Podróże 22 lipca 2023

Wyjazd z niemowlakiem – co zabrać ze sobą w podróż?

Wyjazd z niemowlakiem może być wyzwaniem  –  zwłaszcza, jeśli robimy to po raz pierwszy. Aby uniknąć wpadek i być gotowym na każdą ewentualność, warto stworzyć sobie wcześniej listę potrzebnych rzeczy. Co powinno znaleźć się w bagażu młodych rodziców? Sprawdź porady naszego eksperta.

Planując wakacyjne pakowanie, najważniejsze to dobrać rzeczy do długości przejazdu i środka, jakim będziemy się przemieszczać oraz do celu samej podróży. Oprócz wózka, ubrań czy artykułów pielęgnacyjnych, powinniśmy mieć pod ręką bagaż podręczny, do którego będziemy mogli sięgnąć w każdej chwili. Co powinno się w nim znaleźć?

Wyjazd z niemowlakiem – co zabrać ze sobą w podróż?

– chusteczki nawilżane i higieniczne,
– 
pieluchy na zmianę i pieluchy tetrowe,
– 
podkład do przewijania,
– plastry najlepiej wodoodporne, bandaż specjalne plastry-szwy do zamykania ran i woda utleniona,
– ubrania na zmianę (body, kaftaniki, skarpetki, czapeczka – w zależności od pogody),
– kocyk,
– smoczki (jeśli dziecko ich używa),
– mleko modyfikowane + wszystkie niezbędne akcesoria (jeśli oczywiście mama nie karmi dziecka piersią),
– słoiczki z gotowymi daniami, biszkopciki lub inne drobne przekąski oraz łyżeczki i śliniaki, a także wodę niegazowaną,
– ulubione zabawki (grzechotki, gryzaki, książeczki),
– paszport lub dowód tymczasowy (ważny, zwłaszcza jeśli wybieramy się poza Polskę).

„Bezpieczna podróż z dzieckiem nie może się odbyć bez apteczki, do której zapakujemy niezbędne leki i którą będziemy mieć zawsze pod ręką. O tym, jakie preparaty zabrać ze sobą powinien oczywiście zdecydować lekarz pediatra, ale to, co na pewno warto mieć ze sobą to: krem z wysokim filtrem UV, termometr, syrop lub czopki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe oraz żel na ząbkowanie.

Zawsze powinniśmy mieć również przy sobie książeczkę zdrowia dziecka i książeczkę szczepień, a jeśli dziecko przyjmuje inne leki, zabierzmy je razem z opakowaniami i ulotkami, aby nie pomylić się przy dawkowaniu” – mówi mgr. farm. Izabela Baj, Dyrektor ds. opieki farmaceutycznej Gemini Polska.

O czym pamiętać podczas wyjazdu z niemowlakiem?

W pierwszą dłuższą podróż wybierzmy się z dzieckiem, które ukończyło 3. miesiąc życia. Najlepiej udać się w nią samochodem – głównie ze względu na możliwość robienia przystanków w dowolnym momencie. Jeśli planujemy wielogodzinną podróż, warto przeprowadzić „jazdę próbną”. Jeśli nie wypadnie ona pozytywnie, pierwsze wakacje zaplanujmy w miarę blisko domu. Nie rezygnujmy jednak z urlopu – najlepiej podczas wizyty u pediatry upewnijmy się jedynie, że dziecko jest zdrowe.

W trasę najlepiej wybrać się w czasie codziennej długiej drzemki niemowlaka. Jeśli jednak panują upały, a my mamy wiele kilometrów do pokonania, wyjedźmy wcześnie rano albo późnym popołudniem. Należy jednak pamiętać, aby dobrać odpowiedni fotelik, założyć osłonki przeciwsłoneczne i uważać na klimatyzację. Najlepiej robić przerwy co 2-3 godziny. Co najważniejsze, nigdy nie wolno zostawiać malucha samego w aucie, nawet gdy śpi!

 

Źródło wpisu: informacja prasowa
Obraz ❄️♡💛♡❄️ Julita ❄️♡💛♡❄️ z Pixabay
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dom 21 lipca 2023

Jaka lodówka Bosch w 2023 roku? TOP 3 polecane modele

Chcesz kupić nową lodówkę? Sprawdź najlepiej oceniane modele marki Bosch! Praktycznie wszystkie sprzęty tego producenta cieszą się uznaniem użytkowników, zachwycają designem i zastosowanymi technologiami. Odkryj urządzenia, które będą najlepszą inwestycją w 2023 roku!

Jak wybrać najlepszą lodówkę?

Zanim przejdziesz do porównywania poszczególnych urządzeń, określ, czego naprawdę szukasz. Jeśli masz dużą kuchnię i liczną rodzinę, dobrą opcją będzie model side by side. To również trafny wybór dla każdego, kto preferuje rzadsze, ale większe zakupy lub przygotowuje domowe mrożonki.

Masz mniej miejsca w kuchni? Lepiej sprawdzi się klasyczna chłodziarko-zamrażarka. Wśród modeli Bosch znajdziesz urządzenia w różnych kolorach – tak, że będą świetnie pasować do wnętrz urządzonych w różnym stylu.

Porównując poszczególne sprzęty, powinieneś przeanalizować wiele parametrów, by określić, która z lodówek będzie udanym zakupem. Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim na:

  • wymiary;
  • pojemność;
  • klasę energetyczną;
  • generowany hałas;
  • zastosowane technologie, w tym No Frost;
  • dodatkowe funkcje;
  • ułatwienia w przechowywaniu warzyw i owoców lub mięsa i nabiału;
  • możliwość elastycznego dostosowania wnętrza do potrzeb;
  • łatwe sterowanie.

Wysoko oceniany model Bosch kupisz za ok. 2700 – 3500 zł. Dwukrotnie droższe będą modele side by side. Wszystkie sprzęty tego producenta, w tym lodówki, podzielone są na serie. Wśród modeli we wskazanym przedziale cenowym dominują urządzenia Serie 4, podczas gdy bardziej zaawansowane, większe lodówki side by side to często Serie 6.

Wszystkie polecane modele tej marki są wyposażone w system No Frost i ułatwienia przechowywania konkretnych rodzajów żywności. Sprzęt jest prosty w codziennym użytkowaniu, a przechowywane w nim produkty długo zachowują świeżość.

Najlepsze modele lodówek Bosch – zobacz polecane sprzęty!

Jakie trzy najlepsze modele lodówek Bosch można wskazać? To zależy czego szukasz – oprócz parametrów ważne są też oceny użytkowników. Ich recenzje to istotna podpowiedź, która może zdecydować o twojej finalnej decyzji. Zobacz najchętniej kupowane i najwyżej oceniane propozycje!

  • BOSCH KGN362WDF – klasycznie prezentujący się sprzęt o pojemności chłodziarki 218 l i zamrażarki – 103 l. Klasa energetyczna urządzenia to D. Omawiany model pracuje cicho, generując zaledwie 35 dB. Wśród technologii, oprócz No Frost, warto podkreślić Multi-Air-Flow – to rozwiązanie odpowiada za równomierne rozchodzenie się powietrza po wnętrzu lodówki. Możesz skorzystać też z komory VitaFresh, która jest podzielona na strefę suchą (do przechowywania mięsa) i wilgotną (na warzywa i owoce). Chcesz szybko zamrozić zapasy? Skorzystaj z funkcji Supermrożenie! Za tę lodówkę zapłacisz ok. 3400 zł.
  • BOSCH KGN397LDF Serie 4 – nowocześnie prezentujący się sprzęt w modnym kolorze inox. Pojemność chłodziarki to 260 l, zamrażarki – 103 l. Klasa energetyczna i poziom hałasu są takie same, jak w modelu powyżej. Wśród technologii znajdziesz też opcję Eco. Gdy termostat jest ustawiony w tej pozycji, chłodziarka lub zamrażarka dobiera temperaturę tak, by maksymalnie ograniczyć zużycie energii elektrycznej. Temperatura nie będzie jednak zbyt wysoka – producent zadbał, by taka optymalizacja nie zaszkodziła przechowywanym produktom spożywczym. Za urządzenie zapłacisz mniej niż 3000 zł.
  • BOSCH KGN39AICT Serie 6 – zaawansowana technologicznie propozycja za ok. 3800 zł. Chłodziarka i zamrażarka mają takie pojemności, jak model powyżej. Klasa energetyczna tego sprzętu to C. Urządzenie pracuje, generując dźwięk 35 dB. Sprzętem możesz łatwo sterować dzięki aplikacji mobilnej Home Connect. Wśród ciekawych rozwiązań, oprócz wszystkich wymienionych wcześniej propozycji znajdziesz funkcję Holiday. Pozwala ona sterować osobno chłodziarką i zamrażarką, dostosowując ich pracę do twoich potrzeb, gdy na co dzień nie korzystasz z twojej lodówki.

Chcesz więcej polecanych sprzętów? Sprawdź lodówki Bosch w sklepie MediaMarkt i wybierz model dla siebie!

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dania główne 21 lipca 2023

Przepisy na pożywne dania na bazie pszenicy

Pszenica to zboże wykorzystywane do produkcji wielu produktów spożywczych, takich jak mąka, pieczywo, makarony, płatki śniadaniowe czy kasze. Włączenie ich do codziennego menu może urozmaicić wszystkie nasze posiłki w ciągu dnia. Marta Wysogląd – dietetyczka, autorka bloga kulinarnego JemzDietetykiem.pl i ekspertka III edycji kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” proponuje przepisy z wykorzystaniem produktów i przetworów zbożowych na bazie pszenicy – na śniadanie, obiad i kolację.

Dania z pszenicy:

Jogurtowe placuszki z malinami i borówkami (7-8 placuszków)

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka 2%
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • garść malin i borówek
  • garść orzechów włoskich

Większą część jogurtu (ok. 130 g) jogurtu przelej do miski, dodaj jajko i za pomocą trzepaczki kuchennej wymieszaj. Dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, mleko i dokładnie wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzej olej i smaż małe placuszki z obu stron po około 1 minucie, aż się lekko zarumienią. Gotowe placuszki polej pozostałym jogurtem (ok. 1 łyżka), posyp świeżymi owocami i posiekanymi orzechami.

Pszenicy na dania z pszenicy

Truskawkowa kasza manna (1 porcja)

  • 250 ml mleka 2%
  • 3 łyżki kaszy manny
  • garść truskawek (zostaw 2-3 do dekoracji)
  • pół łyżeczki miodu
  • garść orzechów laskowych

Mleko wlej do rondelka i zagotuj. W międzyczasie truskawki wrzuć do wysokiej miski, dodaj miód i dokładne zblenduj. Kiedy mleko się zagotuje, wsyp kaszę manną i mieszaj cały czas, aż kasza zgęstnieje. Na koniec dodawaj po jednej łyżce zblendowanych truskawek i mieszaj. Gotową kaszę przełóż do miski, połóż kilka truskawek i posyp posiekanymi orzechami.

Przepisy na dania z pszenicy

Makaron z bobem i cukinią (2 porcje)

  • 100 g makaronu pszennego
  • 100 g bobu 
  • pół małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cukinia (ok. 150 g)
  • 2 plasterki sera żółtego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bób wrzuć do gotującej się i osolonej wody i gotuj przez około 10 minut. Gotowy bób obierz ze skórki. Cebulę, czosnek obierz i posiekaj, cukinię pokrój na ćwiartki. Ser żółty pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż przez 40 sekund. Dodaj cukinię i duś przez 5 minut, aż cukinia zmięknie. Dodaj ugotowany i obrany bób. Wlej śmietankę, przypraw solą, pieprzem, wymieszaj i zagotuj. Dodaj ser
i wymieszaj, aż się rozpuści. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Przepisy na dania z pszenicy

Grillowany kurczak z letnią sałatką z kaszy bulgur (1 porcja)

  • 50 g kaszy bulgur
  • 100 g piersi z kurczaka
  • pół pomidora
  • 1 ogórek gruntowy
  • pół małej cebuli czerwonej
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz, tymianek

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty. Polej z obu stron jedną łyżką oleju, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Rozgrzej patelnię grillową i smaż kurczaka z obu stron po 5 minut. Pomidora pokrój w kostkę, ogórka obierz i pokrój w kostkę, cebulę i natkę pietruszki posiekaj. Do ugotowanej kaszy dodaj warzywa, jedną łyżkę oleju, ocet jabłkowy, sól, pieprz i wymieszaj.

Przepisy na dania z pszenicy

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus (1-2 porcje)

  • 1 większa cukinia
  • 50 g kaszy kuskus
  • pół małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • pół papryki
  • 1 mały pomidor
  • 50 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • 2 plasterki sera żółtego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Cukinię przekrój wzdłuż na dwie równe części. Łyżką wydrąż środek z pestkami i przełóż do miski na bok. Cukinię posól i odstaw na bok, aby puściła wodę. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę, czosnek obierz i posiekaj, paprykę pokrój w kostkę. Pomidora sparz, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 40 sekund. Dodaj mięso mielone, przypraw solą, pieprzem i smaż, rozdrabniając cały czas mięso drewnianą łyżką, aby nie powstały duże grudki. Dodaj paprykę i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj środek z cukinii, pomidora i gotuj do momentu, aż cała woda wyparuje. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj ugotowaną kaszę i ponownie wymieszaj. Z cukinii wylej wodę, przetrzyj ręcznikiem kuchennym i napełnij po brzegi farszem. Włóż cukinię do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. W tym czasie ser żółty pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Po 30 minutach posyp cukinię serem i piecz jeszcze przez 2-3 minuty, aż ser się rozpuści.

Przepisy na dania z przepisy

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

 

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.glutenowyzawrotglowy.pl oraz na profilach: 

https://m.facebook.com/Glutenowy-zawr%C3%B3t-g%C5%82owy-obalamy-mity-potwierdzamy-fakty-108553361621363/

https://www.instagram.com/glutenowyzawrotglowy/

 

Źródło wpisu: informacja prasowa
Obraz Bernadette Wurzinger z Pixabay
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close