Proste przepisy na szybkie drinki bezalkoholowe
Przepisy na drinki bezalkoholowe jak znalazł przydadzą się przed Sylwestrem. Jesteś w ciąży, karmisz piersią, nie możesz pić, bo prowadzisz, albo po prostu nie przepadasz za alkoholem? Dobrze przyrządzony drink bezalkoholowy wprawi cię w szampański humor. Bąbelków też nie zabraknie 😉
Internet pełen jest przepisów na drinki bezalkoholowe. Sporo z nich wymaga gotowania i robienia różnych tajemnych sztuczek kulinarnych. Jako zwolenniczka prostych rozwiązań pozwoliłam sobie je pominąć. Zebrałam tylko te, które jak prawdziwe drinki, przyrządza się stosunkowo szybko.
Ogórkowy szampan
Potrzebne będą: średni ogórek, kilka gałązek kolendry, syrop cukrowy i sok z limonki w stosunku 2:3. Jeśli ktoś woli mniej słodką wersję, powinien zrezygnować z syropu cukrowego lub dać go mniej. Potrzebna będzie też zimna woda gazowana, więc trzeba ją zawczasu włożyć do lodówki. Jeśli ktoś zapomni, może się ratować ciepłą wodą i kostkami lodu.
Wszystkie składniki (oprócz wody) miksujemy lub blendujemy. Następnie przecedzamy, przez co kto ma (internet krzyczy, że musi to być sito barmańskie, ale umówmy się, nie trzeba go kupować na jeden raz). Im gęstsze sito, tym lepiej. Przelewamy do kieliszka lub szklanki i dopełniamy gazowaną wodą. Szampan jak prawdziwy!
Frog – żabkowy drink
Nazwa śmieszna, ale kolor faktycznie taki trochę żabi. Przygotowanie na szczęście proste.
Potrzebne będą: syrop blue curacao (nie mylić z alkoholowym likierem!), sok ananasowy i sok z grapefruita. Jak ktoś ma chęć pokusić się o elegancję, to przydadzą się też wiórki kokosowe i plasterek jakiegoś cytrusa.
Sok grapefruitowy, sok ananasowy i syrop wlewamy do shakera lub wysokiej szklanki w proporcji 4:3:2. Składniki dobrze jest wcześniej schłodzić. Mieszamy (jak ktoś nie ma shakera, to mikser lub blender powinien dać radę). W zasadzie gotowe, ale dla lepszego efektu moczymy brzeg kieliszka w wodzie, obsypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy plasterkiem cytrusa i wlewamy przygotowany drink.
Błękitna laguna w wersji bezalkoholowej
Skoro już mamy syrop curacao, to go wykorzystajmy na różne sposoby:
Tym razem potrzebne będą: syrop blue curacao, woda gazowana o smaku cytrynowym, a jak ktoś woli bardziej słodkie, to sprite lub 7up. Przydadzą się też kostki lodu.
Do shakera wlewamy syrop, dopełniamy wodą i dodajemy kostki lodu. Proporcje trzeba sobie ustalić metodą prób i błędów. Na początek można dać około 30% syropu, dopełnić wodą (albo Spritem) i kostkami lodu. Wymieszać. Kieliszek ozdobić kołnierzykiem z cukru i plasterkiem cytrusa. Przelać drink.
Mojito bezalkoholowe
Nie ukrywam, mojito w wersji alkoholowej bardzo mi smakuje, ale bezalkoholową też nie pogardzę 😉
Potrzebne będą: limonka, świeże liście mięty, woda gazowana, sprite lub 7up, kostki lodu.
Do niewysokiej szklanki (dobra, jak ktoś lubi dużo, może być wysoka) wrzucamy pokrojoną limonkę, kostki lodu i liście mięty. Lód powinien sięgać co najmniej do połowy szklanki. Uzupełniamy wodą gazowaną i Spritem w proporcjach dowolnych – teoretycznie sprite’a powinno być więcej, ale jak ktoś woli mniej słodkie albo mniej cytrynowe można dać pół na pół. Dla fanów bardzo słodkiego porada: mojito bezalkoholowe można posłodzić brązowym cukrem.
„Granatowy” szampan
Tym razem chodzi nie o kolor, ale o owoc.
Potrzebne będą: sok z granatu, świeży granat, woda gazowana (z lodówki). Do dekoracji można użyć gałązki efektownego zioła, np. rozmarynu, tymianku.
Wodę gazowaną mieszamy z sokiem z granatu. Drink powinien mieć kolor czerwonego szampana. Na dno kieliszka wrzucamy pestki z granatu, całość dekorujemy gałązką ziół. Jak ktoś nie chce, nie ma przymusu, ja bym nie chciała.
W tym drinku najbardziej podoba mi się to, że jest mega prosty, a i sok z granatów też lubię.
Drink egzotyczny bananowo-kokosowy
Potrzebne będą: Szklanka soku bananowego, ćwierć szklanki mleka kokosowego, 6 dużych łyżek soku pomarańczowego, woda gazowana.
Wszystkie składniki dobrze jest wcześniej schłodzić. Kolejny krok to wymieszanie ich w shakerze lub zblendowanie i przelanie do wysokiej szklanki. Ilość wody gazowanej jest opcjonalna – im mniej słodyczy lubimy, tym więcej wody trzeba dolać. Na dno szklanki dobrze jest wrzucić kilka kostek lodu.
Drink porzeczkowy
Na koniec słodki drink w swojskich smakach.
Potrzebne będą: Szklanka soku z czarnej porzeczki, pół szklanki tonicu, ćwierć szklanki soku malinowego.
Wszystkie składniki wlewamy do shakera i mieszamy lub blendujemy blenderem. Podajemy schłodzony (nie ma wody gazowanej, więc można przyrządzić wcześniej i wstawić do lodówki) lub wrzucamy kilka kostek lodu.