Kulinaria

Kulinaria 4 lutego 2016
Smalec w wegetariańskim wydaniu

Smalec w wegetariańskim wydaniu

Nigdy nie lubiłam smalcu. Na samą myśl miałam odruch wymiotny i nie rozumiałam jak można się tym smakiem zachwycać. Tłuste mazidło, nic więcej, tym dla mnie było to smarowidło. Minęło [...]
4 komentarze
Boże Narodzenie 23 grudnia 2015
Pieczony schab z morelami

Pieczony schab z morelami

Jak mawiają „tradycja rzecz święta”, więc zgodnie ze zwyczajem w każde Święta przygotowuję tradycyjne potrawy. Jednak nie samą Wigilią człowiek żyje i w kolejne dni także musi zjeść coś smacznego. [...]
3 komentarze
Dom 17 grudnia 2015
Wigilijne potrawy dla dzieci

Wigilijne potrawy dla dzieci

Za kilka dni Święta Bożego Narodzenia. Spotkamy się z rodziną przy wigilijnym stole. Zgodnie z tradycją na wigilijnej wieczerzy powinno pojawić się 12 staropolskich potraw. Które potrawy wigilijne i świąteczne [...]
2 komentarze
Dania główne 12 listopada 2015
Kuchenne improwizacje – tajska zupa

Kuchenne improwizacje – tajska zupa

Wpadam w pośpiechu do domu a w głowie dźwięczy myśl, co zrobić na obiad?! – odwieczny problem, gdy zabraknie czasu na większe zakupy. Spoglądam na zegarek, zbliża się pora powrotu [...]
2 komentarze
Kulinaria 5 listopada 2015
Curry z kurczakiem w mleczku kokosowym

Curry z kurczakiem w mleczku kokosowym

Kurczak jest bardzo „wdzięcznym” mięsem, smacznym i łatwym w obróbce termicznej. Lubię go wykorzystywać w przepisach kuchni polskiej, ale w moim domu równie często gości na stole w odsłonie egzotycznej. [...]
1 komentarz
Kulinaria 28 października 2015
Cukinia – dlaczego warto ją polubić?

Cukinia – dlaczego warto ją polubić?

Cukinia, nazywana również kabaczkiem – choć niektórzy twierdzą, że to inne warzywo, lecz z tej samej rodziny; należy do odmiany dyni zwyczajnej. Jej zastosowanie jest szerokie, można podawać ją surową, [...]
6 komentarzy
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close