Przekąski 26 marca 2019

Sałatka z selera naciowego

Uwielbiam sałatki, mogę je jeść bez przerwy, a na moim idealnie nakrytym stole mogłyby stać tylko one. Wyprzedzają w przebiegu wszystkie ciasta i słodkie desery. I mimo tak wielkiego uwielbienia sałatek, jak dotąd na blogu nie podzieliłam się z Wami żadnym przepisem. Skandal! Czas to zmienić – dziś w roli głównej sałatka z selera naciowego i winogron.

Składniki:

  • kilka łodyżek selera naciowego,
  • kiść winogron (około 300 g) – polecam odmiany ciemne, ze względu na ładną kolorystykę gotowej sałatki,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść rodzynek,
  • 2 łyżki majonezu, lub w wersji mniej kalorycznej, zamiast 1 łyżki majonezu można dodać taką samą ilość jogurtu naturalnego,
  • sól.

Przygotowanie sałatki z selera naciowego:

  1. Myję winogrona i przekrawam na połówki. Jeśli owoce mają pestki, usuwam je.
  2. Umyte łodygi selera kroję na cienkie plasterki – ok. 2-4 mm.
  3. Orzechy grubo siekam. Można też je dodatkowo lekko uprażyć na suchej patelni.
  4. Owoce, rodzynki i seler mieszam, solę i dodaję majonez.
  5. Sałatkę posypuję orzechami.
  6. Przed podaniem schładzam w lodówce.

Jeśli macie ochotę na zmysłową ucztę, wystarczy kupić tych kilka produktów i do dzieła. Polecam, bo jest naprawdę pyszna!
A przy okazji przypominam o właściwościach zdrowotnych selera naciowego – dzięki wielu substancjom odżywczym oraz związkom aktywnym jest doskonałym składnikiem zdrowej diety. W dodatku ma bardzo mało kalorii, więc pomaga schudnąć i można go jeść bez ograniczeń ;)

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close