Kulinaria 14 czerwca 2014

Muffinki uniwersalne w wersji wytrawnej

Lubię eksperymentować w kuchni choć bardzo często kończy się to niepowodzeniem – cóż, przynajmniej wiem czego już nie robić, a co warto powtórzyć. Te muffinki bez wahania mogę zaliczyć do eksperymentów udanych. Co je wyróżnia? Zapraszam na muffinki wytrawne.Uniwersalność i to, że są to muffinki „na winie” – co się nawinie to dodać ;) Mogą być na słodko: z owocami np. mrożonymi – i takie też dodajemy do ciasta, z czekoladą, z bakaliami, lub na słono tak jak moje.

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1  płaska łyżeczka soli (w wersji słodkiej szczypta soli)
2 jajka
1 szklanka mleka
100 g roztopionej, przestudzonej margaryny lub masła

(w wersji słodkiej dodatkowo ¾ szklanki cukru)

opcjonalnie:

5 plasterków żółtego sera (im bardziej słony, tym mniej soli)
5 plasterków szynki

  1. W jednej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. W drugiej jajka, mleko i margarynę (masło), następnie wszytko razem  łą do uzyskania jednolitej masy.
  2. Pokrojony w drobne słupki ser i szynkę dodaję do ciasta i mieszam.
  3. Przekładam masę do foremki z papilotkami (ok 20 szt).
  4. Miffinki piekę w nagrzanym piekarniku (200 stopni) 25 min.

Gotowe!

muffiny1

muffiny2

muffiny3

muffiny4

Zdjęcia: (nie)Magda(lena)

4
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
OlgaAsiaHanna SzczygiełMagdalena Marczuk Romanowska Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Magdalena Marczuk Romanowska
Gość
Magdalena Marczuk Romanowska

Inne, wyjątkowe – PRZEPYSZNE!!!!

Hanna Szczygieł
Gość
Hanna Szczygieł

MNIAM!

Asia
Gość
Asia

Mmmmm ale mi smaka narobiłaś!!
Koniecznie wypróbuję!

Olga
Gość
Olga

Takie wytrawne muffinki często goszczą u mnie na kolację. Najczęściej używam mozarelli i nie raz do środka dodaję dodatkowo pomidorki oraz zioła prowansalskie.

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close