Jak uprawiać oregano w doniczce? To prostsze niż myślisz
Oregano w doniczce to doskonały pomysł na posiadanie świeżych ziół zawsze pod ręką oraz urozmaicenie wyglądu kuchennego parapetu. Ta przyprawa znalazła zastosowanie przede wszystkim w kulinariach, ale nie można zapominać również o jej właściwościach zdrowotnych. Nie bez przyczyny chętnie korzystali z nich już starożytni Grecy.
Nietrudno rozpoznać oregano. Intensywnie się rozrasta, posiada delikatnie owłosione listki, które charakterystycznie pachną. Lebiodka w okresie kwitnienia wypuszcza niewielkie kwiatostany w różnych odcieniach różu. One także są jadalne.
Dlaczego warto uprawiać oregano w doniczce?
Oregano (lebiodkę pospolitą) spożywane jest w postaci świeżej, jak i suszonej, można je również z powodzeniem mrozić. Jego charakterystyczny smak świetnie komponuje się z mięsem (szczególnie cielęciną, wieprzowiną, jagnięciną), pasuje do ciężkich zup oraz potraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej.
Poza tym lebiodka stanowi źródło witamin A, C, K, a także minerałów takich jak żelazo, mangan i magnez. W jej listkach znajdują się antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki prowadzące do uszkodzenia komórek oraz wspierają układ odpornościowy. Oregano wykazuje działanie przeciwbakteryjne, wspiera procesy trawienne (zwiększa wydzielanie śliny i soków żołądkowych) oraz łagodzi dolegliwości trawienne, takie jak wzdęcia. W tradycyjnej medycynie herbata z oregano wykorzystywana jest do łagodzenia objawów przeziębienia i kaszlu. To wyraziste w smaku zioło warto mieć pod ręką w kuchni.
Oregano w doniczce — jakich warunków potrzebuje?
Oregano jest rośliną wieloletnią i dzięki odpowiednim warunkom można cieszyć się nią przez długi czas.
Aby tak było, na początek roślina kupiona w markecie powinna zostać przesadzona do większego pojemnika. Sprawdzi się doniczka o średnicy co najmniej 15-20 cm, ponieważ lebiodka potrzebuje miejsca na rozrost korzeni. Ważne, by na dnie były otwory drenażowe, które zapobiegną zaleganiu wody. Oregano w doniczce wymaga lekkiej, przepuszczalnej ziemi o odczynie lekko zasadowym (pH 6-8). Gleba powinna być umiarkowanie wilgotna, ale nie mokra, aby nadmiar wody nie doprowadził do gnicia korzeni.
Oregano w doniczce potrzebuje dużo światła i ciepła (18-24°C), więc warto dla niego wybrać miejsce nasłonecznione, najlepiej na parapecie od strony południowej. Jeśli doniczka stoi na balkonie, należy przenieść ją do wnętrza, gdy temperatura spadnie poniżej 10°C. Zaleca się regularnie przycinać zioło, aby pobudzić wypuszczanie nowych pędów. Nie wymaga ono regularnego dokarmiania nawozem.
Warto wiedzieć, że jeśli oregano w doniczce ma rosnąć dłużej niż rok, powinno zostać przesadzone do świeżej ziemi w kwietniu.
Jak wyhodować oregano w doniczce?
Nową roślinę można pozyskać dzięki odcięciu sadzonek od starszej (co najmniej 3-letniej) rośliny matecznej. Jeśli nie ma takiej możliwości, sprawdzi się wysiew nasion w marcu/kwietniu, poprzez rozrzucenie ich w doniczce i delikatne zasypanie ziemią. Wiosną można też zakupić młode sadzonki ze sklepu ogrodniczego, by cieszyć się domową uprawą oregano w doniczce.
Źródło: swiatkwiatow.pl, niepodlewam.pl
Źródło zdjęcia: Dayana Brooke/Unsplash
- 10 roślin, które według NASA usuną toksyny z twojego mieszkania
- 6 gatunków roślin doniczkowych, które warto mieć w sypialni
- Barszcz Sosnowskiego. Roślina od której lepiej trzymać się z daleka
- Kochasz kwiaty doniczkowe? Uważaj na te, które mogą zaszkodzić dziecku!
- Cytrusy w domu i na balkonie. Jak je uprawiać?
- Geranium (anginka) – dlaczego warto mieć ten “babciny” kwiat na parapecie?
- Kiedy siać lawendę? To ostatni dzwonek