Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem. Dowody, że tak smakują najlepiej!!!
Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem to sztandarowe danie, które serwowała moja babcia, mama i oczywiście, robię je także ja. Od kiedy pamiętam, placki jedliśmy na słodko, od razu z patelni, póki były gorące i chrupiące. Śmietana była od swojskiej krowy – wiecie, kiedyś śmietanę i masło gospodynie robiły samodzielnie. Ale wracając do placków, w zeszłym tygodniu na naszym fanpage wrolimamy na Fb trafił się mem, dokładnie ten poniżej (osadzę tu zdjęcie).
Przeżyłam wówczas prawdziwy szok – po raz pierwszy dowiedziałam się, że placki ziemniaczane można jeść inaczej, niż ze śmietaną i cukrem. Co więcej, masa czytelniczek i czytelników wyraziła zdziwienie, że można jeść je w ten sposób i że na pewno placki na słodko są “bleeeee”.
Zabolało mnie serce, uroniłam łzę rozpaczy i pobiegłam do siebie na Fb, zapytać znajomych, jak oni jedzą placki, skoro CAŁA Polska serwuje je do gulaszu, sosu pieczarkowego, zajada placki z solą i pieprzem, sosem czosnkowym i ketchupem, ale nikt nie je ich tak jak ja! Czy to znaczy, że jestem jakimś dziwadłem, albo matka całe życie ukrywała przede mną plackową prawdę?
W obronie dobrego imienia placków z cukrem i śmietaną oraz mojej urażonej dumy, zanim dam Wam przepis, pozwolę sobie przytoczyć kilka opinii moich znajomych (reszta komentarzy, jakby było Wam mało, znajduje się pod przepisem :):
Krzysztof P. – Polska wschodnia – śmietana i cukier
Ewa W. – U mnie też tak się jadło z dziada, pradziada ? Też taką tradycję przekazałam swoim dzieciom i zapewniam, że są to najlepsze placki na świecie.
Edyta S. – Tylko ze śmietaną i cukrem
Ania B-K – Ze śmietaną i cukrem najpyszniejsze ?smakowicie wyglądają, jutro będę musiała stanąć do patelni ?
Ula P. – a wczoraj w pracy rozmawiałyśmy o plackach ziemniaczanych ? masz wyczucie. Więc wszystkie koleżanki w tym ja ” śmietana i cukier ?” Zresztą w moim domu mama również tak podawała. Babcie także. Dziadkowie z Kalisza i Konina, od taty strony z Olsztyna też się tak jadło.
Mam nadzieję, że dowodów na zasadność i pychotę takiej wersji placków macie wystarczająco? Więc jeśli naszła Was ochota na słodkie co nieco, a jakimś cudem nie znacie przepisu, poniżej go znajdziecie.
Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem – przepis
Składniki dla dwóch osób (ok.10 sztuk):
- 1/2 kg ziemniaków,
- 1/2 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- sól,
- olej roślinny do smażenia,
- malutka cebula – w opcji na słodko nie musicie jej dodawać.
Wykonanie:
- Ziemniaki obieram i ścieram w robocie kuchennym lub na tarce o małych oczkach. Zostawiam je na kilka minut, a miskę przechylam lekko w bok, by spłynął sok z ziemniaków.
- Odlewam zbierający się sok, dociskając dłonią ziemniaki, by zlać jak najwięcej soku – moja babcia wyciskała je przez tetrę.
- Dodaję mąkę, jajko oraz dwie szczypty soli i mieszam. Ja jestem hardcorem i z nawyku dorzucam maleńką startą cebulkę do masy ziemniaczanej – lubię to połączenie.
- Rozgrzewam patelnię, wlewam sporo oleju – myślę, że na pewno z centymetr na powierzchni patelni będzie.
- Masę mieszam i nakładam z łyżki na patelnię, rozprowadzając dość cienki placek. Smażę z jednej strony, aż się zezłoci, przez jakieś 2-3 minuty, po czym przewracam i smażę z drugiej strony.
- Odkładam na talerz z ręcznikiem papierowym, żeby zebrać nadmiar tłuszczu.
- Wołam męża i zajadamy póki gorące – polewając śmietaną i posypując bogato cukrem 🙂
Jeśli nie macie pod ręką śmietany, jogurt naturalny, bałkański czy grecki też będzie smakował. Możecie zaszaleć i nałożyć na suche placki konfiturę, mus z jabłek albo twarożek na słodko z owocami.
I już nikt więcej nie powie, że tak zjeść się nie da!
P.S. Kolejne placki zrobię wg Waszego pomysłu – na słono i ostro, żeby było sprawiedliwe 🙂
Ciąg dalszy komentarzy – dziękuję wszystkim, którzy zostawili po sobie ślad!
Iwona K. – Ze śmietana i cukrem tradycyjnie lub z sosem po węgiersku. Jak mam cukinię to dodaje w sezonie są delikatniejsze ale mniej chrupiące? tradycja jednak wygrywa???
Joanna K. – Nie inaczej jak z cukrem i śmietaną
Agata A – Mój mąż ze śmietaną i cukrem Żaklina, ale ja to na ostro jednak ?
Halina G. – Moja Mama i ja…tylko śmietana i cukier ?
Anna S. – Całe życie tak jem placki ? inne wersje oczywiście wypróbowane ale nic nie przebije ze śmietaną i cukrem ?
Halina K. – Takie są najlepsze ??
Monika B. – o matko…dziecięce żarło 😛 😉 u mnie się jadało takie wynalazki, ale teraz to leci śmietana bez cukru,ba! nawet śmietana z solą 😉
Kamila B. – U mnie jedliśmy i ja nadal jem ze śmietana i cukrem. Byłam w szoku jak się dowiedziałam (na studiach chyba to było ) że ludzie jedzą placki na słono! Albo że jest coś takiego jak placek po węgiersku!
Anna S. – Śmietana i cukier w domu a w swoim własnym jadam z sosem czosnkowym lub tzatziki dość często ?
zajebiste sa