Papryka marynowana w occie — prosty i sprawdzony przepis
Papryka marynowana to smaczny i chętnie przyrządzony dodatek do potraw. Istnieje wiele przepisów na warzywa w marynacie, a do najbardziej popularnych należy papryka marynowana w occie oraz papryka marynowana z miodem.
Dziś chętnie podzielę się starym i sprawdzonym przepisem na paprykę marynowaną w occie, którą uwielbiam od dzieciństwa.
Najchętniej sięgamy po to warzywo jesienią, gdy króluje w warzywniakach, a półki supermarketów aż uginają się od papryk w różnych kolorach. Wtedy też jest najtańsza i najbardziej opłaca się zakup, jako wsad do słoików. Ale jeśli ktoś w sezonie nie zabrał się za działanie, problemu też nie ma, ponieważ papryka dostępna jest w sklepach przez cały rok. Nawet i zimą da radę przygotować kilka słoików papryki marynowanej.
Papryka marynowana — jak się za to zabrać?
Cały proces nie jest skomplikowany. Najważniejsze jest wybranie odpowiedniej papryki do przetworów. W zasadzie jej kolor nie ma większego znaczenia, bo ja marynuję zarówno czerwoną, jak i zieloną, żółtą czy białą. Ale trzeba wziąć pod uwagę, że ich smak będzie się nieco od siebie różnił. Ja zdecydowanie najbardziej lubię czerwoną paprykę, która w zalewie octowej nabiera charakteru. Inne kolory dodaję raczej jako wizualne urozmaicenie, po prostu, by słoik ładnie się prezentował, gdy daję go w prezencie.
Wybierając paprykę, warto zwrócić uwagę na grubość jej miąższu. Niestety kiedyś pokusiłam się o tańszą paprykę, ale raczej cienką, niespecjalnie mięsistą i to nie był dobry pomysł. Mało miąższu — mało smaku, w dodatku bez pożądanej jędrności. Od tej pory wybieram papryki dorodne, grube i chrupiące, które udają się znakomicie w marynacie. Oczywiście sięgam po egzemplarze świeże, jędrne i bez plam na skórce.
Papryka marynowana w occie — przepis
Przygotowując marynatę dla różnych warzyw, trzymam się zasady zasłyszanej jeszcze od babci, która wygląda następująco: Na 4 porcje wody powinna przypadać 1 porcja octu spirytusowego. W praktyce natomiast wiele rzeczy robię na smak po prostu próbując zalewę przed wlaniem do słoików.
Papryka marynowana w occie — składniki na ok. 5 – 6 słoików 500 ml:
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- ok. 1-1,5 szklanki octu spirytusowego 10 %
- ok. ¾-1 szklanki cukru
- płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej
Ponadto:
- 1,5 kg papryki
- cebula
- marchewka — opcjonalnie
- 4 ząbki czosnku
- listki laurowe — po jednym na słoik
- ziele angielskie
- czarny pieprz ziarnisty
- pół łyżeczki ziaren goryczy na każdy słoik (więcej, jeśli masz litrowe słoiki)
Papryka marynowana w occie — przygotowanie
- W garnku gotuję wodę, a gdy zaczyna wrzeć, wsypuję cukier, sól, mieszam do rozpuszczenia i wlewam ocet spirytusowy. Mieszam i czekam, aż znów zacznie się gotować. Zdejmuję z ognia i zostawiam do lekkiego przestygnięcia.
- Gdy zalewa się gotuje, myję i wyparzam słoiki. Tak na marginesie to mówi się, że słoików do marynat octowych nie trzeba nie wiadomo jak wyparzać — w końcu ocet świetnie konserwuje, a pasteryzacja też robi swoje, ale ja przelewam wrzątkiem dla świętego spokoju.
- Cebulę obieram, kroję w piórka. Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne i tnę na części. Marchew obieram, myję i kroję na dość cienkie plasterki.
- Do każdego słoiczka wsypuję maksymalnie pół łyżeczki ziaren gorczycy, kilka ziaren czarnego pieprzu oraz dodaję dwa/trzy ziarna ziela angielskiego i jeden listek laurowy. Wkładam dość ciasno papryki i dodaję po kilka piórek cebuli oraz plasterków czosnku i marchewki. Marchewka nie jest konieczna, dodaję ją, ponieważ tak mi się podoba 😉 Zjeść ją można, ale zdecydowanie nie podbija walorów smakowych papryki marynowanej.
- Gdy wszystkie składniki są już w słoikach, zalewam je jeszcze ciepłą marynatą. I tu moja dobra rada — widelcem lub nożem poruszajcie lekko papryką w słoiku, żeby powietrze spomiędzy jej części uciekło. Może to i wyraz nadgorliwości, ale fakt jest taki, że im więcej powietrza w słoiku, tym większe ryzyko psucia się przetworów. Zalewa powinna przykryć paprykę, tak, by został jakiś centymetr wolnej przestrzeni w szyjce słoika.
- Słoiki zakręcam mocno, upewniając się najpierw, że szyjka słoika i nakrętki są suche. Następnie pasteryzuję słoiki w dużym garnku z wyłożoną na dnie ściereczką, pod przykryciem, przez ok. 10 minut. Wody nie musi być dużo, ja leję tak do połowy wysokości słoików, ale ważne jest, by garnek był szczelnie nakryty pokrywką.
- Po upływie czasu słoiki wyjmuję na rozłożoną ściereczkę, obracając je do góry dnem do momentu, aż wystygną. Po wszystkim wynoszę je do piwnicy.
Papryka marynowana w occie gotowa 🙂