Ziemniaki na śniadanie? Spróbuj ziemniaczanych przepisów z kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”
Ziemniaki to jeden z ulubionych produktów Polaków. Najczęściej jemy je na obiad, gotowane, jako dodatek do mięsa lub ryby. Tymczasem kartofle znakomicie nadają się jako posiłek do pracy, szkoły, na trening, ale również na piknik, wycieczkę rowerową lub spotkanie ze znajomymi. Są idealne na każdy dzień i każdą porę dnia – także na śniadanie! Zachęcamy do wypróbowania ziemniaczanych przepisów na pierwszy posiłek, przygotowanych przez blogerów kulinarnych w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.
Ziemniaki na śniadanie: FRITTATA
Frittata to zapiekanka z masy jajecznej i ziemniaków, z dodatkiem warzyw, często podawana na śniadanie we Włoszech
i Hiszpanii.
Składniki:
- 200 g ziemniaków
- 6 jajek
- 100 g brokułów
- pół papryki czerwonej
- pół cebuli
- 40 g sera typu oscypek
- garść pokrojonego pora
- 2 średnie plasterki boczku pokrojonego w kostkę
- olej
Sposób przygotowania:
Ziemniaczki kroimy w ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości). Zalewamy wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Mają się gotować przez 4 min. od zagotowania. Na ostatnią minutę wrzucamy brokuły i paprykę pokrojoną w kostkę. Odsączamy. Drobno pokrojoną cebulkę szklimy na niewielkiej ilości oleju razem z boczkiem i porem. Jajka wbijamy do miski
i mocno roztrzepujemy, doprawiając solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ziemniaczki, brokuły, paprykę
i zalewamy masą jajeczną połączoną z cebulką, boczkiem i porem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. (termoobieg) na ok. 25 min. (frittata może potrzebować trochę więcej czasu – trzeba obserwować).
(przepis: Kamil Krupicz)
Ziemniaki na śniadanie: MUFFINY
To zdrowe śniadanie z regionalnymi składnikami. Zostały ci ziemniaki z dnia poprzedniego? Nie wyrzucaj ich! Można z nich zrobić pyszne muffiny ziemniaczane. Warto też podkręcić smak muffinek kiełbasą lub boczkiem.
Składniki:
- 700 g ugotowanych ziemniaków (mogą być z dnia poprzedniego)
- 3 małe jajka
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- większa szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka pokrojonego sera podpuszczkowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (lub wykorzystujemy te ugotowane z dnia poprzedniego). Przestudzone ziemniaki ugniatamy za pomocą tłuczka. Dodajemy jajka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, śmietanę, mąkę, ser i posiekany szczypiorek. Całość mieszamy za pomocą łyżki. Nakładamy do silikonowych foremek (z tego przepisu wychodzi 7 sztuk). Pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180 st.
(przepis: Joanna Małagowska – Po Prostu Pycha)
ZIEMNIAKI Z PATELNI ZAPIEKANE Z SEREM ŻÓŁTYM, SZYNKĄ I JAJKIEM SADZONYM
Smaczne śniadanie, zwłaszcza gdy nie wiemy, co zrobić z ziemniakami, które zostały nam z poprzedniego dnia. W połączeniu
z serem, szynką i jajkami zasmakują każdemu.
Składniki:
- 5-6 ziemniaków
- 1 cebula
- 150 g szynki
- 100 g sera żółtego tartego
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
- po 1 łyżeczce słodkiej papryki, czosnku granulowanego i ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy (lub wykorzystujemy te z poprzedniego dnia). Kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy paprykę słodką, czosnek, zioła, olej oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wykładamy ziemniaki i smażymy do zarumienienia. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz szynkę w mniejsze plasterki. Wszystko mieszamy i podsmażamy. Na koniec wbijamy trzy jajka, doprawiamy całość solą i pieprzem i smażymy pod przykryciem ok. 6-7 min. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
(przepis: Kinga Nożyńska – Kuchenne Mecyje)
Ziemniaki na śniadanie: ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I POMIDOREM
Zdrowo, kolorowo, smacznie. Prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka. Składniki na zapiekankę dostępne są w sklepach przez cały rok, a danie jest pożywne i sycące.
Składniki:
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 1 cukinia (400 g)
- 1 pomidor średniej wielkości
- 1 cebula czerwona mała
- 100 g tartego sera (np. parmezan 70 g i 30 g mozzarella)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, kroimy na pół, gotujemy w osolonej wodzie 5 minut od zagotowania wody. Przestudzone ziemniaki, cukinię, pomidora i cebulę kroimy w niezbyt grube plasterki. Do miski przekładamy cukinię, ziemniaki i cebulę. Dodajemy olej, sól, pieprz, słodką paprykę oraz czosnek. Warzywa nacieramy dokładanie przyprawami. Do naczynia żaroodpornego układamy naprzemiennie wszystkie warzywa pionowo. Posypujemy startym serem. Pieczemy pod przykryciem w temp. 180 st. przez 35 min., a następnie ok. 10 minut bez przykrycia.
(przepis: Kulinarne Przygody)
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Źródło wpisu: informacja prasowa
Obraz Bernadette Wurzinger z Pixabay
- (Drugie) Śniadanie do szkoły – co dawać dzieciom do szkoły
- Słodkie 2 w 1, czyli przepis na deser i śniadanie!
- Pancakes – słodkie niedzielne śniadanie
- Czy koktajl to dobry pomysł na pełnowartościowe śniadanie?
- Damfoki, czyli śląska zapiekanka prosto z ogniska
- Ziemniaki jesiennie – trzy pomysły na ziemniaczane dania według Andrzeja Polana
- Domowe pomidory – kiedy i jak je wyhodować
- Cukinia zapiekana z kaszą jaglaną