nasienne) i wrzucam do miski.

  1. Przygotowuję zalewę z wody i soli, wlewam do miski z warzywami i zostawiam na kilka godzin, żeby ogórki, papryka i cebula puściły swój sok i przeszły słonawym smakiem.
  2. Odsączam po odstaniu warzywa i przekładam do słoików. W międzyczasie robię zalewę drugą, którą po zagotowaniu wlewam do warzyw tak, by je przykryła. Wekuję ok 10 minut, obracam do góry dnem i wynoszę po wystygnięciu do piwnicy.

To wszystko. 

Mam nadzieję, że posmakują Wam moje przepisy, które dostałam – czasem lata świetlne temu – od doświadczonych gospodyń. Lubię, gdy dobra energia i dobre smaki krążą sobie po świecie, więc jeśli macie swoje ulubione przepisy na warzywa czy owoce do słoików na zimę, zachęcam Was do dzielenia się nimi w komentarzach.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close