Kulinaria

Kulinaria 4 lutego 2016
Smalec w wegetariańskim wydaniu

Smalec w wegetariańskim wydaniu

Nigdy nie lubiłam smalcu. Na samą myśl miałam odruch wymiotny i nie rozumiałam jak można się tym smakiem zachwycać. Tłuste mazidło, nic więcej, tym dla mnie było to smarowidło. Minęło [...]
4 komentarze
Boże Narodzenie 23 grudnia 2015
Pieczony schab z morelami

Pieczony schab z morelami

Jak mawiają „tradycja rzecz święta”, więc zgodnie ze zwyczajem w każde Święta przygotowuję tradycyjne potrawy. Jednak nie samą Wigilią człowiek żyje i w kolejne dni także musi zjeść coś smacznego. [...]
3 komentarze
Dom 17 grudnia 2015
Wigilijne potrawy dla dzieci

Wigilijne potrawy dla dzieci

Za kilka dni Święta Bożego Narodzenia. Spotkamy się z rodziną przy wigilijnym stole. Zgodnie z tradycją na wigilijnej wieczerzy powinno pojawić się 12 staropolskich potraw. Które potrawy wigilijne i świąteczne [...]
2 komentarze
Dania główne 12 listopada 2015
Kuchenne improwizacje – tajska zupa

Kuchenne improwizacje – tajska zupa

Wpadam w pośpiechu do domu a w głowie dźwięczy myśl, co zrobić na obiad?! – odwieczny problem, gdy zabraknie czasu na większe zakupy. Spoglądam na zegarek, zbliża się pora powrotu [...]
2 komentarze
Kulinaria 5 listopada 2015
Curry z kurczakiem w mleczku kokosowym

Curry z kurczakiem w mleczku kokosowym

Kurczak jest bardzo „wdzięcznym” mięsem, smacznym i łatwym w obróbce termicznej. Lubię go wykorzystywać w przepisach kuchni polskiej, ale w moim domu równie często gości na stole w odsłonie egzotycznej. [...]
1 komentarz
Kulinaria 28 października 2015
Cukinia – dlaczego warto ją polubić?

Cukinia – dlaczego warto ją polubić?

Cukinia, nazywana również kabaczkiem – choć niektórzy twierdzą, że to inne warzywo, lecz z tej samej rodziny; należy do odmiany dyni zwyczajnej. Jej zastosowanie jest szerokie, można podawać ją surową, [...]
6 komentarzy
Emocje 16 października 2015
Smak dzieciństwa

Smak dzieciństwa

Niebiosa niech błogosławią rodziny wielopokoleniowe. Co prawda nie miałam babci na wsi, do której mogłabym co roku jeździć na wakacje, ale za to miałam babcię na co dzień dla siebie. [...]
1 komentarz
Kulinaria 6 października 2015
Lutenica przysmak kuchni bałkańskiej

Lutenica przysmak kuchni bałkańskiej

Skoro jesień zawitała z ciepłym przytupem, dziś mam dla was przepis prosto z kuchni bałkańskiej. Zainspirował mnie otrzymany w prezencie słoiczek z lutenicą (ljutenicą). W skrócie lutenica to pasta paprykowo-pomidorowa. [...]
1 komentarz
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close