Kulinaria 18 czerwca 2019

Sałatka z buraków i rukoli

Sałatka z buraków i rukoli to ostatnio jedna z moich ulubionych. Świetnie się sprawdza latem, jest idealna na upały – chłodząca, orzeźwiająca i zdrowa. A przede wszystkim łatwa do przygotowania! Możecie ją podać jako dodatek, zjeść samodzielnie, czy zaserwować do potraw z grilla. Składników jest niewiele, za to każdy ma znaczenie i nadaje jej wyjątkowego smaku.

Składniki:

100 g sałaty rukoli

gotowane czerwone buraki – 500 g (kupuję gotowe w Lidlu)

ziarna słonecznika łuskanego i pestki dyni – ilość wg uznania, ja daję łącznie połowę szklanki

ser typu greckiego – ok. 150 g

sos:

4 łyżki oliwy

1 łyżka cytryny

łyżeczka musztardy

opcjonalnie możemy do sosu dodać 1 łyżkę miodu, który lekko załagodzi ostry smak rukoli

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie sałatki z buraków i rukoli:

  • Wkładam do miski rukolę (osobiście nie lubię jej długich listków w całości, więc rwę na drobniejsze części).
  • Buraki kroję na połówki, a następnie w plastry (nie za cienkie).
  • Dodaję pokrojony w kostkę ser.
  • Posypuję słonecznikiem i pestkami dyni.

Proponuję wybrać jedną z dwóch opcji:

– Nasiona można uprażyć na suchej patelni.

-Można też – i ten sposób w przypadku tej sałatki preferuję – zamoczyć je wcześniej w szklance wody. Idealnie, gdy zalejemy je wodą i będziemy moczyć całą noc – napęcznieją, staną się łatwo strawne, a nasz organizm przyswoi dużo więcej składników odżywczych w nich zawartych.

  • Przygotowuję dressing – łączę wszystkie składniki i polewam gotowym sosem całość.
  • Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
  • Wkładam sałatkę do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem.

Smacznego!

Zdjęcia: Basia

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close