Ciąża 1 sierpnia 2019

Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem. Dowody, że tak smakują najlepiej!!!

Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem to sztandarowe danie, które serwowała moja babcia, mama i oczywiście, robię je także ja. Od kiedy pamiętam, placki jedliśmy na słodko, od razu z patelni, póki były gorące i chrupiące. Śmietana była od swojskiej krowy – wiecie, kiedyś śmietanę i masło gospodynie robiły samodzielnie. Ale wracając do placków, w zeszłym tygodniu na naszym fanpage wrolimamy na Fb trafił się mem, dokładnie ten poniżej (osadzę tu zdjęcie).

placki ziemniaczane

Fot. Besty.pl

Przeżyłam wówczas prawdziwy szok – po raz pierwszy dowiedziałam się, że placki ziemniaczane można jeść inaczej, niż ze śmietaną i cukrem. Co więcej, masa czytelniczek i czytelników wyraziła zdziwienie, że można jeść je w ten sposób i że na pewno placki na słodko są “bleeeee”.

Zabolało mnie serce, uroniłam łzę rozpaczy i pobiegłam do siebie na Fb, zapytać znajomych, jak oni jedzą placki, skoro CAŁA Polska serwuje je do gulaszu, sosu pieczarkowego, zajada placki z solą i pieprzem, sosem czosnkowym i ketchupem, ale nikt nie je ich tak jak ja! Czy to znaczy, że jestem jakimś dziwadłem, albo matka całe życie ukrywała przede mną plackową prawdę? 

W obronie dobrego imienia placków z cukrem i śmietaną oraz mojej urażonej dumy, zanim dam Wam przepis, pozwolę sobie przytoczyć kilka opinii moich znajomych (reszta komentarzy, jakby było Wam mało, znajduje się pod przepisem :):

Krzysztof P. – Polska wschodnia – śmietana i cukier

Ewa W. – U mnie też tak się jadło z dziada, pradziada 👵 Też taką tradycję przekazałam swoim dzieciom i zapewniam, że są to najlepsze placki na świecie.

Edyta S. – Tylko ze śmietaną i cukrem

Ania B-K – Ze śmietaną i cukrem najpyszniejsze 😊smakowicie wyglądają, jutro będę musiała stanąć do patelni 😁

Ula P. – a wczoraj w pracy rozmawiałyśmy o plackach ziemniaczanych 🤪 masz wyczucie. Więc wszystkie koleżanki w tym ja ” śmietana i cukier 👑” Zresztą w moim domu mama również tak podawała. Babcie także. Dziadkowie z Kalisza i Konina, od taty strony z Olsztyna też się tak jadło. 

Mam nadzieję, że dowodów na zasadność i pychotę takiej wersji placków macie wystarczająco? Więc jeśli naszła Was ochota na słodkie co nieco, a jakimś cudem nie znacie przepisu, poniżej go znajdziecie.

Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem – przepis 

Składniki dla dwóch osób (ok.10 sztuk):

  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 1/2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • olej roślinny do smażenia,
  • malutka cebula – w opcji na słodko nie musicie jej dodawać.

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obieram i ścieram w robocie kuchennym lub na tarce o małych oczkach. Zostawiam je na kilka minut, a miskę przechylam lekko w bok, by spłynął sok z ziemniaków.  
  2. Odlewam zbierający się sok, dociskając dłonią ziemniaki, by zlać jak najwięcej soku – moja babcia wyciskała je przez tetrę. 
  3. Dodaję mąkę, jajko oraz dwie szczypty soli i mieszam. Ja jestem hardcorem i z nawyku dorzucam maleńką startą cebulkę do masy ziemniaczanej – lubię to połączenie.
  4. Rozgrzewam patelnię, wlewam sporo oleju – myślę, że na pewno z centymetr na powierzchni patelni będzie. 
  5. Masę mieszam i nakładam z łyżki na patelnię, rozprowadzając dość cienki placek. Smażę z jednej strony, aż się zezłoci, przez jakieś 2-3 minuty, po czym przewracam i smażę z drugiej strony.
  6. Odkładam na talerz z ręcznikiem papierowym, żeby zebrać nadmiar tłuszczu.
  7. Wołam męża i zajadamy póki gorące – polewając śmietaną i posypując bogato cukrem :)

Jeśli nie macie pod ręką śmietany, jogurt naturalny, bałkański czy grecki też będzie smakował. Możecie zaszaleć i nałożyć na suche placki konfiturę, mus z jabłek albo twarożek na słodko z owocami. 

I już nikt więcej nie powie, że tak zjeść się nie da!

P.S. Kolejne placki zrobię wg Waszego pomysłu – na słono i ostro, żeby było sprawiedliwe :)

placki ziemniaczane

 

Ciąg dalszy komentarzy – dziękuję wszystkim, którzy zostawili po sobie ślad!

 

Iwona K. – Ze śmietana i cukrem tradycyjnie lub z sosem po węgiersku. Jak mam cukinię to dodaje w sezonie są delikatniejsze ale mniej chrupiące😜 tradycja jednak wygrywa💪💪💪

Joanna K. – Nie inaczej jak z cukrem i śmietaną

Agata A – Mój mąż ze śmietaną i cukrem Żaklina, ale ja to na ostro jednak 😍

Halina G. – Moja Mama i ja…tylko śmietana i cukier 😘

Anna S. – Całe życie tak jem placki 😊 inne wersje oczywiście wypróbowane ale nic nie przebije ze śmietaną i cukrem 😉

Halina K. –  Takie są najlepsze 😋😊

Monika B. – o matko…dziecięce żarło :P ;) u mnie się jadało takie wynalazki, ale teraz to leci śmietana bez cukru,ba! nawet śmietana z solą ;) 

Kamila B. –  U mnie jedliśmy i ja nadal jem ze śmietana i cukrem. Byłam w szoku jak się dowiedziałam (na studiach chyba to było ) że ludzie jedzą placki na słono! Albo że jest coś takiego jak placek po węgiersku!

Anna S. – Śmietana i cukier w domu a w swoim własnym jadam z sosem czosnkowym lub tzatziki dość często 😁

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close