Jak wzmocnić odporność – co jeść, by nie dać się wirusom i bakteriom?
Okres od jesieni do wiosny to dosyć trudny czas dla naszych organizmów, borykamy się wtedy z różnymi infekcjami. Dlatego wraz z końcem lata dużo mówi się o tym, by dbać o siebie i wzmacniać odporność. Są na to różne sposoby, ale najprostszym i najbardziej przyjaznym, bo naturalnym, niewątpliwie jest odpowiednia dieta.
Tak się szczęśliwie dla nas składa, że natura wie, co dobre i w okresie wzmożonych zachorowań (choć nie tylko) daje nam dużo sezonowych warzyw i owoców, tzw. superfoods, które wykazują właściwości wzmacniające odporność i zwalczające różne wirusy, bakterie oraz grzyby.
No więc – jak wzmocnić odporność, by nie dać się infekcjom?
Proponuję polubić i wprowadzić do codziennej diety takie produkty jak:
Kiszonki
Kiszonki są to naturalne probiotyki*, wzbogacają naszą florę bakteryjną, usprawniają pracę jelit i usuwają z nich pasożyty, bakterie oraz grzyby. Obfitują w witaminy, dodają nam energii, poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. A ponadto wspierają nasz układ odpornościowy i wspomagają walkę z różnymi infekcjami.
Warto codziennie zaserwować sobie tzw. shoty z soku z kapusty lub ogórka. Polecam również zakwas z buraków.
*Naturalne probiotyki występują także w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak: kefir, jogurt czy zsiadłe mleko.
Czosnek
Czosnek jest skarbnicą witamin, minerałów, związków flawonoidowych, aminokwasów, a także olejków eterycznych i lotnych związków siarkowych (allicyna to w zasadzie najcenniejszy składnik czosnku). Stanowi naturalny antybiotyk. Wzmacnia naszą odporność, doskonale radzi sobie z kaszlem, zapobiega infekcjom wirusowym i zwalcza je. Działa napotnie i przeciwgorączkowo. W sezonie jesiennym warto dodawać czosnek do różnych potraw, a podczas przeziębienia czy grypy, pić ciepłe mleko z rozgniecionym ząbkiem i przygotować domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny.
Cebula
Cebula jest bogata w witaminy i mikroelementy. Wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i łagodzące, dlatego syrop z cebuli jest świetnym lekarstwem na kaszel.
Natka pietruszki
Natka pietruszki jest skarbnicą witamin, głównie C, A oraz tych z grupy B, a także minerałów: wapnia, sodu, magnezu, cynku, selenu i żelaza. Najlepiej spożywać ją w surowej postaci – gotowana traci między innymi witaminę C. Nadaje się również do suszenia i mrożenia. Można ją stosować jako dodatek do różnych potraw (zup, mięs, ryb, sałatek, warzyw), czy napojów, np. koktajli.
Jedna stołowa łyżka natki pietruszki stanowi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i A.
Dynia
Dynia zawiera sporo beta-karotenu (prowitaminy A) oraz witamin z grupy B, E, C, K, minerałów, a także kwasu foliowego. Dzięki temu pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.
Papryka
Papryka zawiera sporo witamin, a przede wszystkim C, beta-karotenu, flawonoidów, soli mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i wspiera działanie układu immunologicznego. Najzdrowsza jest oczywiście papryka surowa. W ramach profilaktyki lub w okresie przeziębienia, warto włączyć do swojej diety czerwoną paprykę, ponieważ zawiera najwięcej witaminy C (w porównaniu do zielonej i żółtej oraz wielu innych warzyw i owoców) – szacuje się, że połowa tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.
Kapusta
Kapusta zawiera komplet niezbędnych dla zdrowia witamin, mikro i makroelementów oraz rutyny. Szczególne właściwości lecznicze ma sok z kapusty (surowej, nie kiszonej), który wzmacnia odporność, a także pomaga walczyć z anemią i obrzękami, spowodowanymi zatrzymywaniem się wody w organizmie.
Aronia
Aronia zawiera sporo bioflawonoidów, minerałów, a także witamin C, E i tych z grupy B. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Owoce aronii mają dosyć cierpki smak, przez co nie cieszą się dużą popularnością. Warto jednak robić z nich przetwory, a w szczególności sok, którego regularne spożywanie wytwarza barierę ochronną dla organizmu przed wirusami, bakteriami i grzybami.
Płatki owsiane, żytnie, otręby i siemię lniane
Płatki, otręby i siemię lniane przede wszystkim mają dużo błonnika, który nie tylko pobudza perystaltykę jelit, oczyszczając je ze zbędnych produktów materii i toksyn, ale też pobudza komórki odpornościowe do działania. Spożywanie więc produktów bogatych w błonnik, wpływa pozytywnie na pracę układu odpornościowego.
Kasza (jęczmienna, jaglana, gryczana…)
Kasze są bogatym źródłem węglowodanów złożonych (niezbędnych do pracy wszystkich komórek naszego organizmu), wielu witamin, minerałów, błonnika, a także białka.
Imbir
Korzeń imbiru zawiera liczne witaminy, minerały, kwas foliowy i olejki eteryczne. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, wykrztuśne i łagodzące dolegliwości układu oddechowego. Warto zatem dodawać odrobinę korzenia do herbaty. W przypadku przeziębienia bądź grypy polecam syrop z imbiru, miodu i cytryny lub rozgrzewający napój przygotowany z ciepłej przegotowanej wody, soku z cytryny, imbiru i kurkumy.
Kurkuma
Kurkuma ma podobne właściwości do imbiru. Substancją aktywną jest kurkumina, która jest silnym antyoksydantem, hamującym procesy zapalne. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe. Można ją dodawać do różnych potraw, oraz napojów, np. koktajli warzywno-owocowych.
Cynamon
Cynamon wykazuje silne działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne. Stanowi więc doskonały środek pomocniczy w leczeniu przeziębienia, grypy i schorzeń układu oddechowego.
- 5 powodów, dla których warto jeść kiszonki
- Infekcja wirusowa – profilaktyka i walka domowymi sposobami
- Domowe sposoby na kaszel. Znasz te produkty i na pewno masz w kuchni – wykorzystaj je!
- Chcesz wiedzieć jak osłabić odporność u Twoich dzieci? Jest na to kilka sposobów…
- Czosnek na przeziębienie i nie tylko
- Dynia jako sekret zdrowia i urody