Truskawki, truskaweczki… pyszne, pachnące, ociekające soczystością. Podjadane na szybkiego prosto z krzaczka, bądź pieczołowicie utykane pod galaretkę na puszystym biszkopcie.
Truskawki niezmiennie kojarzą się ze smakiem lata, słonecznymi, ciepłymi dniami. Łapczywie rzucamy się na pierwsze z nich, jednak tu trudno nie doznać rozczarowania. Te szklarniowe, albo gorzej – importowane z Chin, czy skąd tam jeszcze, smakiem i konsystencją przypominają tekturę. Ceną też odstraszają, bo te kilkanaście złotych należy wyciągnąć z portfela, by móc pocieszyć zmysły na przednówku lata.
Już niebawem będziemy – no dobrze, ten kto ma działkę to będzie – znosić truskawki koszami. Ale zanim zaczniecie je przerabiać na mrożonki, konfitury i kompoty, sprawdźcie, ile dobrego kryją w sobie te owoce i do czego więcej można je wykorzystać.
Jedz truskawki, ponieważ:
- są one skarbnicą: witamin i minerałów – witaminy C (więcej niż w cytrusach), A, B1, B2, B3 (wpływają m.in. na poprawę wzroku), PP (odpowiada za dotlenienie krwi i zapobiega zakrzepicy), żelazo (zapobiega niedokrwistości), wapń (wzmacnia kości i zęby), fosfor (reguluje funkcjonowanie mięśni i serca), magnez (reguluje funkcje układu nerwowego), mangan (niezbędny do prawidłowego funkcjonowania stawów),
- są lekkostrawne,
- bogate w pektyny (błonnik) i korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając stężenie cholesterolu,
- zapobiegają powstawaniu kamienia na zębach i wykazują właściwości wybielające, ponieważ zawierają kwasy owocowe,
- dzięki właściwościom antybakteryjnym leczą zapalenie dziąseł i usuwają toksyny z układu krwionośnego.
Uwaga! Niestety, truskawki mogą uczulać. Zawierają dużo salicylanów i dlatego nie powinny ich jeść osoby uczulone na aspirynę.
Jak je wykorzystać, poza radosną i natychmiastową konsumpcją?
Oto kilka prostych pomysłów na pachnącą truskawkami pielęgnację:
1.Nałóż na twarz rozgniecione owoce, poczekaj aż wyschną. Następnie zmyj je letnią wodą.
2. Truskawki + miód = nawilżona cera.
Owoce rozgnieć widelcem, dodaj łyżeczkę miodu i dużą łyżkę tłustego twarogu. Wymieszaj i nałóż maseczkę na twarz na 15 min. Po tym czasie zmyj twarz letnią wodą i nałóż krem nawilżający.
3. Zrób truskawkową doraźną pastę do zębów.
Rozgnieć jedną truskawkę i wymieszaj ją z łyżeczką sody oczyszczonej. Wyszczotkuj zęby przez ok. 1-2 minuty truskawkową papką. Po wszystkim umyj i wynitkuj zęby tak jak robisz to zawsze. Papka ma właściwości wybielające, ale może zaszkodzić wrażliwym zębom, więc można zastosować ją doraźnie, 1-2 razy w miesiącu, jako smaczny zamiennik dla zwykłej pasty.
4. Nawilż i zregeneruj swoje włosy.
Dwie garście dojrzałych truskawek rozgnieć widelcem, dodaj 4 łyżki mleka. Rozprowadź maź na włosach i trzymaj pod przykryciem kwadrans. Umyj włosy letnią wodą.
5. Truskawkowy peeling.
Kilka dużych truskawek rozgnieć na gęstą masę, i dodaj łyżkę cukru brązowego, by uzyskać gruboziarnisty peeling do ciała. Jeśli chcesz oczyścić twarz, wtedy dodaj biały sypki cukier.
Wypróbujcie, dla zdrowia i urody.