Poradnikowe poniedziałki 12 października 2020

Jak oszukać mózg, by jeść mniej? 10 ciekawych trików, które mogą się przydać podczas diety

Każdy, kto choć raz był na diecie wie, jak trudno jest zapomnieć o starych nawykach i przestawić się na zdrowsze, mniej obfite i kaloryczne pożywienie. Jednak gdy waga niebezpiecznie rośnie, wprowadzenie kilku sprytnych rozwiązań może pomóc ci osiągnąć zamierzony cel. Dieta, ćwiczenia i dyscyplina to podstawa, ale warto mieć także coś innego w zanadrzu. Jak oszukać mózg, by jeść mniej?

Użyj mniejszych talerzy 

To nic nowego, ale prawda jest taka, że większość z nas zapomina o tej zasadzie. Większe talerze to większe porcje i gwarancja tego, że z​​jesz więcej. To naprawdę działa, ponieważ oddziałuje na podświadomość. Mózg “widzi” nie rozmiar, a fakt, że porcja wypełnia talerz jak zawsze, więc po mniejszym posiłku również będziesz syta. Oczywiście gdy duży talerz zamienisz na mały, i na niego nałożysz kopiastą porcję czegoś tłustego, nie przybliży Cię to do celu. 

 

Jedz z kontrastujących talerzy

Używaj talerzy o barwie kontrastującej z jedzeniem. Udowodniono, że kiedy kolor twojego talerza pasuje do koloru posiłku, nakładasz sobie więcej. Mózg w tym przypadku ma problem z odróżnieniem wielkości porcji od talerza. Szczególnie pomocne są kolory ciemnozielony i ciemnoniebieski — idealnie kontrastują z jasnymi produktami, takimi jak makaron i ziemniaki, więc jest spora szansa, że nałożysz ich mniej. Natomiast nie kontrastują z zielonymi warzywami, więc jest szansa, że nałożysz ich więcej na talerz.

I coś jeszcze — badania pokazały, że przy pomocy dużych i cięższych sztućców, zjada się mniej niż przy użyciu małych i lekkich. 

Jak oszukać mózg, by jeść mniej?

Jak oszukać mózg, by jeść mniej?

 

Pij z wysokich i wąskich szklanek

Jak oszukać mózg, by jeść mniej? Jeśli nie możesz się oprzeć niezdrowym napojom, pij je w wysokich, smukłych szklankach. Zapomnij natomiast o niskich i pękatych. Wysokie szklanki wyglądają na bardziej pojemne, bo mózg  ma tendencje do “przeceniania” pionowych linii. Napoje w wyższych, wąskich szklankach wydają się większe, niż w okrągłych, szerokich kubkach, choć nie są. 

 

Jadaj regularnie

To jednak z tych rzeczy, które wychodzą najgorzej. Codzienny bieg, nawał pracy i domowych obowiązków nie pozwalają na zjadanie w spokoju regularnych posiłków. W miarę możliwości warto jednak stosować się do zasady 2-3 godzinnych odstępów czasu. Małe, ale częstsze posiłki pozwolą uniknąć napadów wilczego głodu, a tym samym podjadania. Warto więc zabierać przygotowane w domu posiłki do pracy, by sięgnąć po nie na przerwie, zamiast kolejnego batonika czy tłustego pączka. 

 

Nie spiesz się w trakcie jedzenia

Czy wiesz, że im dłużej jesz, tym zjesz mniej? A już na pewno poczujesz się syta, ponieważ informacja o tym trafia do mózgu mniej więcej po 20 minutach od rozpoczęcia posiłku. Spiesząc się jesz więcej, bo twój mózg jeszcze nie wie, że ma już dość. 

 

Miej stale pod ręką wodę

Woda to życie. I szczuplejsza sylwetka. Picie wody jest jedną z podstawowych rzeczy, o której powinnaś pamiętać, jeśli chcesz pozbyć się kilku niechcianych kilogramów. Woda — mineralna, kranowa, czy źródlana, zawsze jest lepsza niż jakiekolwiek kolorowe soki w kartonach czy napoje gazowane. Poza tym woda (niesłodzona!) zawsze ma ZERO kalorii. Szklanka wody wypijana na pół godziny przed posiłkiem pozwala zjeść mniej. Kup dużą butelkę wody, a lepiej zaopatrz się w bidon, i trzymaj ją w pobliżu cały dzień. Przekonasz się, że jeśli masz ją na wyciągnięcie ręki, będziesz po nią sięgać z automatu. 1,5 litra wody dziennie to minimum, jakie należy wypijać dla zdrowia. Jeśli nie lubisz smaku samej wody dodaj do niej sok z cytryny, miętę lub plasterki ogórka. Zawsze znajdzie się sposób na to, by nieco urozmaicić zdrowy napój.

Jak oszukać mózg, by jeść mniej?

Jak oszukać mózg, by jeść mniej?

Unikaj czerwonych wnętrz w restauracjach 

I tu znów kłania się psychologia kolorów. Wiele badań udowodniło wpływ poszczególnych kolorów na apetyt. ”Najgorszy” pod tym względem jest czerwony, który podnosi ciśnienie i przyspiesza krążenie krwi, przez co wzmaga się apetyt. Z kolei najbardziej “bezpieczny” jest ciemnoniebieski. 

 

Wykorzystuj duże pudełka

Zdrową żywność przechowuj w większych opakowaniach lub pojemnikach, a niezdrową (jeśli nie umiesz zupełnie z niej zrezygnować) w mniejszych. Nie od dziś wiadomo, że duże pojemniki bardziej przyciągają wzrok, więc prawdopodobieństwo, że je zauważysz i wykorzystasz, znacznie wzrośnie.

 

Myj częściej zęby

Jak oszukać mózg, by jeść mniej? W ciągu dnia sięgaj po mocno miętowe pasty do zębów. Udowodniono, że silnie miętowy smak koi kubki smakowe i zmniejsza chęć na podjadanie.

 

Odpuść oglądanie kulinarnych programów

Nawet jeśli kochasz je, na jakiś czas o nich zapomnij. Nie da się ukryć, że pobudzające apetyt obrazy szczególnie na diecie będą działały jak nieznośna pokusa. Trudno Ci będzie przyznać, że ta lekka sałatka z pomidorów i sałaty jest taka super, jeśli naoglądasz się niesamowitych potraw, których zapach i smak wyczuwasz nawet z ekranu. 

Możesz kiwać z niedowierzaniem głową, ale prawda jest taka, że iluzje, które tworzy nasz mózg, mają niemały wpływ na to, jak postrzegamy posiłek i ile go zjemy. To oczywiście nie wszystko, co jest potrzebne, by dopiąć celu. Bez mądrej, odpowiednio zbilansowanej diety i dopasowanej aktywności fizycznej nawet najlepsze triki nie załatwią za Ciebie sprawy. To jedynie ułatwienie, a nie rozwiązanie problemu.

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Gry planszowe i nie tylko 11 października 2020

Gra Pizzeria. Jedz i graj – recenzja

Gra Pizzeria. Jedz i graj to pozycja, której nie sposób ominąć. Łapka w górę, kto lubi pizzę? Rozgrywka dostarczy Wam estetycznych wrażeń i pełno emocji.

 O czym jest gra?

Gra Pizzeria. Jedz i gra polega na tym, aby zebrać jak najwięcej kawałków pizzy z określonymi składnikami. Jeśli jesteście głodomorami i uwielbiacie pizzę, ta gra jest specjalnie dla Was. Gwarantuję zero kalorii. 

Przeznaczona dla dzieci w wieku od ośmiu lat. W grze może jednorazowo uczestniczyć od jednego do sześciu graczy, a jedna rozgrywka trwa około 25 minut.  

Gra Pizzeria. Co znajdziemy w pudełku?

W pudełku oprócz instrukcji znajdziemy:

  • 69 kawałków pizzy (65 pojedynczych i 4 mieszane)
  • 12 ofert specjalnych (wykorzystywane w wariancie zaawansowanym)
  • tekturowy nóż do pizzy

gra pizzeria

Przygotowanie

Przed rozpoczęciem rozgrywki należy przygotować kawałki pizzy w zależności od liczby graczy. Dla czterech graczy ustawiamy cztery stosy po jedenaście kawałków, dla pięciu osób pięć stosów, a dla trzech lub sześciu graczy po sześć stosów. Przed rozgrywką warto zapoznać się ze szczegółami, które znajdują się na kawałkach. Znajdziemy tam listki bazyli, składniki odpowiednie do rodzaju pizzy oraz na dole jest pokazana wartość, która oznacza liczbę wszystkich kawałków danego rodzaju (np. kawałków z salami jest tylko sześć sztuk). Przed rozgrywką na stole należy poukładać stosy po jedenaście kawałków pizzy (zgodnie z liczbą graczy), obrócone mydełkami do góry.

gra pizzeria

Zasady gry

W pierwszej fazie Podano do stołu! Osoba rozpoczynająca rozgrywkę wybiera jeden ze stosów, odwraca go, a następnie układa w całą okrągłą pizzę.  Następnie dzieli pizzę na tyle części, ilu jest graczy. W trakcie tego etapu można rozdzielić pizzę w taki sposób, aby zostawić jeden kawałek. A wtedy inni gracze otrzymują zdecydowanie więcej fragmentów. 

W drugiej fazie Smacznego! Osoba po lewej stronie od prowadzącego jako pierwsza wybiera swoją porcję. Dalej kolejni gracze zgodnie z ruchem wskazówek zegara. W swoim ruchu gracz może zadecydować, czy odkłada wybrany kawałek na później, czy go zjada. Warto tutaj zaznaczyć, że zjeść można tylko te porcje, na których jest przynajmniej jeden listek bazylii. Odkładane kawałki na później należy zbierać w następnych rozdaniach, tak by uzbierać najwięcej kawałków danego rodzaju.

gra pizzeria

Gra kończy się, gdy kawałki pizzy z ostatniego stosu zostaną podzielone między graczy. Następnie liczone są punkty za kawałki odłożone na później i te zjedzone.

Dla zaawansowanych graczy przygotowano oferty specjalne, które pozwalają na szereg modyfikacji podstawowych zasad gry. Dzięki nim rozgrywka staje się bardziej interesująca i wymagająca wobec graczy. 

Gra Pizzeria. Wrażenia

Pierwsze wrażenie to pięknie dopracowana grafika, zarówno na pudełku, jak i poszczególnych elementach gry. Dosłownie ślinka cieknie i trudno powstrzymać się od zamówienia prawdziwej pizzy. Nasz dziewięciolatek początkowo nie rozumiał zasad naliczania końcowej punktacji, a sześciolatka, była zawiedziona, że nie może wymieniać się kawałkami pizzy z innymi graczami.

gra pizzeria

Zasady są bardzo przejrzyste, a jeśli macie jakieś wątpliwości zapewne przykłady w instrukcji je rozwieją. Rozgrywki dostarczają wiele emocji i gwarantują dobrą zabawę. 

 

Więcej informacji o grze znajdziesz na stronie GramywPlanszowki.pl | GwP https://gramywplanszowki.pl/gra/1217/pizzeria

Subscribe
Powiadom o
guest

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Renata
Renata
3 lat temu

Super recenzja, dziękuję.

Zdrowie 7 października 2020

Jak wzmocnić odporność – co jeść, by nie dać się wirusom i bakteriom?

Okres od jesieni do wiosny to dosyć trudny czas dla naszych organizmów, borykamy się wtedy z różnymi infekcjami. Dlatego wraz z końcem lata dużo mówi się o tym, by dbać o siebie i wzmacniać odporność. Są na to różne sposoby, ale najprostszym i najbardziej przyjaznym, bo naturalnym, niewątpliwie jest odpowiednia dieta.

Tak się szczęśliwie dla nas składa, że natura wie, co dobre i w okresie wzmożonych zachorowań (choć nie tylko) daje nam dużo sezonowych warzyw i owoców, tzw. superfoods, które wykazują właściwości wzmacniające odporność i zwalczające różne wirusy, bakterie oraz grzyby.

No więc – jak wzmocnić odporność, by nie dać się infekcjom?

Proponuję polubić i wprowadzić do codziennej diety takie produkty jak:

Kiszonki

Kiszonki są to naturalne probiotyki*, wzbogacają naszą florę bakteryjną, usprawniają pracę jelit i usuwają z nich pasożyty, bakterie oraz grzyby. Obfitują w witaminy, dodają nam energii, poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. A ponadto wspierają nasz układ odpornościowy i wspomagają walkę z różnymi infekcjami.

Warto codziennie zaserwować sobie tzw. shoty z soku z kapusty lub ogórka. Polecam również zakwas z buraków.

*Naturalne probiotyki występują także w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak: kefir, jogurt czy zsiadłe mleko

Czosnek

Czosnek jest skarbnicą witamin, minerałów, związków flawonoidowych, aminokwasów, a także olejków eterycznych i lotnych związków siarkowych (allicyna to w zasadzie najcenniejszy składnik czosnku). Stanowi naturalny antybiotyk. Wzmacnia naszą odporność, doskonale radzi sobie z kaszlem, zapobiega infekcjom wirusowym i zwalcza je. Działa napotnie i przeciwgorączkowo. W sezonie jesiennym warto dodawać czosnek do różnych potraw, a podczas przeziębienia czy grypy, pić ciepłe mleko z rozgniecionym ząbkiem i przygotować domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny.

Cebula

Cebula jest bogata w witaminy i mikroelementy. Wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i łagodzące, dlatego syrop z cebuli jest świetnym lekarstwem na kaszel.

Natka pietruszki

Natka pietruszki jest skarbnicą witamin, głównie C, A oraz tych z grupy B, a także minerałów: wapnia, sodu, magnezu, cynku, selenu i żelaza. Najlepiej spożywać ją w surowej postaci – gotowana traci między innymi witaminę C. Nadaje się również do suszenia i mrożenia. Można ją stosować jako dodatek do różnych potraw (zup, mięs, ryb, sałatek, warzyw), czy napojów, np. koktajli.

Jedna stołowa łyżka natki pietruszki stanowi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i A.

Dynia

Dynia zawiera sporo beta-karotenu (prowitaminy A) oraz witamin z grupy B, E, C, K, minerałów, a także kwasu foliowego. Dzięki temu pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.  

Papryka

Papryka zawiera sporo witamin, a przede wszystkim C, beta-karotenu, flawonoidów, soli mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i wspiera działanie układu immunologicznego. Najzdrowsza jest oczywiście papryka surowa. W ramach profilaktyki lub w okresie przeziębienia, warto włączyć do swojej diety czerwoną paprykę, ponieważ zawiera najwięcej witaminy C (w porównaniu do zielonej i żółtej oraz wielu innych warzyw i owoców) – szacuje się, że połowa tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.

Kapusta

Kapusta zawiera komplet niezbędnych dla zdrowia witamin, mikro i makroelementów oraz rutyny. Szczególne właściwości lecznicze ma sok z kapusty (surowej, nie kiszonej), który wzmacnia odporność, a także pomaga walczyć z anemią i obrzękami, spowodowanymi zatrzymywaniem się wody w organizmie.

Aronia

Aronia zawiera sporo bioflawonoidów, minerałów, a także witamin C, E i tych z grupy B. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Owoce aronii mają dosyć cierpki smak, przez co nie cieszą się dużą popularnością. Warto jednak robić z nich przetwory, a w szczególności sok, którego regularne spożywanie wytwarza barierę ochronną dla organizmu przed wirusami, bakteriami i grzybami.

Płatki owsiane, żytnie, otręby i siemię lniane

Płatki, otręby i siemię lniane przede wszystkim mają dużo błonnika, który nie tylko pobudza perystaltykę jelit, oczyszczając je ze zbędnych produktów materii i toksyn, ale też pobudza komórki odpornościowe do działania. Spożywanie więc produktów bogatych w błonnik, wpływa pozytywnie na pracę układu odpornościowego.

Kasza (jęczmienna, jaglana, gryczana…)

Kasze są bogatym źródłem węglowodanów złożonych (niezbędnych do pracy wszystkich komórek naszego organizmu), wielu witamin, minerałów, błonnika, a także białka.

Imbir

Korzeń imbiru zawiera liczne witaminy, minerały, kwas foliowy i olejki eteryczne. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, wykrztuśne i łagodzące dolegliwości układu oddechowego. Warto zatem dodawać odrobinę korzenia do herbaty. W przypadku przeziębienia bądź grypy polecam syrop z imbiru, miodu i cytryny lub rozgrzewający napój przygotowany z ciepłej przegotowanej wody, soku z cytryny, imbiru i kurkumy.

Kurkuma

Kurkuma ma podobne właściwości do imbiru. Substancją aktywną jest kurkumina, która jest silnym antyoksydantem, hamującym procesy zapalne. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe. Można ją dodawać do różnych potraw, oraz napojów, np. koktajli warzywno-owocowych.

Cynamon

Cynamon wykazuje silne działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne. Stanowi więc doskonały środek pomocniczy w leczeniu przeziębienia, grypy i schorzeń układu oddechowego.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close