Rafaello bez pieczenia
Dziś z okazji Światowego Dnia Pieczenia podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto rafaello bez pieczenia. Wykonanie jest proste i śmiało można do pomocy zaprosić małe rączki naszych dzieci.
Jeżeli nie masz jeszcze żadnego deseru na dzisiejsze popołudnie, to polecam przygotować rafaello bez pieczenia. Jest to smaczne, lekkie, kokosowe ciasto, którego słodycz przełamana jest słonymi krakersami.
Rafaello bez pieczenia przepis:
Składniki:
(na prostokątną formę 23×37 cm lub 23×33)
2 paczki 180 g opakowań krakersów
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
kostka masła
2 budynie waniliowe/ śmietankowe/ kokosowe (do wyboru)
ok. 1,5 szklanki wiórków kokosowych
płatki migdałów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Budynie dokładnie mieszam ze szklanką mleka (żeby nie było grudek).
- W międzyczasie pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzam do wrzenia.
- Rozrobione budynie wlewam do gotującego się mleka. Tak powstałą masę budyniową schładzam.
- Ucieram masło (wcześniej wyciągnięte z lodówki) na najwyższych obrotach i stopniowo dodaję budyń. Wsypuję kokos (zostawiając ¼ szklanki, by na koniec posypać wierzch ciasta)
- Formę wykładam papierem do pieczenia lub folią spożywczą, a na jej dno układam pierwszą warstwę krakersów. Smaruję ją około 1/3 kremu kokosowego. Układam drugą warstwę herbatników, a następnie znowu krem, krakersy i krem – ostatnią warstwą ma być krem.
- Wierzch ciasta posypuję resztą kokosu. Możemy dodatkowo posypać płatkami migdałowymi, które ja wcześniej prażę na suchej patelni.
- Tak gotowy deser wkładam do lodówki na minimum 2 godziny.
Dla kogo dziś przygotowałam refaello? Dla mojej rodzinki! Mąż i syn je uwielbiają. Będziecie celebrować dziś to nietypowe święto, jakim jest Światowy Dzień Pieczenia? Pamiętajcie, że ideą tego święta jest by przypomnieć komuś ważnemu jak bardzo Wam na nim zależy i 17 maja upiec dla tej osoby ciasto. Możesz skorzystać z mojego przepisu lub wybrać inny. Szukajcie inspiracji na stronie (KLIK).
Zdjęcia: Basia
Ten post jest sponsorowany przez margarynę Kasia, ale zawarta treść jest mojego autorstwa.
Mój przepis zdecydowanie szybszy w wykonaniu 😉 * 2 tabliczki białej czekolady * 0,5-0,6l słodkiej śmietany 30% * minimum 2 paczki wiórków kokosowych (ale można dać, ile się chce) * duża paczka biszkoptów okrągłych * paczka słonych krakersów Podgrzewamy w garnku śmietanę (nie za wysoka temperatura, żeby się nie zagotowała) i wrzucamy do niej czekoladę. Mieszamy aż do całkowitego jej rozpuszczenia, po czym dosypujemy wiórki kokosowe. Zestawiamy z gazu i do masy wkruszamy biszkopty, ilość na oko, żeby masa była w miarę gęsta. Całe dno blachy wykładamy krakersami i na to wykładamy masę kokosową. Najlepiej schować ciacho do lodówki, żeby… Czytaj więcej »
Dzięki za przepis, chętnie wypróbuję 🙂
Ciacho wygląda przepysznie!
Skorzystam z przepisu na pewno 🙂
dziś piekłam pleśniaka i biszkopt z owocami i galaretką, ale następnym razem skuszę się na to ciasto, mniam wygląda obłędnie.
Zrobiłam,ale krem wyszedł zdecydowanie za rzadki.Następnym razem chyba użyję mniejszej ilości mleka do przygotowania budyniu,bo tym razem musiałam trzymać Rafaello w zamrażarce,żeby się nie rozpłynął.Ale w smaku niezły.