Rozwój 20 marca 2023

Sprawdzone sposoby na wspieranie rozwoju dziecka w pierwszym roku życia. Wiemy, co polecają inne mamy!

Niemowlę każdego dnia rozwija się – rośnie i uczy się nowych umiejętności. Móc obserwować, jak zmienia się młody organizm, to dla wielu rodziców niesamowite doświadczenie. Opiekunowie mają w tym procesie jednak ważne zadanie – na różne sposoby mogą wspierać dojrzewanie fizyczne, emocjonalne i intelektualne dziecka. Niezwykle ważne jest także prawidłowe żywienie niemowlęcia. Poznaj kilka przydatnych porad, jak wspierać dynamiczny rozwój dziecka w pierwszym roku życia.

Rozwój dziecka w pierwszym roku życia. Jak go wspierać?

Bliskość ważna dla rozwoju emocjonalnego

Chwile spędzane razem, zrozumienie potrzeb dziecka oraz czuły dotyk budują szczególną więź, dzięki której  czuje się bezpieczny i kochany. Bliskość wspiera także rozwój emocjonalny dziecka. Przytulanie ma niezwykłą moc. Ten wyjątkowy gest uwalnia endorfiny, zmniejsza poziom stresu oraz uspokaja niemowlę (i dorosłych także!). W sytuacjach napięcia daje maluszkowi możliwość odprężenia się i uspokojenia.
To ważne, ponieważ kiedy dorośli z troską i zrozumieniem reagują na emocje maluszka i okazują mu wsparcie w radzeniu sobie z nimi , np. właśnie poprzez przytulanie, w jego mózgu tworzą się ścieżki umożliwiające efektywną regulację emocji teraz i w przyszłości[1]. To dlatego zawsze warto czule odpowiadać na płacz dziecka, jego potrzebę bliskości, dotyku i towarzyszenia mu w poznawaniu wciąż zaskakującego świata. Okazywana troska, zrozumienie i miłość są niezwykle istotne, ale istnieje jeszcze wiele innych czynników, które mają znaczenie dla prawidłowego rozwoju i dobrego samopoczucia dziecka.

Słowa mają moc!

Niemowlęciu warto śpiewać i czytać, a także mówić do niego. Maluszek, choć dopiero poznaje świat, sporo już rozumie, a głos bliskich sprawia mu wiele radości i działa na niego uspokajająco. Między 5. a 6. miesiącem życia niemowlęcia rozpoczyna się etap gaworzenia. Dziecko już zupełnie świadomie próbuje komunikować się z otoczeniem[2]. Wówczas bardzo istotne jest, aby jak najwięcej mówić do niego łagodnym tonem i prostym językiem (zdrobnienia nie są konieczne). Warto opowiadać maluszkowi o wspólnie wykonywanych czynnościach czy otaczającym świecie. Ułatwi mu to m.in. kojarzenie czynności. Przykładowo, jeśli rodzic w trakcie przygotowania do kąpieli opowie dziecku o tym, co robią, mówiąc: „Teraz nalewamy wodę do wanienki i mama Cię wykąpie, a potem wytrze miękkim ręcznikiem”, przy kolejnej kąpieli maluchowi łatwiej będzie skojarzyć, co będzie się działo. Dodatkowo częste używanie imienia dziecka w rozmowie z nim pozwoli mu szybciej nauczyć się reagowania na nie.
Bardzo ważne jest także wspólne czytanie książeczek. Ma ono niebagatelny wpływ na rozwój intelektualny dziecka. Dodatkowo uczy koncentracji na wykonywanej w danej chwili czynności i poprawia pamięć. Dla niemowląt warto wybierać książeczki, w których przeważającą część stanowią obrazki – dużo łatwiej jest się na nich skupić i pozwalają popuścić wodze fantazji także rodzicom, którzy mogą barwnie opowiadać maluszkowi, co przedstawia wybrana ilustracja, tworząc własną, niepowtarzalną bajkę.
Dziecko warto także doceniać, zauważając jego nowe umiejętności i zalety. Buduje to poczucie jego wartości. Kluczowe jest, aby doceniać dziecko w odpowiedni sposób – nie oceniać, a przedstawiać fakty i uczucia, które u opiekuna wywołało zachowanie lub działanie malucha. Aby wesprzeć rozwój dziecka w pierwszym roku życia, pomocne mogą być wspólne, rozwijające zabawy.
Baw się i ucz! Sposób na rozwój dziecka w pierwszym roku życia

Jeśli dziecko już siedzi (z podparciem), usiądź naprzeciwko niego. Weź piłeczkę i poturlaj ją w stronę maluszka. Wystarczy kilka prób i zachęt, a dziecko szybko nauczy się lekko rzucać lub turlać piłkę w stronę opiekuna. Nową umiejętność warto pochwalić, mówiąc np. „Pięknie rzuciłeś piłeczkę do mamy!”.

Inną prostą zabawą jest położenie dziecka na brzuszku i ułożenie przed nim kilku grzechotek czy gryzaków. Niemowlę powinno zacząć pełzać i sięgać po zabawki, a rodzic może bić brawo i chwalić je, kiedy złapie jeden z przedmiotów.

Żywienie także ma znaczenie!

Odpowiedni sposób żywienia niemowlęcia również jest bardzo ważny dla jego prawidłowego rozwoju. Warto wiedzieć, że od właściwego funkcjonowania małego brzuszka zależy m.in. nastrój dziecka. To właśnie w jelitach produkowane jest 95% serotoniny, czyli hormonu szczęścia[3].
Najlepszym pokarmem dla malucha jest mleko mamy. Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) rekomendują, aby w 6 pierwszych miesiącach życia dziecko było karmione wyłącznie piersią. Po tym czasie przychodzi czas na rozszerzanie jadłospisu niemowlęcia, a mleko mamy wciąż powinno być stałym elementem codziennej diety malucha – nawet do ok. 2. roku życia lub dłużej, tak długo jak chce tego mama i dziecko[4]. Natura wyposażyła bowiem kobiecy pokarm w najważniejsze składniki wspierające prawidłowy rozwój młodego organizmu.
Zdarzają się jednak sytuacje, w których kontynuowanie karmienia piersią nie jest możliwe. Wówczas rodzice mogą znaleźć dopasowane do potrzeb niemowlęcia mleko następne, które będzie wspierać prawidłowy rozwój ich 6-miesięcznego dziecka. Warto, aby swój wybór skonsultowali z pediatrą, który zna potrzeby dziecka. Dodatkowo warto zapytać o opinie na temat takiego mleka innych rodziców.
Przykładem mleka następnego, które polecają inne mamy[5], jest Bebiko 2 NUTRIflor Expert. To produkt bez barwników i konserwantów[6], który powstał zainspirowany naturą, mlekiem mamy. Zawiera kompletną kompozycję[7] ważnych składników odżywczych, w tym 19 witamin i składników mineralnych[8], dla wsparcia prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu odpornościowego – zawiera witaminy A, C i D dla prawidłowego działania układu odpornościowego oraz żelazo i jod wspierające prawidłowy rozwój poznawczy. Aż 93% maluchów bardzo dobrze toleruje to mleko następne już od 1. butelki[9].

Wspólne odkrywanie świata

Im dziecko będzie starsze, tym więcej różnego rodzaju zabaw kształtujących jego umiejętności można wykorzystać. Oprócz wspólnie spędzanego czasu należy również zadbać o emocjonalne wsparcie – dziecko będzie szczęśliwe, jeśli najbliżsi będą mu towarzyszyć w poznawaniu otaczającego je świata. Maluch zdobywa swoje doświadczenia i uczy się nowych rzeczy poprzez obserwację i naśladowanie najbliższych. To dlatego warto dawać mu dobry przykład od pierwszych lat jego życia.
Eksperci dla rodziców i opiekunów

Więcej informacji o sposobach na wspieranie rozwoju dziecka znajdziesz na stronie www.BebiKlub.pl. Ekspertki z Serwisu Konsumenckiego są do Twojej dyspozycji. Dzięki swojemu doświadczeniu i wiedzy – doradzą oraz podpowiedzą, jak postępować w różnych sytuacjach związanych z opieką nad dzieckiem.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.


[1] Sunderland M., Mądrzy rodzice, Świat Książki, Warszawa, 2012, s.24-25.

[2] Kamińska B., Siebert B. Podstawy rozwoju mowy u dzieci. Forum Medycyny Rodzinnej 2012, tom 6, nr 5, 236-243.

[3] Enders G. Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała, Warszawa, 2015.

[4] World Health Organization, Infant and young child feeding, 2009.

[5] Na podstawie opinii 82% mam z grupy 426, które testowały Bebiko 2 NUTRIflor Expert w badaniu prowadzonym na platformie trnd.pl w dniach 16.07.-29.07.2021.

[6] Zgodnie z przepisami prawa wszystkie mleka następne nie zawierają konserwantów i barwników.

[7] Zgodnie z przepisami prawa, tak jak inne mleka następne.

[8] Bebiko 2, tak jak inne mleka następne, zawiera wymagane przepisami prawa witaminy i składniki mineralne oraz inne składniki odżywcze.

[9] Na podstawie opinii 93% mam z grupy 426, które testowały Bebiko 2 NUTRIflor Expert na platformie trnd.pl w dniach 16.07-29.07.2021.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Rozwój 20 marca 2023

Wartościowe i pyszne posiłki dla rocznego dziecka. Poznaj zasady ich komponowania!

Chociaż roczniak stawia już pierwsze kroki i coraz sprawniej porozumiewa się z najbliższymi, to nadal jest małym dzieckiem, którego organizm ma wyjątkowe potrzeby. Sposobem na dostarczenie maluchowi niezbędnych witamin i składników mineralnych jest odpowiednio zbilansowana dieta, wspierająca harmonijny i prawidłowy rozwój dziecka. Codzienne posiłki roczniaka nie mogą więc pochodzić z „dorosłego” stołu. Jak w takim razie układać jadłospis po 1. urodzinach i jakich składników nie może w nim zabraknąć? Podpowiadamy!

Choć samodzielny, to wciąż niedorosły

Roczne dziecko to mały odkrywca, dla którego świat jest niezwykle ciekawym miejscem. Stawia pierwsze kroki, czytając książeczkę z opiekunem, sam chce przewracać kolejne strony i chętnie sprawdza, do czego służą nieznane mu przedmioty. Rodzice każdego dnia obserwują, jak ich maluch dynamicznie się rozwija. Jego dieta jest już dosyć urozmaicona, a roczniak chętnie próbuje nowych potraw. Należy jednak pamiętać, że jego brzuszek nadal jest delikatny i ma specjalne potrzeby. Chociaż rodzicom może się wydawać, że maluch jest już gotowy na przysłowiowy „kotlet schabowy”, to jednak potrawy z dorosłego stołu nie odpowiadają na wyjątkowe potrzeby dojrzewającego organizmu.
Dieta dorosłych członków rodziny nie jest odpowiednia dla małego dziecka z kilku powodów. Zawiera za dużo żywności przetworzonej, soli, cukru i tłuszczów zwierzęcych [1]. Te produkty mogą nie tylko zaszkodzić dziecku. Ich podawanie we wczesnym dzieciństwie, w tym sięganie po słodkie i słone przekąski, a także gotowe dania z konserwantami, może wykształcić u malucha nieodpowiednie nawyki żywieniowe.
Czy wiesz, że dziecko po 1. roku życia potrzebuje nawet do 6 razy więcej pewnych składników odżywczych niż starsi członkowie rodziny (w przeliczeniu na kilogram masy ciała)? Roczniak potrzebuje aż 6 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia, jodu oraz żelaza, a także 3 razy więcej witamin A i C[2]. Specjaliści podkreślają, że wiele dzieci w tym wieku nie spożywa wystarczającej ilości m.in. witaminy D oraz jodu[3]. To dlatego przygotowanie jadłospisu, który dostarczy młodemu organizmowi wszystkie istotne składniki odżywcze, jest wyjątkowo ważnym, a jednocześnie wymagającym zadaniem dla rodziców.

Posiłki dla rocznego dziecka. Zasady komponowania zbilansowanej diety dla roczniaka

  • Na codzienne menu roczniaka powinno składać się 4-5 różnorodnych i zbilansowanych posiłków, które dostarczają mu niezbędne witaminy i składniki mineralne.
  • Szukając informacji o produktach niezbędnych w diecie dziecka, warto polegać na opiniach specjalistów. Zespół ekspertów z Instytutu Matki i Dziecka stworzył modelowy talerz żywieniowy, który wskazuje orientacyjną liczbę i wielkość porcji, z uwzględnieniem różnych produktów spożywczych, które dziecko powinno otrzymywać w ciągu dnia[4].
  • Zgodnie z tymi wskazówkami maluch w wieku 1-3 lat każdego dnia powinien zjadać 5 porcji produktów zbożowych i warzyw, 4 porcje owoców, 3 porcje mleka i porcję przetworów mlecznych i od jednej do dwóch porcji mięsa, ryb, jajek oraz tłuszczów.
  • Odpowiednio zbilansowane posiłki dostarczą dziecku niezbędne składniki odżywcze. Kluczowa w diecie rocznego dziecka jest m.in. witamina D, w którą bogate są np. ryby morskie (łosoś, makrela), ale także żółtko jaja. Niezwykle istotne jest również żelazo. Ten składnik znaleźć można m.in. w dobrej jakości mięsie, produktach zbożowych oraz zielonych warzywach liściastych, np. szpinaku czy jarmużu.
  • W diecie malucha nie powinno zabraknąć także tłuszczów. Ich ilość powinna pokrywać ok. 35-40% całodziennego zapotrzebowania rocznego dziecka na energię, czyli więcej, niż jest potrzebne w diecie osób dorosłych[5]. Szczególnie istotne są wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w olejach roślinnych, np. rzepakowym i oliwie z oliwek oraz w rybach, głównie morskich.
  • Menu roczniaka powinno być bogate w produkty, które są źródłem węglowodanów złożonych. To np. pełnoziarniste pieczywo, makarony czy gruboziarniste kasze (np. kasza gryczana, jęczmienna). Dostarczą one odpowiednią ilość błonnika, który reguluje pracę jelit dziecka[6]. W diecie dziecka po 1. urodzinach węglowodany powinny zaspokajać 45-65% dziennego zapotrzebowania na energię.
  • Należy dbać o prawidłowe nawodnienie maluchów. U dzieci w wieku 1-3 lata zapotrzebowanie na płyny wynosi ok. 1250 ml na dzień[7]. W żywieniu małych dzieci polecane są: woda źródlana, naturalna woda mineralna nisko lub średnio zmineralizowana, najlepiej butelkowane z atestem.
  • Kluczowy w menu dziecka po 1. urodzinach jest wapń. Jest on składnikiem niezbędnym dla prawidłowego rozwoju kości i zębów. Wczesne zaprzestanie karmienia piersią lub zbyt wczesne odstawienie mleka modyfikowanego (albo odżywczej formuły na bazie mleka) może spowodować niedobory wapnia[8]. Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) rekomendują, aby wyłącznym pokarmem niemowlęcia w pierwszym półroczu jego życia było mleko mamy. Karmienie piersią można i warto kontynuować – również po 1. roku życia dziecka[9].
  • Jeśli zaś kontynuowanie karmienia piersią nie jest możliwe, warto wybrać odżywczą formułę na bazie mleka dopasowaną do potrzeb roczniaka. Badania dowodzą, że dzieci po ukończeniu pierwszego roku życia, którym podawany jest tego typu produkt, otrzymują więcej składników odżywczych, w tym witaminy D, żelaza i jodu niż dzieci, które rzadziej spożywają produkty na bazie mleka stworzone z myślą o małych dzieciach[10]. Posiłki dla rocznego dziecka 
Ekspert radzi!

Już 2 kubki po 200 ml Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert dziennie pomagają pokryć zapotrzebowanie rocznego dziecka na ważne składniki odżywcze, w tym m.in. 71% zalecanego zapotrzebowania na wapń i jod. Szczegóły dotyczące prawidłowego żywienia dziecka, które ukończyło 1. rok życia, rodzice mogą znaleźć w najnowszym ebooku „Pysznie i wartościowo. Poznaj tajniki żywienia rocznego dziecka” na stronie BebiKlub.pl. Poza wartościową wiedzą są tam również gotowe jadłospisy, a także przepisy – również z wykorzystaniem odżywczej formuły na bazie mleka” – podpowiada Mariola Darzycka, ekspertka BebiKlub.pl.

Więcej cennych wskazówek, artykułów edukacyjnych i poradników o tym, jak odpowiednio komponować jadłospis rocznego i starszego dziecka, można znaleźć na stronie www.BebiKlub.pl. Do dyspozycji są także eksperci, którzy odpowiedzą na wszelkie pytania i wątpliwości.

[1] https://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2019/K_106_19.PDF


[2] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie pod red. M. Jarosz i in., NIZP-PZH, 2020.

[3] Komentarz do artykułu: „Stosowanie mleka modyfikowanego dla młodszych dzieci”, oprac. prof. Piotr Socha, STANDARDY MEDYCZNE/PEDIATRIA, 2022/T19.

[4] Weker H. i wsp. Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia. Praktyczne zastosowanie norm i zaleceń żywieniowych, Instytut Matki i Dziecka, 2020.

[5] Weker H. i wsp. Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia. Praktyczne zastosowanie norm i zaleceń żywieniowych, Instytut Matki i Dziecka, 2020.

[6] Tamże.

[7] Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie pod red. M. Jarosz i in., NIZP-PZH, 2020.

[8] Komentarz do artykułu „Stosowanie mleka modyfikowanego dla młodszych dzieci”, oprac. prof. Piotr Socha, STANDARDY MEDYCZNE/PEDIATRIA, 2022/T19.

[9] World Health Organization, Infant and young child feeding, 2009.

[10] Komentarz do artykułu „Stosowanie mleka modyfikowanego dla młodszych dzieci”, oprac. prof. Piotr Socha, STANDARDY MEDYCZNE/PEDIATRIA, 2022/T19.
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kulinaria 20 marca 2023

W marcu, jak w garncu – wiosenne eksperymenty w kuchni, czyli przepisy kuchni meksykańskiej

Wiosna to idealny moment, by nieco odważniej eksperymentować w kuchni i spróbować wykorzystywać te produkty, po które do tej pory baliśmy się sięgać. Sklepowe półki uginają się od egzotycznych owoców i warzyw, które kuszą nas swoim oryginalnym wyglądem. Sprawdź, z czym możesz je połączyć, by wyczarować dania, które zachwycą Twoich najbliższych!

Odrobina ożywczej słodyczy

Czy wiesz, że „owoc bogów” jest obecnie bliżej niż myślisz? Tak właśnie nazywane jest mango – egzotyczny owoc wykorzystywany w kuchniach całego świata od tysięcy lat. Soczysty, słodki, ożywczy, bogaty w witaminy i mikroelementy, doskonale pasuje zarówno do dań słodkich, wytrawnych, jak i ostrych.

– Wiosną zwracamy znacznie większą uwagę na wygląd naszych dań. Tęsknimy za kolorami na talerzu i chętnie sięgamy po soczyście zielone nowalijki. Słonecznie żółte mango jest owocem, który znakomicie podkręca wizualną stronę i smak każdego dania – podpowiada Roksana Środa, dietetyk kliniczna i założycielka platformy MajAcademy. – Mango jest doskonałym źródłem błonnika, miedzi, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza oraz witamin: A, B, B1, B2, C, E i PP. Dzięki temu stanowi doskonałe wsparcie procesu odchudzania i wiosennego detoksu.

Mango normuje poziom cholesterolu, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i zwiększa wchłanianie żelaza. Polecane jest zwłaszcza osobom, które walczą z anemią lub zaburzeniami odżywiania. Ponadto zawiera składniki, które chronią nasze oczy przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych.

Szczypta wyrazistej pikanterii

Już odrobina ostrych, orientalnych i oryginalnych przypraw może znacząco zmienić smak potraw, które znamy od lat. Korzenne przyprawy i ostre papryczki wpływają nie tylko na aromat potrawy, ale także wzmacniają ich właściwości odżywcze.

Zarówno zielone, żółte i czerwone ostre papryczki zawierają kapsaicynę – antyoksydant, który wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i pobudzające metabolizm. Papryczki pasują do wielu dań, a ich użycie można stopniować w zależności od preferencji. Wystarczy kilka cienkich plasterków lub odrobina nasion dodanych do ulubionej potrawy, by skutecznie przyspieszyć spalanie kalorii i stłumić uczucie głodu.

– W kuchni najważniejsze jest zachowanie równowagi. Ostre i orientalne przyprawy doskonale podkreślają smak łagodnego sera edamskiego. Ten klasyczny półtwardy ser holenderski doskonale sprawdza się w różnego rodzaju zapiekankach i sałatkach z dodatkiem owoców – zauważa Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki. – Naturalny smak sera edamskiego sprawia, że można go śmiało łączyć z niemal każdym składnikiem.

Niezły Meksyk, czyli jak szybko wyczarować odrobinę słońca na talerzu

Jaka kuchnia najbardziej kojarzy się ze słońcem? Z pewnością meksykańska! Pełna ożywczych przypraw, soczystych owoców i chrupiących warzyw jest jedną z ulubionych kuchni Polaków. Jeżeli chcesz szybko i łatwo dodać swoim potrawom „meksykańskiego sznytu” wystarczy, że podasz je w towarzystwie kolorowej salsy.

Salsa meksykańska to nic innego, jak drobno posiekane mango, czerwona cebula, pikantna papryczka, orzeźwiający sok z limonki i świeże liście kolendry lub mięty. – Salska doskonale podkreśli smak dań mięsnych z dodatkiem rozpływającego się żółtego sera. – podpowiada ekspert z MSM Mońki. – Warto go włączyć do diety szczególnie teraz, gdy przesilenie wiosenne wpływa na obniżenie naszej kondycji. Ser żółty pozwoli uzupełnić niedobór witamin i dostarczy naszemu organizmowi niezbędnej porcji energii. – dodaje.

Szukasz pomysłu na zjawiskowy meksykański obiad?

Quesadilla z serem edamskim, papryką, cukinią i chutneyem z mango i mięty jest doskonałym pomysłem na sycący obiad lub rozgrzewającą i pobudzającą zmysły kolację. Przepis znajdziesz poniżej.

 Quesadilla z serem edamskim, papryką, cukinią i chutneyem z mango i mięty

Składniki:

1szt tortilla,

50g chorizo,

100g ser Edamski MSM Mońki,

50g pomidorów pelatti,

1 ząbek czosnku,

5g bazylii lub pęczek bazylii,

1 papryczka chili,

1 papryka czerwona,

50 g cukinii,

30g rukoli,

30g czerwonej cebuli,

50g mango,

5g mięty lub pęczek mięty,

sól, pieprz

Sos pomidorowy:

Blendujemy pomidory z czosnkiem, bazylią i przyprawami.

Tortillę rozkładamy, robimy jedno nacięcie od środka do rantu, smarujemy sosem, na ¼ dodajemy starty ser na następną ¼ dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i rukolę, na następną ¼ chorizo i czerwoną cebulę, na ¼ dodajemy cukinie. Po rozłożeniu składników składamy na 4, żeby wyszedł trójkąt. Pieczemy w 180 ℃ około 15 min lub grillujemy lub zapiekamy w tosterze.

Obraz Kira z Pixabay

Chutney:

Mango razem z czerwoną cebulą obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy mięty, drobno posiekanej papryczki chilli, przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy z góry quesadille i dekorujemy rukolą.

Obraz Satinder Singh Chugh z Pixabay

 

 

Źródło wpisu: Zespół Prasowy Commplace
Obraz ebaalparra z Pixabay
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close