Emocje 31 października 2023

Poglądy, zdrowie, smak czy moda? Co motywuje Polaków do weganizmu? – badanie Glovo

Już za kilka dni, 1 listopada, będziemy obchodzić Światowy Dzień Wegan. Z tej okazji Glovo postanowiło przyjrzeć się zwyczajom żywieniowym wegan. Co ich motywuje do przejścia na weganizm? Czy i jak często wykorzystują jedzenie do tego, aby poprawić sobie nastrój? Jakie dania najczęściej wybierają? Te i inne wybory konsumenckie zbadano w ramach raportu „Fakty na temat zwyczajów żywieniowych Polaków” [1] przeprowadzonej na zlecenie Glovo.

Weganizm – wymierne korzyści dla zdrowia i planety

Słowo „weganizm” wielu z nas kojarzy się z restrykcyjną dietą, wykluczającą niektóre z ulubionych potraw. Jednak weganizm to o wiele więcej niż tylko dieta czy moda – to zrównoważony styl życia, opierający się na przekonaniach etycznych, zdrowiu i trosce o środowisko. Dzięki niemu możemy cieszyć się korzyściami zdrowotnymi, zmniejszyć negatywny wpływ na zmiany klimatyczne i chronić zwierzęta.

Istnieje wiele korzyści zdrowotnych, jakie nam oferuje dieta wegańska: obniża ryzyko chorób serca, dba o właściwy poziom cholesterolu, obniża ciśnienie i kontroluje cukier we krwi. Dzięki diecie roślinnej, która jest bogata w błonnik, pomaga w regulowaniu trawienia i utrzymaniu zdrowej wagi. Weganizm ma również znaczący wpływ na środowisko. Produkcja mięsa wymaga ogromnej ilości zasobów naturalnych i generuje równie duże ilości gazów cieplarnianych. Przechodząc na dietę roślinną, można zmniejszyć ślad węglowy, chronić planetę i dbać o dobro zwierząt.

Pizza i słodycze na lepszy nastrój – małe grzeszki wegan

Jak wynika z badania „Fakty na temat zwyczajów żywieniowych Polaków”, weganie uwielbiają eksperymentować z dietami. Aż 55% z nich było na ponad 3 dietach w ciągu ostatnich 2 lat (vs 13% w całej populacji). Najczęściej wymienianymi zaletami diety wegańskiej jest to, że jest ona zdrowa – uważa tak 71 proc. badanych, smaczna – na co wskazuje 45 proc., oraz spójna z poglądami (43 proc.).

Bycie na diecie łączy się z wyrzeczeniami, liczeniem kalorii i odmawianiu sobie ulubionych potraw. Ale gdy w kalendarzu listopad, a za oknem szaro, zimno i pada deszcz, to trzymanie się reżimowych zasad nie jest łatwe. Pewnie dlatego aż 82 proc. osób na diecie wegańskiej poprawia sobie nastrój jedzeniem i częściej niż pozostali badani na poprawę humoru zamawiają pizzę (63 proc. weganie i 54 proc. reszty badanych) oraz słodycze (61 proc. weganie, 43 proc., pozostali ankietowani). Często decydują się także na „cheat meal” – często lub bardzo często robi to 52% wegan (31% w całej populacji).

Z kolei równo połowa badanych wegan uważa, że aplikacje do zamawiania jedzenia umożliwiają zamawianie dań dostosowanych do różnych diet i wzbogacają ją o różne potrawy. Popularność zdrowych i bezmięsnych diet potwierdzają dane z zamówień Glovo – w ciągu ostatniego roku kategoria wege wzrosła o 106%, liczba zamówionych sałatek o 60%, a ogólna kategoria „healthy” o 30%. Jedną z najszybciej rosnących na popularności alternatyw dla klasycznych mięsnych potraw jest wegetariańska lub wegańska wersja ramenu.

Popraw sobie nastrój dzięki Glovo

Jesień to pora roku, w której często brakuje nam energii i czasu na przygotowanie zdrowego posiłku. Są też takie dni, kiedy dopada nas jesienna chandra i tylko coś słodkiego, niekoniecznie pełnowartościowego, może skutecznie poprawić nam nastrój. W każdej z tych sytuacji warto skorzystać z usługi Glovo, dzięki której można zamówić z dostawą do domu dokładnie takie dania, na jakie ma się ochotę w danej chwili.

Zwyczaje żywieniowe wegan: 

  • Największą motywacją przy przejściu na dietę wegańską jest zdrowie – uważa tak 71% badanych. Smak (45%) zajął drugie miejsce, a spójność z poglądami trzecie (43%). Tylko 19% wskazało na modę na tę dietę.
  • Weganom nie jest jednak tak łatwo utrzymywać swoją dietę. 52% często lub bardzo często decyduje się na cheat meal (31% w całej populacji), a 82% wegan poprawia sobie nastrój jedzeniem (58% w całej populacji).
  • Na poprawę humoru najczęściej zamawiają pizzę (63% weganie i 54% reszta badanych) oraz słodycze (61% weganie, 43% pozostali).
  • Weganie częściej zamawiają jedzenie do domu. Więcej niż 3 razy w miesiącu zamawia 65% wegan (37% w populacji).
  • Weganie uwielbiają eksperymentować z dietami. Aż 55% z nich było na ponad 3 dietach w ciągu ostatnich 2 lat (vs 13% w całej populacji).
  • Co dziesiąty Polak próbował diety wegańskiej w ciągu ostatnich 2 lat.
  • Popularność zdrowych i bezmięsnych diet potwierdzają dane z zamówień Glovo – w ciągu ostatniego roku kategoria wege wzrosła o 106%, liczba zamówionych sałatek o 60%, a ogólna kategoria „healthy” o 30%.

 

[1] Badanie wykonano w formie ankiety internetowej wspomaganej komputerowo (CAWI) w okresie od 27 czerwca do 6 lipca 2023 r. na próbie 2000 pełnoletnich Polaków

 

Źródło informacji: Glovo

Obraz THE 5TH z Pixabay

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Rozwój 30 października 2023

Jak wzmocnić odporność niemowlęcia w okresie jesienno-zimowym?

Jesień i zima to okres, w którym dzieci są narażone na znaczne obniżenie odporności. Niskie temperatury, zwiększona wilgotność powietrza, a także większa ilość wirusów i bakterii to tylko niektóre z wyzwań, z którymi muszą się zmierzyć rodzice niemowląt. Jak wzmocnić odporność dzieci, aby zapewnić im jak najlepszą ochronę przed infekcjami? Odpowiedź jest bardzo prosta. 

Niedojrzały układ odpornościowy

Układ odpornościowy zaczyna kształtować się już w życiu płodowym, jednak po narodzinach nie jest jeszcze w pełni dojrzały. To dlatego pierwsze miesiące życia poza brzuchem mamy to dla dziecka ogromne wyzwanie. Tarcza ochronna niemowlęcia dopiero uczy się rozpoznawać i reagować na wszechobecne bakterie i wirusy. Mimo że noworodek posiada własne przeciwciała IgM oraz otrzymane od mamy przez łożysko immunoglobuliny IgG, jego organizm nie umie jeszcze walczyć z drobnoustrojami z zewnątrz, ponieważ wcześniej nie miał z nimi kontaktu. Dlatego dzieci potrzebują solidnej ochrony, aby mogły bezpiecznie i aktywnie spędzać czas w otaczającym je świecie. Aby sprostać temu zadaniu, trzeba je nieustannie wzmacniać i pracować nad ich odpornością.

Czy wiesz, że…?

Odporność, która kształtuje się na całe życie, bierze swój początek w przewodzie pokarmowym, gdzie znajduje się 70-80% komórek odpornościowych [1]. To dlatego odpowiednia dieta jest bardzo istotna dla harmonijnego rozwoju układu odpornościowego.

Mleko mamy przede wszystkim

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że pokarm kobiecy jest najlepszy dla prawidłowego rozwoju, w tym budowania odporności dziecka. Jest wartościowym źródłem składników odżywczych, które są dostosowywane do aktualnych potrzeb młodego organizmu, uwzględniając porę roku, czas karmienia i fazę rozwoju dziecka. Pokarm mamy ma wiele korzystnych właściwości: działa antybakteryjnie, posiada przeciwciała chroniące niemowlę przed chorobotwórczymi drobnoustrojami oraz prebiotyczne oligosacharydy, które stymulują rozwój korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym. Jest również bogaty w witaminy i składniki mineralne, m.in. zawiera witaminy A, E, D, C, cynk i żelazo, które mają wpływ na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlę było karmione wyłącznie piersią [2]. Po tym czasie karmienie piersią należy kontynuować, przy jednoczesnym urozmaicaniu jadłospisu dziecka.

Odpowiednia kompozycja składników sposobem na wzmocnienie odporności

Jeżeli z różnych powodów mama nie może kontynuować karmienia piersią lub decyduje się na zmianę sposobu żywienia swojego dziecka w drugim półroczu jego życia, dobrze, aby wybór mleka następnego skonsultowała z lekarzem pediatrą. Przy wyborze pokarmu warto, aby mama pamiętała o jednej prostej zasadzie. O tym, czy pokarm jest odpowiedni dla niemowlęcia, nie świadczy jeden wyjątkowy element, ale cały jego skład. Przykładem mleka następnego, które zawiera składniki ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, jest Bebilon 2 Advance PRONUTRA. To mleko następne odpowiednie dla dzieci po 6. miesiącu życia, które posiada kompletną kompozycję składników [3], w tym także te inspirowane składem mleka matki. Produkt zawiera m.in. immuno-kompozycję, czyli witaminy A, C i D oraz cynk – składniki ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. To mleko następne numer 1 w rekomendacji pediatrów w Polsce[4].

Bebilon 2 Advance Pronutra  jest również dostępny w formie gotowej do spożycia, w płynie. To porcja 200 ml mleka następnego w zamykanej, poręcznej butelce. Sprawdzi się do dokarmiania dziecka w cyklu mieszanym, czyli karmieniem mlekiem matki i dokarmianiem mlekiem następnym. Dzięki łatwości podania będzie też dobrym rozwiązaniem, gdy mama wychodzi z domu, a niemowlę zostaje pod opieką innych członków rodziny lub podczas wycieczek.

Co jeszcze można zrobić, by wzmocnić odporność niemowlęcia? 

Niemowlęta potrzebują odpowiednich składników odżywczych, aby rozwijać swój układ odpornościowy. Dlatego tak ważne jest zapewnienie zrównoważonej diety, bogatej w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Wsparciem tarczy ochronnej dziecka jest także przestrzeganie kalendarza szczepień ochronnych, dbanie o dobry sen oraz spacery – nawet podczas chłodniejszych i deszczowych dni. Warto wtedy zadbać o odpowiednie ubranie, które uchroni przed przegrzaniem. Trzeba też przestrzegać zasad higieny, często myć ręce oraz unikać kontaktu z osobami chorymi. Dzięki pamiętaniu o tych kilku zasadach rodzice mogą pozytywnie wpłynąć na kondycję dziecka i wzmocnić jego odporność.

Dowiedz się więcej

Jeśli szukasz więcej informacji na temat prawidłowego żywienia Twojego dziecka i wspierania jego harmonijnego rozwoju, w tym odporności, znajdziesz je na stronie www.BebiProgram.pl. Tam czekają na Ciebie również eksperci, którzy odpowiedzą na Twoje pytania.

 

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

[1] Furness JB, et al. Clerc N. Am J Physiol, 1999;277(5Pt 1):G922-8.
[2] World Health Organization, Infant and young child feeding, 2009.
[3] Kompletna kompozycja Bebilon 2 zgodna z przepisami prawa zawiera m.in. witaminy A, C, D i cynk dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, DHA i ALA dla rozwoju mózgu oraz żelazo i jod dla rozwoju poznawczego, wapń i magnez dla mocnych kości.
[4] Wśród mlek następnych, na podstawie badania przeprowadzonego przez Minds & Roses Sp. z o.o. w marcu 2023 r.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Emocje 30 października 2023

Czy Polacy uprawiają jeszcze „grobing” i jaki wpływ ma na nas Święto Zmarłych

Coroczne wizyty na grobach bliskich to ważna przestrzeń w ciągu całego roku, którą Polacy z chęcią poświęcają na spotkania z rodziną, pełne rozrzewnienia i wzruszeń wspominanie zmarłych oraz… kłótnie, spory i wojnę o to, kto lepiej zaprezentował się na corocznym pokazie mody na cmentarzu. Stereotyp? A może Święto Zmarłych to również dzień, który odciska swoje piętno na społeczeństwie czymś jeszcze? Aspektem, o którym mówi się zdecydowanie zbyt rzadko? Sprawdźmy!

Kolejne Święto Zmarłych, które wielu z nas kojarzy się z korkami, wypadkami na drogach oraz obowiązkową wizytą na wszystkich cmentarzach, na których pochowano nawet najdalszą część naszej rodziny. To tradycja przekazywana nam przez matki i babcie, a wielu z nas z pewną estymą wspomina niekończące się rozmowy „nad grobami”, wspominanie zmarłego, ale i omawianie spraw bieżących, niesnaski oraz zawsze obecny pokaz mody – jest to w końcu okazja do spotkania z dawno niewidzianą rodziną, trzeba zatem zaprezentować się jak najlepiej – zjawisko to zatem z jednej strony jak najbardziej zrozumiałe, z drugiej zdążyło dorobić się już niesławnej łatki „grobingu”. 

Narzędziem do zaimponowania rodzinie i przyczyną sporu może stać się również sposób przystrojenia grobu. Wszyscy znamy przecież te typowe prowadzone na cmentarzu rozmowy: „A kto to kupił takiego paskudnego wiechcia?”, „A to pewnie Krystyna, ona nie ma za grosz gustu!”. Potrzeba zaimponowania innym odwiedzającym to miejsce zaspokajają z wielką chęcią natomiast sprzedawcy i producenci, którzy dostarczają coraz bardziej okazałe i nieraz naprawdę absurdalne w swojej estetyce gadżety nagrobne oraz znicze w tak niespotykanych jeszcze kilka dekad temu formach, że nie powstydziłby się ich na swoich koncertach Elton John.

Po wyjściu z terenu cmentarza natomiast najczęściej zaraz przy bramach czekają nas liczne stragany, nieraz przypominające już odpust – słodycze, obwarzanki, pańska skórka (to głównie w okolicach warszawskich) i liczne gadżety dla dzieci, które sprzedawcy mają nadzieję wcisnąć zdesperowanym w poszukiwaniu chwili ciszy rodzicom. Wszystko to, jeśli weźmiemy pod uwagę powyższy opis, może przypominać jarmark świąteczny. Dzień Wszystkich Świętych to jednak również dla wielu z nas ogromne wyzwanie mentalne…

Święto Zmarłych a żałoba i jej skutki

Święta często i dla wielu Polaków nie są jednak okazją do radowania się, czasem odpoczynku i spędzania wolnych dni z rodziną. Zamiast tego kojarzą się z ponownym przeżywaniem żałoby… 

Z każdej strony doświadczamy widomych znaków i symboli tego święta, które przypominają nam o poniesionej stracie. Wystarczy przecież, że raz w tygodniu wybieramy się na zakupy do jednego z dużych sklepów ogólnospożywczych, a tam już od początku października pojawiają się znicze i zostają z nami aż do połowy listopada. O Święcie Zmarłych mówi się w telewizji, pisze w Internecie, rozmawia ze znajomymi, a nawet w pracy z kolegami czy z szefem – trzeba przecież zaplanować dni wolne – komentuje Jakub B. Bączek, trener mentalny i dodaje: 

Nie jest to łatwe dla tych, którzy wciąż nie przeboleli straty swoich bliskich oraz tych, którzy w wyniku tej straty stali się po prostu samotni. Coraz częściej mówi się o depresji wynikającej z tego faktu, zwłaszcza wśród osób starszych. Coraz większa część społeczeństwa też przyznaje się zarówno do samotności jak i stanów depresyjnych, a eksperci potwierdzają, że statystycznie to właśnie w święta czujemy się gorzej psychicznie, dochodzi także do znacznie większej ilości prób samobójczych niż w inne dni w roku.

Jak przetrwać Święto Zmarłych?

Pojawia się zatem pytanie, w jaki sposób poradzić sobie, mówiąc bardzo ogólnie, z obniżeniem nastroju wynikającym ze zbliżającego się czy też trwającego dnia Wszystkich Świętych… 

Ważne jest przede wszystkim, aby w ogóle zauważyć niebezpieczeństwo zbliżania się takiego stanu. Wielu z nas ma tendencję do zaprzeczania, wynikającego ze wstydu przed przyznaniem się do własnych problemów – mówi Jakub B. Bączek. – Następnie trzeba zdobyć się na odrobinę egoizmu. Co to oznacza? Jeżeli wizyta na grobach tego konkretnego dnia nas przytłacza, warto z niej po prostu zrezygnować. Jeżeli wspominanie w gronie rodzinnym stanowi zbyt duże wyzwanie, warto powiedzieć o tym wprost bliskim i w tym nie uczestniczyć. Jeśli taka jest nasza potrzeba, spotkajmy się z psychologiem, aby uzyskać profesjonalną poradę i wsparcie. 

Co natomiast robić, kiedy doskwiera nam samotność?

Jeśli natomiast jesteśmy samotni, czujemy się wykluczeni czy też niezauważani, musimy zdobyć się na odwagę i wyjść do ludzi. A jeśli na tę chwilę jest to dla nas wyzwaniem zbyt dużym, koniecznie zadbajmy o swój komfort psychiczny w przestrzeni własnego domu. Ograniczmy dostęp do social mediów i mediów ogólnie, które w tym czasie będą żyły wyłącznie tematem Święta Zmarłych. Postarajmy się wypełnić sobie czas przyjemnymi, ale i pochłaniającymi uwagę zajęciami. Nie silmy się w tym czasie na niepraktykowane wcześniej metody relaksacyjne, ale poświęćmy czas sprawdzonym przez wielu innych pewnym metodom odwrócenia uwagi. Dobre będą angażujące emocjonalnie książki, filmy akcji czy też sport. Skupienie koniecznie podczas rozwiązywania krzyżówki, gry w szachy czy też innych lubianych przez nas czynności, również pomoże – dodaje ekspert. 

Jaki z tego wniosek? Nie wstydźmy się przyznać do naszego smutku i miejmy odwagę się nim zająć! Mamy prawo do szczęścia i zadowolenia z codzienności, niezależnie od tego, kogo nie ma już obok nas. Musimy tylko o tym pamiętać i dać sobie wewnętrzne przyzwolenie do dalszego życia.

I nie bójmy się prosić o wsparcie!

Pomoc 24h

514 202 619 oraz 22 855 44 32 – telefon interwencyjny dla osób w trudnej sytuacji życiowej

511 200 200 – telefon dla osób dorosłych w kryzysie samobójczym

116 123 – Kryzysowy Telefon Zaufania 

116 111 – telefon zaufania dla dzieci i młodzieży 

 

O ekspercie:

Jakub B. Bączek – Trener mentalny Mistrzów Świata i olimpijczyków, właściciel kilku firm, autor ponad 20 książek, sprzedawanych dziś w 17 krajach. Wykładowca studiów MBA na Akademii Leona Koźmińskiego, ekspert telewizyjny, mówca inspiracyjny, regularnie zapraszany do czołowych banków i korporacji.

Twórca Akademii Trenerów Mentalnych™ i popularnych projektów szkoleniowych w Polsce i za granicą. Prywatnie pasjonat podróży, gry w golfa, buddyzmu i czytania książek. Uważa, że marzenia się nie spełniają – marzenia się… SPEŁNIA!

 

Źródło wpisu: informacja prasowa

Obraz jozefbabij z Pixabay

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close