Gry planszowe i nie tylko 31 października 2021

Labirynth – klasyka, którą warto znać!

Od mojego dzieciństwa minęło już sporo czasu, ale do dziś pamiętam wieczory z rodzicami i babcią nad partyjką jokera, czy budowanie hoteli w swoich państwach. Wtedy nie było takiego wyboru gier jak dziś, ale jeśli ktoś miał ciocię lub wujka za granicą, była szansa, że w kolejnej paczce na święta będzie coś fajnego. Takie szczęście miała moja koleżanka, która dostała grę Labirynth. Byliśmy nią oczarowani, ale niestety nikt nie potrafił wtedy przetłumaczyć nam zasad. Ale była! 

Gra Labirynth pojawiła się na rynku gier planszowych w 1986 roku i od tamtego czasu zyskała wiele nagród jak np. 1988 Årets Spel Best Family Game Winner, 1986 Spiel des Jahres Recommended, Primary Teacher Awards 2013 i 2015. Ponadto doczekała się rozszerzonych wersji jak Master Labyrinth, Mensa Select Winner, czy Labirynth Junior. Na sklepowych półkach znajdziecie także nowe wersje tematyczne powiązane z np. Krainą Lodu, czy Auta.

Fot. Labirynth

Fot. Labirynth

Labirynth to klasyka wśród gier planszowych, którą dzieci powinny poznać. Proste zasady i dynamiczna rozgrywka zagwarantuje Wam świetną zabawę. Gra przeznaczona jest dla dzieci od 7. roku życia, ale moim zdaniem już ograny sześciolatek da sobie radę. Rozgrywki trwają do pół godziny, nie dłużej, więc jest to sposób na przyjemny poranek. 

Co znajdziemy w pudełku?

  • Planszę
  • 34 kafle labiryntu
  • 24 karty skarbu
  • 4 pionki
  • Instrukcję 

Przyznać trzeba, że pudełko jest dość spore, biorąc pod uwagę jego zawartość. Jednak na duży plus zasługuje tutaj plastikowa wypraska, w której wszystkie elementy mają swoje miejsce. 

Fot. Labirynth

Fot. Labirynth

Przygotowanie gry

Planszę należy rozłożyć tak, aby każdy gracz miał do niej dobry dostęp. Następnie karty skarbu należy dobrze przetasować i rozdać po równo graczom. Otrzymane karty ułóżcie w stos przed sobą. Figurki ułóżcie w rogu planszy zgodnie z przypisanym kolorem.

Następnie kafelki labiryntu, można wymieszać i losowo uzupełnić główną planszę. Jeden kafelek się nie zmieści, ale o to właśnie chodzi. Odłóżcie go obok planszy. 

Jak grać w Labirynth?

Gotowi do gry? W pierwszej kolejności odkryjcie pierwszą kartę skarbu, tak by inni gracze jej nie widzieli. Sprawdźcie, gdzie Wasz skarb znajduje się na planszy i powoli planujcie, jak możecie się tam najszybciej dostać. 

Tura graczy składa się z dwóch faz: (1) przesunięcie kafla labiryntu, (2) ruch pionkiem. Obok planszy znajduje się kafelek, który nie się zmieścił i to właśnie on posłuży do przesunięcia całego rzędu lub kolumny kafli, tak by po drugiej stronie wypchnąć kolejny kafelek. Wzdłuż brzegów planszy umieszczono dwanaście strzałek, to właśnie tam można wsuwać kafelek. Utrudnieniem w grze jest to, że plansza posiada wbudowane na stałe kafle, więc nie każdą linię da się przesunąć, dlatego warto zwracać uwagę, jak budować swoją drogę do skarbu. Na kaflach mamy ukazane korytarze labiryntu, dzięki którym pionki graczy mogą dotrzeć do wybranego skarbu.

Następnie gracz przesuwa pionek na dowolne pole, które jest częścią utworzonej ścieżki. Nie wolno przechodzić przez ściany, czy przez pola, na których znajduje się pionek innego gracza. Jeśli uda Wam się dotrzeć do skarbu, kładziecie kartę skarbu przed sobą i pobieracie następną ze stosu. 

Fot. Labirynth

Fot. Labirynth

Gra kończy się w chwili, gdy któryś z graczy odkryje wszystkie swoje skarby i powróci pionkiem do pozycji startowej. Ten, kto zrobi to jako pierwszy, wygrywa. 

Nasze wrażenia z gry Labirynth

Gra Labirynth to prawdziwa klasyka wśród gier planszowych, która do dzisiaj cieszy się dużym zainteresowaniem. Podejrzewam, że za jej sukcesem kryją się bardzo proste i jasne zasady gry, które młody gracz podchwyci bez problemu. Do tego tematyka. Te tajemnicze korytarze, pełne skarbów, które czekają tylko na odkrycie. W każdym z nas odnajdziemy małego poszukiwacza skarbów, którego udobruchać możemy poprzez rozgrywkę w Labirynth. 

Żywe kolory, piękna grafika sprawiają, że od gry nie tak łatwo oderwać wzrok. Kafelki wykonane są z grubej tektury w przeciwieństwie do kart skarbów. Niestety może się zdarzyć, że karty skarbów szybciej się zagną, czy zniszczą. 

Gra Labirynth to świetny rodzinny tytuł, który gwarantuje przyjemną, spokojną rozgrywkę, choć czasem dostarczy Wam dreszczyku emocji. Choć banalnie proste zasady, gra stawia przed jej graczami dwa dylematy.  Gdzie przesunąć kafelek, a potem pionek. Niby proste, jednak każdemu z graczy zależy na dotarciu do skarbu jak najszybciej, a to sprawia, że im bliżej celu, tym bardziej emocje rosną. Grając ze starszymi dzieciakami, nie obawiajmy się im nieco przeszkadzać, utrudniać. Pamiętajcie, Gry planszowe świetnie hartują emocje dzieci. 

Gra Labirynth rozwija u dzieci umiejętność przewidywania ruchu, wnioskowania,co się za chwilę wydarzy, jakie będą konsekwencje danego posunięcia kafelka, czy pionka. To dobra gra na początek, gwarantuję, że się nie znudzi. Każda rozgrywka jest inna, co wynika z liczby kafli korytarzy tajemniczego labiryntu. Zarówno w dwójkę jak i czwórkę gra się bardzo dobrze. Przy dwóch graczach jest najspokojniej na planszy, przy trzech i czterech robi się czasem ciasno, ale właśnie o to chodzi.

 

Tytuł: Labirynth
Autor: Max Kobbert
Liczba graczy: 2-4
Wiek: od 7 lat- hit
Czas gry: 20-30 min
Wydawca: Ravensburger

Wpis powstał we współpracy z Ravensburger

 

 

Więcej informacji o grze znajdziesz na stronie GramywPlanszowki.pl | GwP https://gramywplanszowki.pl/gra/1066/labirynt

 

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zuzia P
Zuzia P
21 dni temu

Klasyk nad klasykami! U nas stoi na równi z Osadnikami z Catanu! Uwielbiamy

Dania główne 31 października 2021

Ziemniaki jesiennie – trzy pomysły na ziemniaczane dania według Andrzeja Polana

Wraz z nadejściem jesieni na naszych stołach królują: dynia, cukinia, papryka, buraki. Zajadamy się też soczystymi jabłkami, gruszkami, śliwkami… W jesiennej kuchni Andrzeja Polana szczególne miejsce zajmują ziemniaki. Znawca i miłośnik tradycyjnej kuchni polskiej, ekspert kulinarny kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” proponuje o tej porze roku dania, w których nie może ich zabraknąć. Inspiracją do stworzenia przepisów z ziemniakami w roli głównej jest dla Andrzeja Polana kuchnia regionalna – z Kaszub, Małopolski i Podhala.

 – Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Jesienią nabierają one wyjątkowego smaku, kojarzą się z ciepłem, kominkiem, ogniskiem… Czy z kiełbaskami po kaszubsku, rydzami po małopolsku, czy też na słodko ze śliwkami w kuchni podhalańskiej, ziemniaki stanowią doskonałą i niepowtarzalną bazę dla tradycyjnych dań w nowej odsłonie. Przygotowując potrawy z ziemniakami, koniecznie pamiętajmy o przyprawach, które dodają im charakteru. Dzięki temu nasza kuchnia będzie bardziej aromatyczna,
a ziemniaki – jeszcze smaczniejsze –
mówi Andrzej Polan, szef kuchni i ekspert kulinarny IV edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

Jesienne propozycje Andrzeja Polana:

KUCHNIA KASZUBSKA

Pikantne kaszubskie kiełbaski domowe w ziemniakach

Składniki:

  • 200g wołowiny gulaszowej
  • 200g szynki wieprzowej
  • 200g baraniny lub jagnięciny
  • 2 cebule
  • gorczyca i kolendra w ziarnach
  • 3-4 ziarenka jałowca
  • 200ml rosołu z niedzieli
  • sól, pieprz, majeranek

Mięsa wszystkie mielimy na grubym oczku. Cebulę przesmażamy i również mielimy. Do masy dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie wyrabiamy, dodając rosół. Z masy formujemy kiełbaski, układamy na pergaminie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 200 stopni na ok. 20 minut. Po przyrumienieniu wyjmujemy kiełbaski z piekarnika.

Kaszubskie kiełbaski_fot.Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic

Kaszubskie kiełbaski_fot.Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic

Jak przygotować ziemniaki?

  • 300g ziemniaków
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 150ml śmietanki 36%
  • sól, pieprz

Na maśle przesmażamy ziemniaki pokrojone w kostkę, podlewamy rosołem, który nam pozostał z przygotowania kiełbasek. Dusimy do miękkości, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy śmietankę i redukujemy. Na koniec dodajemy musztardę. Kiełbaski umieszczamy w ziemniakach i raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.

 

KUCHNIA MAŁOPOLSKA

Jacek placek z rydzami w pomidorach

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • natka pietruszki, koperek
  • sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cząber, kminek mielony
  • masło klarowane

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach, zasalamy, chwilę czekamy i odciskamy z nadmiaru soku, wylewając go do miski. Po krótkiej chwili odlewamy sok, a skrobię osadzoną na dnie dodajemy z powrotem do ziemniaków, dodajemy posiekane drobno zioła, przyprawy. Na maśle klarowanym smażymy nieduże placki, odsączamy na ręczniku papierowym.

Jacek placek z rydzami_fot.Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic

Jacek placek z rydzami_fot.Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic

Co dalej?

  • 300g rydzów
  • 2 cebule
  • 4 duże dojrzałe pomidory polskie
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy

Rydze kroimy w paski, podobnie kroimy cebulę. Pomidory miksujemy blenderem na puree. Na maśle przesmażamy cebulę do miękkości, dodajemy pokrojone rydze, smażymy 3-4 minuty. Do podsmażonych grzybów z cebulą dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy przyprawami i dusimy ok. 20 minut do częściowego odparowania sosu.

 

KUCHNIA PODHALAŃSKA

Zakopiańskie kluski z bryndzą, śmietaną i śliwkami

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 200g bryndzy owczej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ugotowaniu obieramy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Bryndzę mieszamy ze śmietaną, pieprzem i solą. Łączymy z ziemniakami, jajkami i mąką, ale w niedużej ilości. Ciasto przekładamy na stolnicę, robimy wałki, spłaszczamy i jak kopytka kroimy ukośnie. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli ok. 7 minut.

Zakopiańskie kluski_fot.Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic

Zakopiańskie kluski_fot.Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic

Polewa ze śliwek

  • 600g śliwek świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki miodu
  • 300ml śmietany 18%
  • 2 łyżki masła

Na patelnię wrzucamy masło i miód, rozpuszczamy i dodajemy śliwki, smażymy na miękko. Nasze kluski podajemy polane śliwkami i gęstą śmietaną.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.ziemniakiczykartofle.com.pl

Materiał zewnętrzny przesłany przez Partnera.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kulinaria 30 października 2021

Jabłko – owoc zero waste – 4 ciekawe sposoby na wykorzystanie skórek i gniazd nasiennych

Po przyrządzeniu jesiennej szarlotki zostaje nam dużo skórek i gniazd nasiennych zazwyczaj trafiających do kosza. Szkoda, bo zawierają bardzo wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Czasem wykorzystujemy obierki jako bazę do herbatek owocowych czy kompotu ale mają one kilka, mniej oczywistych zastosowań. Zobacz ile możemy zyskać jedząc jabłka i żyjąc w duchu zero waste.

Domowy ocet jabłkowy

Taki ocet doskonale sprawdza się w kuchni ale z powodzeniem możemy go wykorzystywać jako ekologiczny środek do sprzątania lub kosmetyk do pielęgnacji ciała. Skórki i gniazda nasienne jabłek wsypujemy do dużego szklanego słoika do wysokości ok. 2 cm od jego górnej krawędzi. Słoik napełniamy wodą, tak aby skórki i gniazda nasienne zostały całkowicie zakryte. Owocowe obierki obciążmy, np. talerzykiem, by cały czas były pokryte płynem. Słoik przykrywamy czystą ścierką lub gazą i zawiązujemy sznurkiem lub gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Po około 30 dniach, gdy mikstura przestanie buzować i pojawi się kwaśny zapach, zlewamy otrzymany płyn, który przechowujemy w szklanych butelkach w lodówce.

Owocowe chipsy

Skórki, w bardzo prosty sposób, możemy wykorzystać do wykonania pysznej, domowej przekąski, bez porównania zdrowszej od popularnych chipsów ze sklepu. Przygotowanie jest naprawdę łatwe. Skórki mieszamy z odrobiną miodu i szczyptą cynamonu, wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku na około 25 minut. Chipsy będą gotowe, gdy staną się chrupiące i zarumienione.

Galaretka

Aby przyrządzić pyszny deser wystarczą gniazda nasienne i skórki z kilkunastu jabłek, woda, cukier i odrobina soku z cytryny. W dużym garnku umieszczamy gniazda nasienne i skórki. Dodajemy wodę (aż do przykrycia składników) i gotujemy do czasu, gdy gniazda zmiękną, a około połowa wody odparuje. Skórki i gniazda nasienne odcedzamy. Uzyskany płyn wlewamy z powrotem do garnka. Gotujemy na dużym ogniu często mieszając do czasu osiągnięcia konsystencji żelu. Galaretkę przelewamy do wysterylizowanych słoików. Pozostawiamy w słoikach po 2 cm wolnej przestrzeni. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą przez kilka minut.

Potpourri zapachowe

To rewelacyjny pomysł na naturalny zapach, idealną alternatywę dla drogich i nieestetycznych odświeżaczy powietrza, np. do szafy. Potpourri jest jadalne, więc mona również dodać trochę do herbaty. Wysuszamy skórki i kilka plasterków gniazd nasiennych jabłka. Dodajemy laskę cynamonu, wanilii, kilka plasterków imbiru i trochę goździków. Przechowujemy w szczelnym słoiku. Gdy chcemy uzyskać piękny zapach zalewamy mieszankę wrzątkiem. Potpourri to nie tylko naturalny, ładnie pachnący odświeżacz powietrza, ale również wspaniała dekoracja, dlatego warto urozmaicić kompozycję ciekawymi, kolorowymi dodatkami, np. kwiatami, szyszkami, czy orzechami i dumnie eksponować w domu.

Artykuł powstał w ramach kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” prowadzonej w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).

Źródło informacji: Brandmates

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close