Jesienią 2014r. w dotychczasowej cenie pojawiły się płatki kukurydziane Nestlé CORN FLAKES z międzynarodowym certyfikatem potwierdzającym, że nie zawierają glutenu.
Ta wiadomość z pewnością ucieszy osoby cierpiące na nietolerancję glutenu oraz tych, którzy stosują dietę bezglutenową z konieczności lub z wyboru. Bezglutenowe Nestlé CORN FLAKES zachowały ten sam tradycyjny smak płatków kukurydzianych jak i dotychczasową cenę. Nowe CORN FLAKES’Y Nestlé są dostępne zarówno w lokalnych sklepach spożywczych, jak i w hipermarketach, na tych samych półkach, co ich klasyczny poprzednik. Płatki kukurydziane Nestlé CORN FLAKES teraz bez glutenu, zajmują centralne miejsce na półkach sklepowych obok tradycyjnych płatków Nestlé, takich jak: Nestlé NESQUIK®, CINI MINIS®, CHEERIOS® czy FITNESS®.
Pomimo rosnącej popularyzacji produktów bezglutenowych na polskim rynku, zasadnicza większość dostępnych płatków śniadaniowych różni się znacząco zarówno wyglądem jak i smakiem od tradycyjnych płatków z glutenem. Co więcej, znalezienie bezglutenowych płatków śniadaniowych na tej samej półce co ich klasyczne odpowiedniki było dotychczas zwyczajnie niemożliwe. Świadomy tych trudności, producent płatków Nestlé, wychodzi naprzeciw konsumentom, którzy nie tolerują glutenu i zastępuje tradycyjne płatki kukurydziane wersją Nestlé CORN FLAKES bez glutenu.
Klasyczne płatki kukurydziane w swoim składzie zawierają ekstrakt słodu jęczmiennego, który jest źródłem glutenu.. Sama kukurydza nie zawiera glutenu, ale zanim trafi na nasze stoły w postaci gotowego produktu może być narażona na kontakt z ziarnami pszenicy lub ziarnami innych zbóż, w których występuje on naturalnie. Producent płatków Nestlé wyizolował proces produkcyjny nowych CORN FLAKES’ÓW tak, aby nie doszło do zanieczyszczenia ich glutenem, co zostało potwierdzone licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa, przyznawanym przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Nowa wersja kultowych CORN FLAKES’ÓW została dodatkowo wzbogacona w witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, przy równoczesnym utrzymaniu wyjątkowego smaku klasycznych płatków, w tej samej, niskiej cenie.
David Homer, Prezes Zarządu Cereal Partners Worldwide, spółki joint venture firm Nestlé i General Mills, przekonuje: „Płatki kukurydziane CORN FLAKES bez glutenu są odpowiedzią na zapotrzebowanie klientów na bezglutenową wersję ich ulubionych płatków śniadaniowych i zarazem smaczną, bezglutenową alternatywą dla zapracowanej, świadomej swoich potrzeb zdrowotnych rodziny”. Bezglutenowe Nestlé CORN FLAKES są już dostępne w lokalnych sklepach oraz w dużych hipermarketach w tych samych sektorach, co inne znane płatki śniadaniowe. Wprowadzając na polski rynek bezglutenowe CORN FLAKES’Y, firma Nestlé przeciera szlaki i staje się pionierem segmentu płatków bezglutenowych dostępnych na szeroką skalę w konkurencyjnej cenie.
Płatki Nestlé CORN FLAKES bez glutenu są wzbogacone witaminami z grupy B w tym kwasem foliowym. Trzydziestogramowa porcja płatków bez mleka pokrywa od 20-31% referencyjnej wartości spożycia 5 witamin: niacyny, kwasu pantotenowego, ryboflawiny (B2), witaminy B6, kwasu foliowego. Płatki Nestlé CORN FLAKES bez glutenu są dostępne w sklepach w całej Polsce w cenie około 3,99zł za opakowanie 250g oraz 7,99zł za opakowanie 600g.
Poniższy tekst jest informacją prasową przesłana nam przez zaprzyjaźnione serwisy. Żadna z naszych redaktorek nie jest autorką poniższego tesktu i nie odpowiadamy za zamieszczone treści. Jednakże dokładamy wszelkich starań, aby przedstawione informacje były zgodne z polityką oraz tematyką naszego serwisu.