Zdrowie 7 października 2020

Jak wzmocnić odporność – co jeść, by nie dać się wirusom i bakteriom?

Okres od jesieni do wiosny to dosyć trudny czas dla naszych organizmów, borykamy się wtedy z różnymi infekcjami. Dlatego wraz z końcem lata dużo mówi się o tym, by dbać o siebie i wzmacniać odporność. Są na to różne sposoby, ale najprostszym i najbardziej przyjaznym, bo naturalnym, niewątpliwie jest odpowiednia dieta.

Tak się szczęśliwie dla nas składa, że natura wie, co dobre i w okresie wzmożonych zachorowań (choć nie tylko) daje nam dużo sezonowych warzyw i owoców, tzw. superfoods, które wykazują właściwości wzmacniające odporność i zwalczające różne wirusy, bakterie oraz grzyby.

No więc – jak wzmocnić odporność, by nie dać się infekcjom?

Proponuję polubić i wprowadzić do codziennej diety takie produkty jak:

Kiszonki

Kiszonki są to naturalne probiotyki*, wzbogacają naszą florę bakteryjną, usprawniają pracę jelit i usuwają z nich pasożyty, bakterie oraz grzyby. Obfitują w witaminy, dodają nam energii, poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. A ponadto wspierają nasz układ odpornościowy i wspomagają walkę z różnymi infekcjami.

Warto codziennie zaserwować sobie tzw. shoty z soku z kapusty lub ogórka. Polecam również zakwas z buraków.

*Naturalne probiotyki występują także w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak: kefir, jogurt czy zsiadłe mleko

Czosnek

Czosnek jest skarbnicą witamin, minerałów, związków flawonoidowych, aminokwasów, a także olejków eterycznych i lotnych związków siarkowych (allicyna to w zasadzie najcenniejszy składnik czosnku). Stanowi naturalny antybiotyk. Wzmacnia naszą odporność, doskonale radzi sobie z kaszlem, zapobiega infekcjom wirusowym i zwalcza je. Działa napotnie i przeciwgorączkowo. W sezonie jesiennym warto dodawać czosnek do różnych potraw, a podczas przeziębienia czy grypy, pić ciepłe mleko z rozgniecionym ząbkiem i przygotować domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny.

Cebula

Cebula jest bogata w witaminy i mikroelementy. Wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i łagodzące, dlatego syrop z cebuli jest świetnym lekarstwem na kaszel.

Natka pietruszki

Natka pietruszki jest skarbnicą witamin, głównie C, A oraz tych z grupy B, a także minerałów: wapnia, sodu, magnezu, cynku, selenu i żelaza. Najlepiej spożywać ją w surowej postaci – gotowana traci między innymi witaminę C. Nadaje się również do suszenia i mrożenia. Można ją stosować jako dodatek do różnych potraw (zup, mięs, ryb, sałatek, warzyw), czy napojów, np. koktajli.

Jedna stołowa łyżka natki pietruszki stanowi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i A.

Dynia

Dynia zawiera sporo beta-karotenu (prowitaminy A) oraz witamin z grupy B, E, C, K, minerałów, a także kwasu foliowego. Dzięki temu pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.  

Papryka

Papryka zawiera sporo witamin, a przede wszystkim C, beta-karotenu, flawonoidów, soli mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i wspiera działanie układu immunologicznego. Najzdrowsza jest oczywiście papryka surowa. W ramach profilaktyki lub w okresie przeziębienia, warto włączyć do swojej diety czerwoną paprykę, ponieważ zawiera najwięcej witaminy C (w porównaniu do zielonej i żółtej oraz wielu innych warzyw i owoców) – szacuje się, że połowa tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.

Kapusta

Kapusta zawiera komplet niezbędnych dla zdrowia witamin, mikro i makroelementów oraz rutyny. Szczególne właściwości lecznicze ma sok z kapusty (surowej, nie kiszonej), który wzmacnia odporność, a także pomaga walczyć z anemią i obrzękami, spowodowanymi zatrzymywaniem się wody w organizmie.

Aronia

Aronia zawiera sporo bioflawonoidów, minerałów, a także witamin C, E i tych z grupy B. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Owoce aronii mają dosyć cierpki smak, przez co nie cieszą się dużą popularnością. Warto jednak robić z nich przetwory, a w szczególności sok, którego regularne spożywanie wytwarza barierę ochronną dla organizmu przed wirusami, bakteriami i grzybami.

Płatki owsiane, żytnie, otręby i siemię lniane

Płatki, otręby i siemię lniane przede wszystkim mają dużo błonnika, który nie tylko pobudza perystaltykę jelit, oczyszczając je ze zbędnych produktów materii i toksyn, ale też pobudza komórki odpornościowe do działania. Spożywanie więc produktów bogatych w błonnik, wpływa pozytywnie na pracę układu odpornościowego.

Kasza (jęczmienna, jaglana, gryczana…)

Kasze są bogatym źródłem węglowodanów złożonych (niezbędnych do pracy wszystkich komórek naszego organizmu), wielu witamin, minerałów, błonnika, a także białka.

Imbir

Korzeń imbiru zawiera liczne witaminy, minerały, kwas foliowy i olejki eteryczne. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, wykrztuśne i łagodzące dolegliwości układu oddechowego. Warto zatem dodawać odrobinę korzenia do herbaty. W przypadku przeziębienia bądź grypy polecam syrop z imbiru, miodu i cytryny lub rozgrzewający napój przygotowany z ciepłej przegotowanej wody, soku z cytryny, imbiru i kurkumy.

Kurkuma

Kurkuma ma podobne właściwości do imbiru. Substancją aktywną jest kurkumina, która jest silnym antyoksydantem, hamującym procesy zapalne. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe. Można ją dodawać do różnych potraw, oraz napojów, np. koktajli warzywno-owocowych.

Cynamon

Cynamon wykazuje silne działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne. Stanowi więc doskonały środek pomocniczy w leczeniu przeziębienia, grypy i schorzeń układu oddechowego.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dania główne 4 października 2020

Mięso‌ ‌z‌ ‌indyka‌ ‌-‌ ‌2‌ ‌genialne‌ ‌przepisy‌ ‌wprost‌ ‌od‌ ‌szefa‌ ‌kuchni!‌

Mięso z indyka dotychczas robiłam na dwa bardzo ogólne sposoby. Pierwszy to pieczeń z włoszczyzną, a drugi jako składnik spaghetti. Dopiero szef kuchni, Szymon Szlendak, ukazał przede mną prawdziwe i smakowite oblicze potraw z indykiem.

Niedawno brałam udział w warsztatach kulinarnych, gdzie właśnie pod okiem Szymona Szlendaka (w roku 2012 zdobył prestiżowy tytuł „Kucharz – Odkrycie Roku”)  miałam możliwość wykonać dwa dania z wykorzystaniem mięsa indyczego, którymi poniżej się Wami podzielę. Są szybkie i proste, więc idealnie nadają się dla wszystkich, którym czas ucieka przez palce. 

mięso z indyka

Makaron rigatoni z indyczym Ragu Bianco

Czas przygotowania: 40-50 min
Składniki na 2 porcje: 

  • 200 g makaronu rigatoni 
  • 300 g mielonego udźca indyczego 
  • 80 ml wytrawnego białego wina 
  • 40 g masła extra 
  • 20 g selera naciowego 
  • 20 g marchewki 
  • 20 g białej cebuli 
  • 20 g zielonego groszku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 10 g suszonych pomidorów w oleju 
  • 40 g sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano 
  • do duszenia: ok. 800 ml wywaru z szyi indyczej i włoszczyzny 
  • do smaku: sól, pieprz, świeże zioła (tymianek, rozmaryn, szałwia) 
  • oliwa z wytłoczyn z oliwek do smażenia

 

Przygotowanie: 

  1. Na samym początku przygotowuję wywar z włoszczyzny i szyi indyczej, który będzie potrzebny później. 
  2. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażę mielone mięso indycze, aż uzyska rumiany kolor. 
  3. W międzyczasie kroję w drobną kostkę: seler, marchewkę, cebulę oraz suszone pomidory.  
  4. Pokrojone warzywa dodaję po kolei na patelnię do mięsa i smażę dalej na dużym ogniu. 
  5. Następnie dodaję odrobinę białego wina, zmniejszam źródło ciepła i stopniowo dolewam uprzednio przygotowany wywar. Mięso duszę do miękkości.
  6.  Następnie dodaję przyprawy, świeże zioła, groszek zielony oraz masło. 
  7. W osobnym garnku gotuję makaron w delikatnie osolonej wodzie. Gdy będzie już prawie gotowy, ale jeszcze lekko twardy, dodaję go do sosu mięsnego wraz z odrobiną wody z gotowania. 
  8. Całość gotuję tak długo, aż makaron będzie al dente, a sos zrobi się kremowy.
  9. Po wyłożeniu na talerz podaję z tartym parmezanem.

Eskalopki indycze w sosie cytrynowym z kaszą bulgur w stylu greckim

Czas przygotowania: 40-50 min
Składniki na 2 porcje: 

  • 200 g fileta z indyka 
  • 60 g mąki pszennej 
  • 1 cytryna – skórka i sok 
  • 150 g kaszy bulgur 
  • 20 g marchwi 
  • 20 g selera naciowego
  • 20 g cukinii 
  • 20 g cebuli czerwonej 
  • 1 gwiazdka anyżu 
  • 50 g masła (po 25 g do kaszy i eskalopek) 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • oliwa z wytłoczyn z oliwek do smażenia 
  • do gotowania: wywar z szyi indyczej i włoszczyzny (ok. 800 ml)
  • do smaku: sól, pieprz, świeże zioła (tymianek, szałwia) 

Dodatkowo do greckiej sałatki „wiejskiej”: 

  • 2 pomidory 
  • 1 ogórek zielony 
  • 1 papryka zielona 
  •  ½ czerwonej cebuli 
  • 10 greckich oliwek z pestką
  • 150 g sera feta 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki octu winnego czerwonego 
  • ½ łyżeczki oregano suszonego

mięso z indyka

Przygotowanie: 

  1. Podobnie jak w pierwszym przepisie przygotowuję wywar z szyi indyczej i warzyw. 
  2. W drobną kostkę kroję cebulę, marchew, seler naciowy, cukinię, a następnie smażę na patelni z odrobiną oliwy (oprócz cukinii). 
  3. Pod koniec smażenia dodaję 25 g masła, surową kaszę bulgur oraz dwukrotnie większą od kaszy ilość wywaru (w ostateczności można zastąpić go osoloną wodą). Naczynie przykrywam i pozostawiam na najmniejszym ogniu do wchłonięcia płynu przez kaszę. 
  4. W międzyczasie kroję filet z indyka na cienkie plastry i lekko rozbijam je tłuczkiem do mięsa. 
  5. Mięso przyprawiam solą i pieprzem, a następnie obtaczam w mące.
  6. Smażę mięso na mocno rozgrzanej patelni używając oliwy z wytłoczyn z oliwek. Gdy mięso będzie rumiane, dodaję sok i skórkę z cytryny, pozostałe 25 g masła oraz odrobinę wywaru. Przyprawiam całość solą, pieprzem i świeżymi ziołami: tymiankiem i szałwią. Gotuję do czasu zgęstnienia sosu, a następnie wyłączam ogień, aby mięso wchłonęło aromaty. 
  7. Gdy kasza będzie już miękka i wchłonie większość płynów, dodaję cukinię. Pamiętajcie aby cukinia nie gotowała się zbyt długo, dzięki temu pozostanie chrupiąca. 
  8. Na sam koniec doprawiam danie do smaku oraz dodaję posiekaną natkę pietruszki. 
  9. Do tak przygotowanego dania najlepiej podać sałatkę grecką.

mięso z indyka

Mięso z indyka – właściwości

Na koniec chciałabym dodać, że mięso z indyka jest źródłem takich witamin jak D, B2 (udo indycząt bez skóry), B3, B6, B12, potasu, cynku i fosforu. Ponadto indyk ma niską zawartość tłuszczów nasyconych, oraz niską zawartość sodu. Ponadto mięso z indyka jest  źródłem białka.

Wspomniane przeze mnie warsztaty odbywały się w ramach projektu  „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”. O projekcie możecie więcej przeczytać tutaj.

Zdjęcia: Paweł Bruczkowski

Subscribe
Powiadom o
guest

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Martyna
Martyna
3 lat temu

Fajny przepis, ale ja zamiast gotować kaszę bulgur to wybieram pół gotowe mieszanki Rice&More. I smak jest super! Dzięki za inspirację na dzisiaj!

Zdrowie 2 października 2020

Światowy Dzień Onkologii – Onkokonsultacje

Trwa cykl bezpłatnych sesji terapeutycznych – „Onkokonsultacje”. Obchodząc Światowy Dzień Onkologii, z myślą o dzieciach walczących z chorobami nowotworowymi oraz ich najbliższych przypominamy o możliwości udziału w konsultacjach z psychoonkologami. Ze względu na sytuację epidemiologiczną, spotkania ze specjalistami odbywają się w formie online, a zapisać można się przez formularz. Inicjatorem projektu jest Fundacja Urtica Dzieciom, która wspiera małych pacjentów oddziałów onkologii i hematologii w całej Polsce.

Akcja ruszyła w lipcu i jest kontynuowana. Do udziału w projekcie zaproszone są dzieci zmagające się z nowotworami oraz ich najbliżsi – wszyscy ci, którzy borykają się z codziennymi trudnościami, lękami i emocjami, jakie w trakcie terapii onkologicznej odczuwa cała rodzina.

– „Onkokonsultacje” to nasza odpowiedź na bieżące potrzeby naszych małych podopiecznych – tłumaczy Anna Marusia, Prezes Fundacji Urtica Dzieciom. – Ostatnie miesiące były trudne dla wszystkich, izolacja społeczna nie sprzyja dobremu samopoczuciu, nie jest korzystna dla prawidłowej kondycji psychicznej, a ta, jak podkreślają współpracujący z nami lekarze, jest niezbędna w procesie leczenia onkologicznego – dodaje.

Sesje prowadzone są przez specjalistów z Centrum Psychoonkologii UNICORN, które współorganizuje z Fundacją Urtica Dzieciom turnusy terapeutyczne „Urtica Dzieciom Camp”. I choć
w tym roku wyjazdowe wakacje nie mogły się odbyć, organizatorzy nie zapomnieli o potrzebach swoich podopiecznych. Do dyspozycji jest dwóch psychologów pracujących na co dzień z dorosłymi: mgr Iwona Nawara i mgr Katarzyna Nowak-Ledniowska oraz dr hab. n. med. Marzena Samardakiewicz, Prof. UM, wykwalifikowany psychoterapeuta dziecięcy.

Projekt zakłada aż 400 godzin bezpłatnych konsultacji. Aby skorzystać ze wsparcia, należy wypełnić formularz zamieszczony na www.urticadzieciom.pl/zapisy-konsultacje Po weryfikacji zgłoszeń i wstępnym rozpoznaniu psychologicznym, ustalana będzie ilość koniecznych sesji, czas trwania oraz szczegółowy przebieg terapii.

Koszt projektu to 50 000 zł. „Onkokonsultacje” finansowane są przez Fundację Urtica Dzieciom, doskonale wpisując się w realizowaną od lat ideę wsparcia dzieci zmagających się
z chorobami nowotworowymi oraz ich najbliższych.

 

Fundacja Urtica Dzieciom została powołana do życia w kwietniu 2017 roku, jednak jako inicjatywa firmy Urtica Sp. z o.o., będącej największym dystrybutorem leków na rynku szpitalnym, istnieje już od 23 lat. Jej celem jest działanie na rzecz dzieci i młodzieży z chorobami nowotworowymi oraz ich rodzin. Organizacja wspiera i prowadzi inicjatywy o charakterze zdrowotnym, edukacyjnym i charytatywnym. Dotychczas udało się zebrać na ten cel ponad 3 miliony złotych.

Więcej informacji: www.urticadzieciom.pl oraz https://www.facebook.com/urtica.dzieciom/

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close