Masz dość nadmuchanych bułek? Wypróbuj nasz przepis na bułeczki ciabatta
Masz ochotę upiec jakieś bułeczki, ale nic nie rozumiesz z przepisu? Na zdjęciach wszystko wygląda ładnie, ale w praktyce daleko im ideału? Jak zrobić dobry rozczyn? Koniecznie zobacz nasz świeżutki przepis na bułeczki ciabatta.
Przepis na bułeczki ciabatta chodził już za mną od dłuższego czasu. Lubię kiedy w moim domu pachnie chlebem lub ciastem, bardziej niż środkami czystości. Coraz częściej odchodzę od kupowania chleba – odstraszają mnie gotowe mieszanki sprowadzane z Chin, które wystarczy zalać wodą i wstawić do piekarnika. Niestety to już norma w większości dużych piekarni. Coraz trudniej znaleźć dobre pieczywo.
W związku z tym warto zrobić swój chleb, bułki i dziś zachęcam Was do wykorzystania mojego przepisu na bułeczki ciabatta.
Zacznijmy od rozczynu
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży (połowa popularnego żółtego opakowania – wiecie, który mam na myśli?)
- 1,5 szklanki ciepłej wody (czyli w sumie ok. 300 ml)
- 2 niepełne szklanki mąki – jeśli masz wagę to ok. 300 g mąki pszennej (np. typ 650, 700)
Przygotowanie rozczynu:
- Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie (ok 37°C) – mieszam dokładnie widelcem
- Dodaję mąkę. Całość dokładnie mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia na 3-4 godziny pod kuchenną ściereczką w temperaturze pokojowej z dala od ciekawskich dzieci.
Czas na pozostałe składniki na bułeczki ciabatta
Składniki:
- 2 niepełne szklanki mąki – jeśli masz wagę to ok. 300 g mąki pszennej (np. typ 650, 700)
- 50 ml oliwy z oliwek (10 łyżeczek)
- 1,5 łyżeczki soli morskiej (10g)
- ewentualnie garść posiekanych oliwek bez pestek, suszonych pomidorów
- np. zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Do rozczynu dodaję wszystkie składniki – także oliwki, zioła prowansalskie (kto co lubi w pieczywie) i zagniatam. Ciasto będzie luźne i elastyczne.
- Wykładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję na podłużny placek o grubości ok 3-4 cm.
- Następnie smaruję go oliwą z oliwek za pomocą silikonowego pędzelka.
- Składam ciasto na trzy razy (jak kartkę) i pozostawiam do wyrośnięcia, aż podwoi swoją grubość.
- Ponownie wałkuję ciasto na grubość ok 4 cm i kroję na około 15 -20 kawałków.
- Wykładam je na natłuszczoną blachę i ponownie zostawiam do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość
- Na koniec wkładam do nagrzanego piekarnika (250C), spryskuję spód piekarnika wodą i zamykam drzwiczki, a temperaturę zmniejszam do 210C.
- Bułeczki ciabatta piekę ok 15-20 minut, aż pięknie się zrumienią.
- Po upieczeniu wyjmuję i pozostawiam do wystudzenia.
Najlepiej smakują lekko ciepłe z masełkiem, pyszną wędliną i świeżym listkiem sałaty. A ten zapach unoszący się w domu zachęca nie tylko domowników do stołu, ale i sąsiedzi pukają zwabieni zapachem ciepłego pieczywa.
Jeśli spodobał ci się ten przepis to daj mu lajka i poleć innym, będzie mi bardzo miło.
Zobacz także:
Zdjęcia: Rachela
Sama piekę .
Piękne 😉
Stale coś kombinuję:)
To ja jeszcze proszę o przepis 🙂
Ja kupuję chleb w pacanowskiej piekarni. Potrafi leżeć tydzień i jest dobry. Wysycha powoli ale nie pleśnieje. To dla mnie jest wyznacznikiem dobrego Pieczywa. A jak pachnie…
zazdroszczę takiej piekarni 🙂 Pewnie kolejki się ustawiają 🙂
http://strojna.flog.pl/wpis/9136746/chleb#w