Ciąża i dziecko 26 marca 2021

Poznaj markę X-lander – najpopularniejsze wózki tej marki

Wybór dziecięcego wózka nie może być przypadkowy. Będziemy z niego korzystać bardzo często, warto więc postawić na taki model, który będzie praktyczny i wytrzymały. Od razu skoncentrujmy się na producentach cieszących się pozytywnymi opiniami. Do tej grupy z pewnością należy marka X-lander.

Wszystkie wózki tego producenta przechodzą mnóstwo testów i spełniają rygorystyczne normy, w tym normę bezpieczeństwa EN 1888. Nieustanna kontrola produkcji i staranne projekty mają sprawić, że dzieci będą podróżować w wózkach wygodnych, funkcjonalnych i bezpiecznych. Są to podstawowe cechy, jakie powinniśmy brać pod uwagę podczas przeglądania wózków. Poza tym wózki X-lander mają nowoczesny design i są w ładnych kolorach. Jakie modele są kupowane najczęściej?

X-lander X-move

Modele wózków X-lander są dostępne w trzech wersjach: w formie spacerówki i wózków wielofunkcyjnych 2w1 i 3w1. W przypadku wózków wielofunkcyjnych zestaw zawiera wózek głęboki, spacerowy i przy wózkach 3w1 fotelik samochodowy. Jedną z propozycji, na którą zwracają uwagę rodzice, jest wózek X-lander X-move. Ma lekki aluminiowy stelaż, który z łatwością złożymy jedną ręką. Wózek ma duże pompowane koła, dzięki czemu dobrze się go prowadzi w każdym terenie, a dziecko nie odczuwa wstrząsów. Ponadto jego przednie koła są obrotowe, dzięki czemu jest bardzo zwrotny. Teleskopową rączkę można dopasować do wzrostu osoby prowadzącej wózek. Gondola jest duża i przestronna i posiada wewnątrz kieszonki. W wózku spacerowym są 5-punktowe pasy bezpieczeństwa, siedzisko można ustawiać przodem i tyłem do kierunku jazdy. W podnóżku są lampki LED, które przydadzą się wieczorem.

X-lander X-pulse

Podobnie jak poprzednio wózek jest w kilku wariantach. Pod wieloma względami X-lander X-pulse nie różni się od wcześniejszego modelu. Wspólne cechy to m.in.  niewielka waga, obecność lampek LED, rączka teleskopowa, kieszonki w gondoli, czy siedzisko, które można zamontować w dwóch kierunkach jazdy. Oba wózki są zbliżone również pod względem designu. Koła są pompowane, ale nieco mniejsze niż w wózku X-lander X-move. Siedzisko jest minimalnie szersze, a wózek waży trochę mniej.

X-lander X-run

Interesującym modelem jest X-lander X-run. Powinniśmy na niego spojrzeć, jeśli jesteśmy osobami aktywnymi, lubiącymi ruch i sport. Wózek przystosowano do tego, by w trakcie spaceru z dzieckiem biegać lub jeździć na rolkach. On również jest dostępny jako wózek 2w1, 3w1 lub w formie samej spacerówki. Ma 3 duże pompowane koła i doskonałą amortyzację, przez co dziecko nie będzie odczuwało niedogodności na nierównej drodze. Przy rączce znajduje się wygodny hamulec, taśma zabezpieczająca, którą możemy nałożyć na nadgarstek i dzwonek. Aby bieganie z wózkiem było jeszcze prostsze, koła z tyłu są trochę pochylone. Producent zadbał także o wygodę dziecka, a siedzisko wózka przypomina hamak, co zmniejsza ewentualne wstrząsy. Ten wózek sprawdzi się także podczas zwykłych spacerów, czy zakupów i posiada kosz zakupowy.

Tekst jest materiałem zewnętrznym, pochodzącym od partnera.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Wielkanoc 25 marca 2021

Post wielkanocny – kiedy i kogo obowiązuje ścisły post?

Post wielkanocny jest nierozerwalnie związany ze świętami Wielkiej Nocy. Jednak tym mniej zorientowanym w zasadach osobom niekiedy sprawia problem określenie, kiedy dokładnie wypada post wielkanocny, i jakich zasad należy w jego trakcie przestrzegać. 

Wielkanoc jest dla chrześcijan najważniejszym świętem, które niesie ze sobą radość,  nadzieję na odrodzenie. Do życia budzi się także przyroda, więc święta wielkanocne mają szczególną wymowę. Ponieważ okres je poprzedzający powinien być czasem modlitwy, skupienia i wstrzemięźliwości, wierni często praktykują post, zarówno 40-dniowy, jak i ścisły, Należy rozróżnić te dwa rodzaje postu, ze względu na różnice występujące między nimi. 

Wielki Post wielkanocny 

Wielki Post trwa 40 dni i został ustanowiony na pamiątkę 40-dniowej obecności Jezusa Chrystusa na pustyni. Co ciekawe, Wielki Post obowiązuje już od czasów wczesnego średniowiecza, po nieznacznej zmianie zasad. Ten czas powinien być impulsem do wyciszenia, rezygnacji z przyjemności i oddania się rozmyślaniom i modlitwie. Oczywiście obowiązuje także ograniczenie spożywania pokarmów. 

Należy przy tym podkreślić, że ograniczenie w czasie Wielkiego Postu może dotyczyć dwóch sfer: ilości lub jakości jedzenia. 

Post ilościowy 

Post ilościowy dotyczy ograniczenia dziennego jadłospisu do jednego sycącego posiłku oraz skromnego śniadania i kolacji. Można przy tym spożywać wszelkie pokarmy, w tym mięso. Post ilościowy obowiązuje wiernych od 18 do 60 roku życia.

Post jakościowy

Z kolei post jakościowy dotyczy tego, co znajduje się podczas posiłku na talerzu. Należy powstrzymać się od jedzenia mięsa, w tym także zup na mięsie, potraw z krwią, szpikiem kości, podrobami, słoniną. Dozwolone są natomiast ryby, jajka i masło. Przepisy prawa kanonicznego nie zabraniają także przyrządzania i zjadania żab, czy ślimaków. 

Poza Wielkim Postem post jakościowy, określany obecnie jako wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, obowiązuje we wszystkie piątki całego roku, o ile nie przypada w danym dniu uroczystość zgodnie z przepisami liturgicznymi.

Post jakościowy obowiązuje osoby od ukończenia 14 roku życia, poza osobami chorymi, oraz w sytuacji, gdy nie ma wpływu na rodzaj spożywanego pokarmu (np. jadłodajnie dla potrzebujących).

Ścisły post wielkanocny

Ścisły post wielkanocny to połączenie zasad postu ilościowego i jakościowego. Zakłada wykluczenie z dań mięsa (poza rybami) oraz ograniczenia ilości posiłków do jednego sycącego i dwóch małych. Post ścisły  obowiązuje wiernych w Kościele Katolickim w Środę Popielcową oraz w Wielki Piątek.

Ścisły post wielkanocny obowiązuje wiernych od 18 do 60 roku życia, oraz chorych, którym nagłe restrykcje żywieniowe mogłyby zaszkodzić. 

Mimo że zarówno założenia Wielkiego Postu jak i postu ścisłego obowiązują ogół wierzących, nie każdy dobrze orientuje się w zasadach i ich przestrzega. A jak jest w Waszym wypadku?

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zdrowie 22 marca 2021

Rośliny o właściwościach wzmacniających odporność

Wczesną wiosną, kiedy pogoda bywa bardzo zdradliwa, warto zadbać o prawidłową dietę, tzn. wzbogacić ją o produkty wzmacniające odporność. W tym celu sprawdzą się powszechnie znane, sezonowe warzywa i owoce, a także rośliny, które wykazują działanie lecznicze, znajdują zastosowanie w profilaktyce, zapobiegając infekcjom oraz zwiększają odporność.

I właśnie rośliny immunostymulujące chciałabym wziąć dzisiaj pod lupę, zrobić ich mały przegląd, tak by wiedzieć, czego szukać zarówno w przyrodzie, jak i w gotowych produktach.

Zanim jednak przejdziemy do konkretnych roślin, musimy uświadomić sobie, jakie składniki należy dostarczać organizmowi, by jego system obronny działał prawidłowo i chronił nas przed wirusami, bakteriami, czy innymi patogenami.

Podstawową bronią do walki z infekcjami, a także budulcem odporności są:
witaminy: A, C, D, E oraz witaminy z grupy B, szczególnie B6 i B12,
minerały: cynk, selen, żelazo, miedź, magnez,
antyoksydanty: flawonoidy, antocyjany,
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3 i omega-6.

Nie ulega wątpliwości, że powyższe składniki powinny być regularnie dostarczane wraz z pożywieniem, jednak w życiu różnie bywa i z pewnych przyczyn nasza dieta nierzadko jest niewystarczająca. Jako potrójna mama wiem, że stanowi to problem szczególnie w przypadku dzieci, które odmawiają konsumowania wielu podsuwanych im potraw.

W takiej sytuacji należy zastanowić się, czy nie włączyć do codziennej diety dodatkowej suplementacji. A ponieważ przyroda obfituje w różnorodną florę, którą od zarania dziejów wykorzystuje się w medycynie (naturalnej), warto stworzyć sobie listę kilku surowców, po które będziemy sięgać, gdy nasz układ immunologiczny będzie musiał pracować intensywniej.

Jeśli chodzi o rośliny o właściwościach wzmacniających odporność, to z pewnością na uwagę zasługują:

CZARNY BEZ (Sambucus nigra)

Kwiaty oraz owoce czarnego bzu wykazują właściwości przeciwzapalne, napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, przeciwwirusowe i wzmacniające odporność organizmu. Roślina ta wykorzystywana jest między innymi przy przeziębieniu, chrypce i kaszlu.

Cennym surowcem zielarskim są kwiaty oraz DOJRZAŁE owoce –  warto wiedzieć, że te niedojrzałe zawierają toksyny (glikozydy cyjanogenne), które w większych stężeniach mogą być trujące. Trzeba więc uważać przy samodzielnym zbieraniu czarnego bzu, bądź sięgać po prostu po gotowe i sprawdzone produkty, jak np. naturalne syropy Sambucus Kids. Dla mnie – mamy, która aż za dobrze wie, z czym wiąże się chodzenie do przedszkola i szkoły, szczególnie w okresie przedwiośnia, to niemal ostatnia deska ratunku ?

Należy jednak mieć świadomość, że tego typu produkt musi być stosowany dłużej, by wspierać odporność długofalowo.

Przy przeziębieniach stosuje się napary z kwiatów, syropy z owoców i sproszkowane ekstrakty owocowe zamknięte w kapsułkach.

 DZIKA RÓŻA (Rosa canina)

Owoce dzikiej róży są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C – szacuje się, że zjadanie trzech owoców dziennie zapewnia całodobowe zapotrzebowanie na tę witaminę. 

Roślina ta działa między innymi: przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, a także stymuluje układ odpornościowy. Chroni również układ sercowo-naczyniowy.

W okresie przeziębienia, w przypadku kaszlu, bólu gardła oraz dla wzmocnienia odporności warto sięgać po soki, syropy, napary, herbaty, czy nalewki z dzikiej róży.

 ALOES (Aloë)

Aloes ma mnóstwo substancji czynnych, dlatego wykazuje szerokie spektrum działania: wzmacniające i immunostymulujące, bakteriobójcze, antywirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe, odkażające oraz antynowotworowe.

Aloes dobrze wpływa również na jelita – skąd, jak powszechnie wiadomo, bierze się spora część odporności.  Podobno regularne przyjmowanie miąższu aloesu regeneruje mikroflorę jelitową.

W okresie przeziębień oraz w przypadku osłabionej odporności można pić sok z aloesu.

KWIATY LIPY (Tilia cordata)

Napar z kwiatów lipy łagodzi kaszel, podrażnienia gardła, objawy przeziębienia, grypy i anginy. Można go również pić profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności. Ponadto lipowy napar wykazuje właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Działa napotnie i rozgrzewająco, dlatego zaleca się jego spożywanie podczas infekcji przebiegającej z gorączką.

SZAŁWIA (Salvia)

Szałwia najbardziej ceniona jest za swoje działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe, grzybobójcze i przeciwzapalne. Dostępna jest w formie suszonego ziela, herbat, olejków eterycznych, przypraw, nalewek oraz jako składnik maści, czy tabletek do ssania.

 SOSNA (Pinus sylvestris)

Syrop z pędów sosny działa wykrztuśnie i bakteriobójczo. Poprawia również odporność i wzmacnia cały organizm.  Zawiera cenne flawonoidy, olejek eteryczny, sole mineralne i witaminę C. Ze względu na jego właściwości syrop z pędów sosny warto stosować przy osłabieniu organizmu, przy pierwszych oznakach przeziębienia, jako lek na katar, kaszel, chrypę i ból gardła.

 JEŻÓWKA PURPUROWA (Echinacea purpurea)

Cenne właściwości jeżówki odkryli (podobno) Indianie, którzy stosowali ją między innymi w leczeniu trudno gojących się ran, oparzeń,  kaszlu, bólu gardła, głowy i przeziębień. W medycynie naturalnej uważana jest za jeden z najcenniejszych środków wzmacniających odporność. Zalecana jest w stanach osłabienia organizmu, np. po antybiotykoterapii.

Jeżówka purpurowa stosowana jest zarówno profilaktycznie, żeby zapobiegać infekcjom i wzmacniać odporność, jak i leczniczo przy schorzeniach górnych dróg oddechowych. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe.

 ŻURAWINA (Vaccinum)

Żurawina wykazuje silne działanie antybakteryjne. Najczęściej stosowana jest przy infekcjach układu  moczowego. Bardzo dobrze wpływa na pracę żołądka i nerek, wzmacnia również odporność całego organizmu, pomaga także w przeziębieniach i chorobach gardła, szczególnie w połączeniu z miodem i cytryną.

Żurawinę najlepiej spożywać w postaci surowej, wtedy zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości. Niemniej można też przygotowywać na jej bazie napary, herbaty, soki, syropy, czy nalewki.

Rośliny wzmacniające odporność można by jeszcze długo wymieniać, wszak przyroda skrywa ich całe mnóstwo. Nie sposób jednak wypisać w jednym artykule wszystkie. Warto natomiast mieć na uwadze fakt, że o odporność trzeba dbać regularnie przez cały rok, zarówno odpowiednią dietą, jak i codzienną aktywnością fizyczną, właściwą ilością snu oraz higieną.

Z perspektywy rodzica myślę też, że nie powinniśmy bać się dodatkowej suplementacji, szczególnie w okresach zwiększonej zachorowalności oraz w przypadku dzieci stroniących od warzyw i owoców. W takiej sytuacji witaminy warto przemycać w gotowych produktach – suplementach diety. Grunt to wybierać je świadomie, zwracać uwagę na skład – szukać naturalnych ekstraktów roślinnych, bez wzmacniaczy smaku, zbędnych konserwantów i syropu glukozowo-fruktozowego.

 

Wpis powstał we współpracy z firmą Pamex.

Fot. Archiwum prywatne J.Fizia

Subscribe
Powiadom o
guest

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
3 lat temu

Bardzo przydatny artykuł, zwłaszcza w obecnych czasach, kiedy dzieci spędzają dużo czasu nie wychodząc z domów. Nie dziwne więc będzie, jak ich odporność spadnie 🙁

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close