Święta Wielkanocne bez mięsa z nutą fantAzji
Wielkanoc kojarzy się z żurkiem, białą kiełbasą i wędlinami. To czas, gdy na stołach pojawia się wiele tradycyjnych mięsnych dań, które niestety mogą być tłuste i ciężkostrawne. Warto to zmienić, gdyż jak ogólnie wiadomo, ograniczenie spożycia mięsa ma wiele zalet. Podpowiemy w artykule jak przygotować pyszne bezmięsne i zarazem wyszukane dania Wielkanocne.
W tym roku Wielkanoc wypada 9 kwietnia, a więc zostało już niewiele czasu, by ułożyć menu dla całej rodziny i przygotować dania. Zatem jak mogłyby wyglądać wielkanocne potrawy w wydaniu bezmięsnym? Na pewno tak samo smaczne jak te zawierające mięso, a przy tym lekkostrawnie. Jak je przygotować? Sprawdźcie!
Żurek bez dodatku mięsa? Tak, to możliwe!
Żurek to tradycyjne danie wielkanocne i mało kto wyobraża sobie święta bez tej zupy. W jaki sposób przygotować żurek? Na pewno potrzebny jest dobry zakwas. Ten możemy zrobić samodzielnie lub kupić gotowy. Zwyczajowo zupa jest kwaśna, przygotowana na mięsnym wywarze, a dodatkami do niej są jajka i biała kiełbasa. Jak zatem przygotować wersję bezmięsną? To bardzo proste – zamiast kiełbasy warto wykorzystać wędzone tofu, które dostarczy nam niezbędnego białka lub pieczone jabłka czy ziemniaki. Do ugotowania wywaru natomiast można wykorzystać aromatyczne grzyby shiitake i mleczko kokosowe. Danie stanie się lekkie i zyska azjatycki akcent. Sprawdźcie jeden z przepisów na żurek bez grama mięsa.
Przepis na żurek
Składniki:
200 ml Mleczka kokosowego light 10-13% Kara
30 Grzybów shiitake suszonych House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
250 ml zakwasu do żurku
1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
1 pietruszka pokrojona w drobną kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
2 jajka (które możecie zastąpić połową kostki tofu)
2 łyżki startego chrzanu
2 łyżeczki majeranku
Świeżo mielony pieprz do smaku
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo przez 7 minut. (Jeżeli używasz tofu, pokrój je i dodaj pod koniec do gotowej zupy).
- Grzyby zalej zimną wodą i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie odcedź je i pokrój w paski, a wodę z gotowania odstaw.
- Marchewkę, pietruszkę oraz grzyby shiitake podsmaż w garnku na oleju, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj bulion warzywny, zakwas i całość gotuj na wolnym ogniu przez 20 min. Dopraw do smaku sosem sojowym, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, a pod koniec dodaj chrzan wymieszany z mleczkiem kokosowym. Doprowadź do wrzenia. Odstaw.
- Przygotowany żurek podawaj z wcześniej ugotowanym jajkiem/pokrojonym tofu.
TIP: Dla uzyskania mocniejszego aromatu grzybów w zupie, do przygotowania bulionu możesz użyć wody po gotowaniu grzybów shiitake.
Jajka na kilka sposobów
Jajka to tradycyjne danie na polskim stole, popularne nie tylko w święta, ale przez cały rok. Najczęściej są faszerowane pieczarkami, szynką lub tuńczykiem i podawane z dużą ilością majonezu. Czas to zmienić! Sprawdźcie propozycje na jajka faszerowane i pastę jajeczną inspirowane smakami Azji.
Przepis na jajka faszerowane grzybami shiitake:
Składniki:
200 g Grzybów shiitake w zalewie House of Asia pokrojonych w drobną kostkę
1 łyżeczka Pasty z imbiru, czosnku i chili House of Asia
4 łyżki Panierki panko House of Asia
4 jajka na twardo i 1 surowe
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
4 łyżki posiekanego szczypiorku
Sól i pieprz czarny do smaku
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jajka przekrój na pół przy użyciu ostrego noża. Następnie wydrąż połówki jajek ze skorupki, tak aby jej nie zniszczyć. Środek pokrój w kostkę.
- Grzyby z cebulą i pastą podsmaż na oleju przez 5-6 minut. Potem przełóż do miski, wystudź i dodaj pokrojone wcześniej jajka, całość wymieszaj ze szczypiorkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do skorupek nałóż farsz, a następnie obtocz w rozmąconym jajku wymieszanym z panko i usmaż na rumiany kolor.
TIP: Jajka przygotuj dzień wcześniej i włóż do lodówki, smaż przed podaniem.
Przepis na pastę jajeczną z awokado i grzybami
Składniki:
4 łyżki Grzybów słomkowych House of Asia pokrojonych w drobną kostkę
1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2 starte ząbki czosnku
1 bagietka francuska
4 jajka na twardo pokrojone w grubą kostkę
1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
2 awokado odmiany Hass pokrojone w kostkę
3 łyżki majonezu
2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
Sól, pieprz czarny do smaku
1 łyżeczka oliwy
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Na oleju podsmaż grzyby, czerwoną cebulę i pastę z czosnku, a następnie całość przełóż do miski.
- Do grzybów dodaj awokado skropione sokiem z cytryny, jajko, szczypiorek, majonez, sól, pieprz i całość wymieszaj.
- Bagietkę pokrój na około 10 cm części, a następnie wzdłuż na pół. Skrop oliwą i podpiecz na suchej patelni, aż zrobi się chrupiąca i brązowa.
- Na rumiane grzanki nałóż pastę jajeczną
Co istotne, według American Heart Association jajka są korzystne dla zdrowia i mogą zmniejszyć ryzyko wielu chorób. Choć rekomendowane ilości dotyczące spożycia jaj zależą od aktualnego stanu zdrowia to składniki odżywcze, które zawierają, mogą poprawić kondycję organizmu oraz uzupełnić braki w niezbędnych składnikach diety.[1]
Król wielkanocnego stołu, czyli majonez
Czy wyobrażacie sobie Wielkanoc bez majonezu? Nie? A majonez w wersji bez jajek? Nie? Jeżeli dwa razy odpowiedzieliście nie, to koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
Majonez bez dodatku jajek:
Składniki:
1 łyżka Octu ryżowego House of Asia lub jabłkowego
½ szklanki mleka sojowego niesłodzonego
1 łyżeczka Musztardy Dijon Maille
2 łyżki płatków drożdżowych
½ łyżeczki soli himalajskiej
½ szklanki oleju ryżowego
Sól i biały pieprz
Sposób przygotowania: mleko i ocet zmiksuj w robocie ok. 2 minuty, następnie dodaj pozostałe składniki (poza olejem) i miksuj kolejne ok. 6 minut. Olej wlewaj cienkim strumieniem do miksującej się masy. Gotowy majonez przełóż do słoika i odstaw do lodówki na ok 60 minut.
Polecamy również urozmaicić nieco przepis na majonez i przygotować go w niecodziennej ziołowej wersji.
Domowy majonez ziołowy
Składniki:
1 łyżka Musztardy Dijon Maille
1 łyżka Octu ryżowego House of Asia
2 jajka
Szczypta cukru
Szczypta soli
Ziołowa oliwa:
300 g oleju rzepakowego
100 g pokrojonego szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ziołową oliwę: podgrzej olej do 50°C, dodaj szczypiorek i całość miksuj przez około 3 minuty. Następnie przelej przez gazę i wstaw do lodówki, żeby się wystudziła.
- Do wysokiego pojemnika dodaj wszystkie składniki na majonez, czyli musztardę, ocet, jajka, cukier, sól i zmiksuj przy pomocy blendera. Pod koniec powolnym strumieniem dodawaj olej ziołowy. Gdy całość ładnie się połączy majonez jest gotowy.
Jakie jeszcze bezmięsne potrawy mogą zagościć na stole?
Warto zaskoczyć swoich gości nieoczekiwanymi propozycjami. Na Wielkanocnym stole często pojawiają się ciężkostrawne sałatki. Do takich niewątpliwie należy potocznie nazywana jarzynowa. Zawiera ona dużą ilość majonezu i dzięki temu jest kaloryczna. A gdyby tak zaskoczyć naszych gości i zaproponować im sałatkę z egzotycznym jackfruitem? Poniżej przedstawiamy przepis.
Przepis na sałatkę z jackfruitem
Składniki:
200 g Jackfruita zielonego szarpanego QF
100 g Sosu z grzybów shiitake House of Asia
1 łyżka Musztardy starofrancuskiej Dijon Maille
10 małych ziemniaków
2 łodygi posiekanego selera naciowego
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
4 jajka ugotowane na twardo
100 g jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej dymki
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, wystudź i pokrój w plasterki, a następnie podsmaż na rumiany kolor i przełóż do miski.
- W drugiej misce wymieszaj jogurt, majonez i musztardę.
- Na patelnię wlej olej i podsmaż kilka minut szarpanego jackfruita, dodaj sos z grzybów shiitake, cebulę i smaż kolejne kilka minut, pod koniec dodaj do smaku sól oraz pieprz. Przełóż do miski z ziemniakami, dodaj seler naciowy, kolendrę i dymkę.
- Jajka obierz i pokrój na ćwiartki, dodaj do sałatki i całość wymieszaj.
Święta bez mięsa mogą być tak samo pyszne i zdrowe, a dodatek typowych dla kuchni azjatyckiej składników ożywi tradycyjnie menu i na pewno zaskoczy Waszych gości. Zachęcamy Was zatem do testowania nowych smaków i łączenia ich z dotychczas Wam znanymi – nie tylko od święta, ale i na co dzień.
[1] http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2013,%205(90)/03_Kijowski.pdf