Kulinaria 2 lipca 2023

Ziemniaki na śniadanie? Spróbuj ziemniaczanych przepisów z kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”

Ziemniaki to jeden z ulubionych produktów Polaków. Najczęściej jemy je na obiad, gotowane, jako dodatek do mięsa lub ryby. Tymczasem kartofle znakomicie nadają się jako posiłek do pracy, szkoły, na trening, ale również na piknik, wycieczkę rowerową lub spotkanie ze znajomymi. Są idealne na każdy dzień i każdą porę dnia – także na śniadanie! Zachęcamy do wypróbowania ziemniaczanych przepisów na pierwszy posiłek, przygotowanych przez blogerów kulinarnych w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

Ziemniaki  na śniadanie: FRITTATA

Frittata to zapiekanka z masy jajecznej i ziemniaków, z dodatkiem warzyw, często podawana na śniadanie we Włoszech
i Hiszpanii.

Składniki:

  • 200 g ziemniaków
  • 6 jajek
  • 100 g brokułów
  • pół papryki czerwonej
  • pół cebuli
  • 40 g sera typu oscypek
  • garść pokrojonego pora
  • 2 średnie plasterki boczku pokrojonego w kostkę
  • olej

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki kroimy w ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości). Zalewamy wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Mają się gotować przez 4 min. od zagotowania. Na ostatnią minutę wrzucamy brokuły i paprykę pokrojoną w kostkę. Odsączamy. Drobno pokrojoną cebulkę szklimy na niewielkiej ilości oleju razem z boczkiem i porem. Jajka wbijamy do miski
i mocno roztrzepujemy, doprawiając solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ziemniaczki, brokuły, paprykę
i zalewamy masą jajeczną połączoną z cebulką, boczkiem i porem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. (termoobieg) na ok. 25 min. (frittata może potrzebować trochę więcej czasu – trzeba obserwować).

Ziemniaki na śniadanie Fritatta

(przepis: Kamil Krupicz)

Ziemniaki na śniadanie: MUFFINY 

To zdrowe śniadanie z regionalnymi składnikami. Zostały ci ziemniaki z dnia poprzedniego? Nie wyrzucaj ich! Można z nich zrobić pyszne muffiny ziemniaczane. Warto też podkręcić smak muffinek kiełbasą lub boczkiem.

Składniki:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków (mogą być z dnia poprzedniego)
  • 3 małe jajka
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • większa szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka pokrojonego sera podpuszczkowego 
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (lub wykorzystujemy te ugotowane z dnia poprzedniego). Przestudzone ziemniaki ugniatamy za pomocą tłuczka. Dodajemy jajka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, śmietanę, mąkę, ser i posiekany szczypiorek. Całość mieszamy za pomocą łyżki. Nakładamy do silikonowych foremek (z tego przepisu wychodzi 7 sztuk). Pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180 st.

Ziemniaki na śniadanie Muffiny

(przepis: Joanna Małagowska – Po Prostu Pycha)

ZIEMNIAKI Z PATELNI ZAPIEKANE Z SEREM ŻÓŁTYM, SZYNKĄ I JAJKIEM SADZONYM 

Smaczne śniadanie, zwłaszcza gdy nie wiemy, co zrobić z ziemniakami, które zostały nam z poprzedniego dnia. W połączeniu
z serem, szynką i jajkami zasmakują każdemu.

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 150 g szynki
  • 100 g sera żółtego tartego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • po 1 łyżeczce słodkiej papryki, czosnku granulowanego i ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy (lub wykorzystujemy te z poprzedniego dnia). Kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy paprykę słodką, czosnek, zioła, olej oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wykładamy ziemniaki i smażymy do zarumienienia. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz szynkę w mniejsze plasterki. Wszystko mieszamy i podsmażamy. Na koniec wbijamy trzy jajka, doprawiamy całość solą i pieprzem i smażymy pod przykryciem ok. 6-7 min. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Ziemniaki z patelni

(przepis: Kinga Nożyńska – Kuchenne Mecyje)

Ziemniaki na śniadanie: ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I POMIDOREM 

Zdrowo, kolorowo, smacznie. Prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka. Składniki na zapiekankę dostępne są w sklepach przez cały rok, a danie jest pożywne i sycące. 

Składniki:

  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cukinia (400 g)
  • 1 pomidor średniej wielkości
  • 1 cebula czerwona mała
  • 100 g tartego sera (np. parmezan 70 g i 30 g mozzarella)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, kroimy na pół, gotujemy w osolonej wodzie 5 minut od zagotowania wody. Przestudzone ziemniaki, cukinię, pomidora i cebulę kroimy w niezbyt grube plasterki. Do miski przekładamy cukinię, ziemniaki i cebulę. Dodajemy olej, sól, pieprz, słodką paprykę oraz czosnek. Warzywa nacieramy dokładanie przyprawami. Do naczynia żaroodpornego układamy naprzemiennie wszystkie warzywa pionowo. Posypujemy startym serem. Pieczemy pod przykryciem w temp. 180 st. przez 35 min., a następnie ok. 10 minut bez przykrycia.

Zapiekanka

(przepis: Kulinarne Przygody)

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

 

Źródło wpisu: informacja prasowa
Obraz Bernadette Wurzinger z Pixabay
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zdrowie 1 lipca 2023

Warzywa i owoce latem – jakie sezonowe produkty warto uwzględnić w menu?

Za nami pierwszy tydzień lata! To wspaniały czas dla miłośników owoców i warzyw, niezależnie od tego czy lubimy cierpkość jeżyny, czy słodycz wiśni. Na jakie produkty warto postawić w wakacje i jak sprawić, by ich smak towarzyszył nam przez cały rok – radzi ekspert Barbora Polska.

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety, a Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, by w codziennym jadłospisie znalazło się ich minimum 400 g, podzielonych na pięć porcji. Nowe zalecenia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wskazują również, że każda ich „ponadprogramowa” ilość staje się dodatkową korzyścią dla zdrowia człowieka. Warto stawiać na warzywa i owoce w menu, szczególnie teraz, kiedy bez trudu możemy znaleźć w sklepach sezonowe, polskie produkty. 

Wiosna i lato to doskonały moment na wzbogacenie swoich posiłków, właśnie za sprawą pojawiających się w sklepach sezonowych warzyw i owoców, które powinny stanowić podwaliny diety. Produkty te zaopatrują nasz organizm w niezbędne witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Ponadto dbają o mikrobiotę jelitową, są wsparciem dla odporności i dobrego samopoczucia mają właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu działają przeciwzapalnie, regulują pracę hormonów, a także stymulują system immunologiczny do walki z infekcjami. Warzywa i owoce często kojarzą nam się z nieprzyjemnym dodatkiem, który po prostu trzeba zjeść. Warto zadbać jednak o ich urozmaicone i ciekawe podanie, żeby poza koniecznością kojarzyły się również z przyjemnością wyjaśnia Sylwia Lenartowicz-Wojciechowska, dietetyk, ekspert internetowego sklepu spożywczego Barbora Polska.

Jakie warzywa i owoce jeść latem?

Najpopularniejszymi owocami sezonowymi są owoce jagodowe – czyli truskawki, borówki, maliny czy  jeżyny oraz owoce pestkowe, takie jak morele, śliwki, brzoskwinie i nektarynki. Wśród warzyw o tej porze roku prym wiodą strączki:  bób, fasolka szparagowa i groszek cukrowy. Warto pamiętać również o warzywach korzeniowych, w tym marchewce czy burakach, a także psiankowatych, wśród których znaleźć można pomidory, paprykę i ziemniaki.

Często nie jesteśmy nawet świadomi, jak korzystne mogą być dla nas niektóre warzywa i owoce. Choćby niedoceniana kalarepa może działać grzybobójczo i bakteriobójczo, doskonale wspomaga również nasz wzrok. Z kolei szparagi ze względu na zawartość asparaginy mają właściwości moczopędne, wspierają pracę nerek i pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia. Agrest, oprócz wspaniałych właściwości smakowych, może przeciwdziałać zaparciom i wzmacniać pracę serca. Ponadto, warzywa i owoce z łatwością pozwolą nam uzupełnić wiele niedoborówdodaje Sylwia Lenartowicz-Wojciechowska, ekspert Barbora Polska.

Wraz z końcem wakacji niektóre z naszych ulubionych produktów mogą zniknąć z menu. Jednak przy odrobinie wiedzy możemy łatwo sprawić, że w naszej kuchni lato będzie trwać przez cały rok. 

Jednym z najłatwiejszych i najwygodniejszych sposobów przechowywania świeżych produktów jest ich mrożenie. Wbrew powszechnym mitom, mrożonki pozwalają warzywom i owocom zachować większość składników odżywczych, są więc dobrym substytutem poza sezonem. Innym ciekawym rozwiązaniem jest suszenie. Choć nie każdy przepada za smakiem suszonych owoców, warto się do nich przekonać – są bogate w błonnik pokarmowy i z powodzeniem mogą zastąpić niezdrowe przekąski. Wiele produktów sprawdzi się także w przetworach, takich jak dżemy, marynaty czy kiszonkiwyjaśnia ekspert.

Z korzyścią dla zdrowia, bez straty dla portfela

Niestety, inflacja i sytuacja gospodarcza sprawiły, że ceny warzyw są wyższe aż o 40% rok do roku. Prognozy również nie napawają optymizmem, ze względu na panującą w kraju suszę, a eksperci zapowiadają poprawę sytuacji dopiero jesienią. Jak zadbać o prawidłowe żywienie bez bolesnego uszczerbku w domowym budżecie? 

Dobrym sposobem na oszczędność jest przede wszystkim obserwowanie rynku – produkty lokalne i sezonowe zawsze są nieco tańsze od tych importowanych, kupowanych w innych porach roku. Wybierając usługi spożywczych sklepów internetowych, takich jak Barbora, można skorzystać z okazyjnych cen na warzywa i owoce.

jakie warzywa i owoce jeść latem

Więcej informacji: www.barbora.pl

 

Źródło wpisu: informacja prasowa
Obraz Alicja z Pixabay

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Książki 1 lipca 2023

Dalsze losy repatriowanych z Wołynia Premiera drugiej części sagi Na obcej ziemi Joanny Jax

Joanna Jax nie zwalnia tempa i przychodzi do swoich czytelników z drugą częścią sagi Na obcej ziemi. Powieść Czas Pokuty skupia się na dalszych losach bohaterów poznanych w cyklu Saga Wołyńska. Jak potoczą się dalej losy Wissariona, Nadii, Marcela i Marty, którzy w powieści Na obcej ziemi musieli pogodzić się z przymusowym wysiedleniem z Wołynia i odnaleźć w nowej sytuacji? Wydawnictwo Skarpa Warszawska oddaje w ręce czytelników kolejne dzieło autorstwa uwielbianej przez rzesze fanów Joanny Jax. 

Do końca swych rządów komuniści wpierali nam, że „ewakuacja” Polaków z Kresów Wschodnich to repatriacja, czyli powrót do prawdziwej ojczyzny. Wmawiano nam także, że to jedyne rozsądne działanie, a propaganda przedstawiała je jako „powrót do korzeni”. W rzeczywistości powrót na Ziemie Odzyskane był bezwzględną akcją wysiedleńczą, o której powinno mówić się równie często co o przymusowym wysiedleniu Żydów w roku 68’. Temat ten postanowiła podjąć Joanna Jax – z punktu widzenia ludzi, którzy na decyzji władzy komunistycznej ucierpieli…

Pierwsza część sagi Na obcej Ziemi

Nowe Życie opowiada poruszającą historię ludzi, którzy muszą zacząć budować swoje życie od nowa, w zupełnie obcym i nieznanym miejscu. Po opuszczeniu Wołynia, bohaterowie sagi wołyńskiej – Wissarion, Nadia, Marcel oraz Marta z bratem – przyjeżdżają do Wrocławia, by rozpocząć nowy rozdział w swoim życiu. Czasy PRL-u i rządzące nimi prawa szybko dają się im we znaki, a realia okazują się być zupełnie inne od tych przedstawianych przez radziecką prasę propagandową. Pierwsze zderzenie z socjalizmem okazuje się bolesne, okrutne i dostarczające ogromnego zawodu.

Druga – PREMIEROWA – część sagi Na obcej Ziemi

Nawet nie próbował się zastanawiać nad rozwiązaniem tej sytuacji. Znaleźli się z Nadią w pułapce, z której nie było wyjścia. Kolejny raz ją zawiódł, a sam za chwilę umrze. Może nie od razu, ale na pewno do tego dojdzie, i to bardzo szybko. Być może Maksim zechce najpierw poznęcać się nad nim, jednak jego dni były policzone. Nigdy nie znalazł się w podobnej sytuacji. Czy teraz powinien w błyskawicznym tempie przypomnieć sobie całe swoje życie albo wszystkie złe uczynki, których się dopuścił? A może wpaść w panikę, płakać, żebrać o litość, prosić o łaskę? Nie wiedział tego, bo miał w głowie pustkę. Patrzył na przerażoną twarz Nadeńki i powtarzał w duchu: „Przepraszam, przepraszam…”. Kiedyś, dawno temu, uratował jej życie, a teraz? Znowu odda ją w łapy człowieka, którego nigdy nie kochała i który pewnego dnia zrobił z niej swoją niewolnicę. […]

Czas Pokuty zastaje swoich bohaterów w sytuacji bez wyjścia, w której zostawiliśmy ich jeszcze pod koniec poprzedniej części cyklu. Po raz kolejny wielkimi krokami zbliża się śmierć, której wcześniej cudem uniknęli. Doświadczali już dojmującego głodu, okrucieństw więzienia NKWD i bezwzględności gestapo. Czy i tym razem uda im się oszukać przeznaczenie?

Czytelnicy przeżyli już niemal wszystko z bohaterami Sag: Wołyńskiej i Na obcej ziemi. Kolejna część świadczy jednak o tym, jak mało jeszcze wiemy o cierpieniu, które może znieść człowiek…

Saga historyczna na miarę czasów

Saga Na obcej ziemi Joanny Jax to wciągająca i poruszająca opowieść o ludziach walczących o spokój i godne życie, które, pomimo zakończonej wojny, w dalszym ciągu wydają się niemożliwe do osiągnięcia. Joanna Jax po raz kolejny oddaje realia czasów próby, w których Polacy musieli odnaleźć swoją tożsamość na nowo. Odpowiedzi na pytanie, czy jest to w ogóle możliwe, możecie szukać już teraz w drugiej części sagi! 

Na obcej Ziemi

 

Książkę znajdziecie tutaj -> https://inbook.pl/na-obcej-ziemi-czas-pokuty,id209187.html

Joanna Jax, właśc. Joanna Jakubczak – olsztynianka i absolwentka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Jej pasją jest literatura biograficzna i grafika, a także wolontariat w Fundacji dla Rodaka, która wspiera Polaków na Wschodzie. W 2014 roku zadebiutowała doskonale przyjętą powieścią Dziedzictwo von Becków. Od tego czasu wydała prawie czterdzieści bestsellerowych powieści, które zyskały uznanie czytelników za precyzyjnie odmalowane tło historyczne, wielowymiarowych bohaterów i dynamiczną fabułę. Jest mistrzynią sag rodzinnych i świetnie odnajduje się w innych gatunkach, umiejętnie wplatając ich elementy do swoich powieści. Joanna Jax wielokrotnie była nominowana w plebiscycie portalu Lubimy Czytać na najlepszą książkę roku. W 2016 roku otrzymała Wawrzyna – Literacką Nagrodę Warmii i Mazur.

 

Źródło wpisu: informacja prasowa
Obraz Anna R. Leighley z Pixabay
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close