Miękkie pierniczki drożdżowe – przepis dla zapominalskich i niecierpliwych
Miękkie pierniczki drożdżowe zawitały do mojej kuchni niedawno, ale od razu podbiły serca i podniebienia mojej rodziny. Mój najstarszy syn wziął ostatnio udział w warsztatach, na których piekł od razu miękkie pierniczki – oczywiście przywiózł je do domu i nas poczęstował. Efekt? Rewelacja! I mimo że drożdże są mało tradycyjnym dodatkiem do pierników, to przepis jest wart uwagi. Wypieki smakują i pachną bosko, jak tradycyjne pierniki.
Takie “szybkie” pierniczki, których nie trzeba trzymać tygodniami w słoiku to skarb, szczególnie dla tych mało cierpliwych lub zapominalskich. Nawet, jak się przypomni o tym chwilę przed świętami – ten przepis Was wybawi z opresji. Rzecz jest prosta do wykonania, ja zatrudniłam do tego moich trzech synów w wieku 0d 3 do 9 lat. Spisali się koncertowo 🙂
Miękkie pierniczki drożdżowe – składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 20g drożdży (lub 7g suszonych)
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju (lub 2 łyżki masła – wolę masło)
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżki ciepłego mleka
- ciut ponad 1/2 szklanki cukru pudru
Miękkie pierniczki drożdżowe – wykonanie
- Mleko delikatnie podgrzewam i rozpuszczam w nim drożdże.
- Mąkę i cukier puder przesiewam przez gęste sitko, dodaję resztę suchych składników – sodę, cynamon, kakao i przyprawę do piernika.
- Miód rozpuszczam z masłem i razem z jajkiem i drożdżami wlewam do sypkich składników.
- Wyrabiam, aż ciasto stanie się gładkie.
- Ciasto wykładam na silikonową matę (lub tradycyjnie – na posypaną mąką stolnicę) i wałkuję na grubość ok. 5 mm. Pamiętajcie, że im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniki.
- Zlecam dzieciom wycinanie z ciasta wzorów przy pomocy foremek i ułożenie ich na na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (w ok. 3 cm odległości, bo pierniczki urosną).
- Wstawiam do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i piekę ok 8-9 minut – nie dłużej. Zbyt długi czas pieczenia sprawi, że pierniki będą gorzkawe i twardsze. Nawet jeśli w piekarniku wydają się one podejrzanie miękkie, stwardnieją jeszcze trochę, gdy wystygną.
- Studzę na kracie.
- Gdy wystygną, zlecam dzieciom dekorowanie.
U nas do dekoracji poszły w ruch kolorowe pisaki lukrowe. Nie jestem ich miłośniczką, bo to nie jest najzdrowsza opcja, ale jak dzieci raz do roku zjedzą kilka takich pierników, trzecia ręka od razu im nie wyrośnie ;).
Pierniki można dekorować oczywiście zwykłym lukrem i pozostawić do zastygnięcia. Moim bardzo zależało na pisakach, więc odpuściłam temat domowego lukru. Wieść głosi, że te pierniczki zamknięte w szklanym słoju wykonane na początku grudnia wytrzymają do świąt, ale nam nie było dane to sprawdzić – 36 pierników zniknęło w trymiga.
Polecam więc ten przepis, bo tego samego wieczoru, gdy pierniki zniknęły, padło pytanie, czy jutro też będziemy je piec. Sami więc spróbujcie 🙂
P.S. Ponieważ moje dziecko nie umiało co do joty odtworzyć z głowy przepisu, wspólnie szukaliśmy inspiracji i tych samych składników w internecie. Wybór padł na przepis od szybkie gotowanie, który pozwoliłam sobie odrobinę zmodyfikować, by było tak, jak pani robiła na warsztatach 😉
- Ciastka owsiane z masłem orzechowym – na deser, drugie śniadanie, czy przekąska w drogę!
- Muffinki uniwersalne w wersji wytrawnej
- Muffinki z bananem i snickersem – przepis Aleksa
- Muffinki z jagodami – przepis
- Muffiny cynamonowe
- Muffiny z porzeczkami
- Czekoladowe muffiny z nadzieniem serowym – palce lizać
- Świąteczne muffiny cynamonowo – jabłkowe
Patrząc na te zdjęcia, można poczuć zapach przypraw korzennych. 🙂 Ja do pierniczków dodałabym jeszcze pomarańczowo-cynamonowy mus z dodatkiem kaszy jaglanej: https://zasmakujzdrowia.pl/jaglany-mus-z-pomarancza-i-cynamonem/ I otrzymamy naprawdę pyszne połączenie!