POTWORRRNA IMPRRROWIZACJA – spektakl dla dzieci


Najpierw było słowo, a nawet słów wiele. Do rymu i do sensu.
Potem się okazało, że słowami tymi można się świetnie bawić.

Przestawiać i ustawiać, dodawać i odejmować. I co?

I zapraszamy wszystkie dzieci na historię pełną potworów i kosmitów, które są w telewizji, a ta telewizja jest w książce… dziwne? No jasne!
Ale wiecie, one fajne są te potwory i wszystko dobrze się skończy..

Spektakl będzie improwizowany na bazie książki Mateusza Moczulskiego „Potworrrna Historia” z ilustracjami autorstwa Eweliny Głaz.

Książkę wydała Katedra Projektowania Książki krakowskiej ASP.

Spektakl przeznaczony dla dzieci w wieku 6 – 12 lat.

KIEDY: 2 marca, Niedziela godz. 12:00
GDZIE: Klub Komediowy, ul. Nowowiejska 1
BILETY: 5 zł
REZERWACJE: rezerwacje@komediowy.pl tel. 517 876 360

Potworna improwizacja_2.03

 

Dla naszych Czytelników mamy trzy podwójne zaproszenia na tę imprezę. Chętnych prosimy o zgłaszanie się w komentarzach pod tym wpisem, kto pierwszy ten lepszy 😉

Prosimy o logowanie się z platformy Facebooka, lub podpisywanie imieniem i nazwiskiem.

Poniższy tekst jest informacją prasową przesłana nam przez zaprzyjaźnione serwisy. Żadna z naszych redaktorek nie jest autorką poniższego tesktu i nie odpowiadamy za zamieszczone treści. Jednakże dokładamy wszelkich starań, aby przedstawione informacje były zgodne z polityką oraz tematyką naszego serwisu.

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Subscribe
Powiadom o
Informacje prasowe

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Edyta Skrzydło
Edyta Skrzydło
10 lat temu

Moi chłopcy uwielbiają przedstawienia,dzisiaj byli na rewelacyjnym „Doktor Oli,Oj boli”a we wtorek idą na „Wesołe owoce”:-D

Edyta Skrzydło
Edyta Skrzydło
10 lat temu

Ps.nie biorę udziału w konkursie,zbyt dleko do Stolicy 🙁

Mało? To może sprawdź kolejny tekst :)

Wirtualny zderzacz hadronów – nowa atrakcja Kopernika


Wejdziesz do  tunelu z ciekawości. Wewnątrz będziesz się świetnie bawić. Wychodząc z niego stwierdzisz,  że rozumiesz   istotę poważnych badań naukowych, a takie określenia jak „zderzanie cząstek elementarnych” czy „nadawanie masy przez pole Higgsa” nie są już  tylko określeniami ze słownika wyrazów obcych. 

Zapraszamy do Wirtualnego Zderzacza Hadronów!

To zupełnie nowy eksponat, który udostępniamy na wystawie „Wszechświat i cząstki” z okazji 60. rocznicy powstania CERN.

W trzymetrowym tunelu zainstalowany jest potężny ekran,  7 projektorów i sensor  kinect. To wystarczy, by zagrać w niesamowity protonowy football. Zasady odbiegają nieco od oryginalnych – mamy dwie osoby i dwie wirtualne, protonowe piłki. Każdy kopie swoją tak, by trafiła w piłkę przeciwnika. W wyniku tego dochodzi do zderzenia, takiego samego jak w Wielkim Zderzaczu Hadronów. Samodzielnie możesz sprawdzić, jakie nowe cząstki stworzysz i jaki wpływ na kolizje będzie miała siła uderzenia.
Druga interaktywna gra pozwala stworzyć niezwykłe wizualizacje samego siebie. Stając przed projektorem zobaczysz się w polu Higgsa i poza nim. Jaki to efekt? Sprawdź! Podpowiedzią może być fakt, że pole to nadaje obiektom masę.

Wygląda to tak: http://vimeo.com/53403381

Wirtualny Zderzacz Hadronów będzie dostępny od 8 lutego do 2 marca. Wstęp w ramach biletu na wystawy stałe Centrum Nauki Kopernik.

Poniższy tekst jest informacją prasową przesłana nam przez zaprzyjaźnione serwisy. Żadna z naszych redaktorek nie jest autorką poniższego tesktu i nie odpowiadamy za zamieszczone treści. Jednakże dokładamy wszelkich starań, aby przedstawione informacje były zgodne z polityką oraz tematyką naszego serwisu.

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Subscribe
Powiadom o
Informacje prasowe

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

To co? Jeszcze jeden artykuł?

Blogowe WOW


Blogowe WOW to inicjatywa trzech Blogerek – Martyny, Pauliny i Darii. Dziewczyny chciały poznać część blogowego świata osobiście, zrobić coś innego, czego jeszcze nie było. Spotkanie ma przypomnieć uczestniczkom ich dzieciństwo, dlatego skupione jest głównie na Blogerkach parentingowych, które przybędą wraz ze swoimi dziećmi. Nie zabraknie także osób, prowadzących blogi modowe, lifestylowe, czy książkowe. Będą animatorki, zabawy, znajdzie się coś dla mam i coś dla innych. Już teraz organizatorki zapewniają, że będzie duuużo niespodzianek.

Także dzięki Partnerom, którym pragną już teraz serdecznie podziękować! Będzie słodko, kolorowo i wesoło. Zainspirowane przez inne Blogerki postanowiły zrobić loterię charytatywną, którą wspiera szerokie grono sponsorów, wszak dobro powraca (i popłaca).

24 maja 2014 roku w Park Hotel Bydgoszcz  odbędzie się pierwsze spotkanie Blogowe WOW nawiązujące do Dnia Dziecka i powrotu do naszego dzieciństwa. Na spotkaniu będzie także profesjonalny fotograf Wegner-Keiling Photography

Udział zadeklarowało 30 Blogerek z całej Polski (niektóre dojeżdżają nawet 600km!) a w planie jest fantastyczna zabawa – jak byśmy znów były dziećmi! Już teraz organizatorki dziękują za pomoc, wsparcie i okazaną pomoc wszystkim, którzy przyczyniają się do sukcesu WOW.

Poniższy tekst jest informacją prasową przesłana nam przez zaprzyjaźnione serwisy. Żadna z naszych redaktorek nie jest autorką poniższego tesktu i nie odpowiadamy za zamieszczone treści. Jednakże dokładamy wszelkich starań, aby przedstawione informacje były zgodne z polityką oraz tematyką naszego serwisu.

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Subscribe
Powiadom o
Informacje prasowe

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Sprawdź nasz kolejny artykuł

Domowy chleb w 3 i pół minuty


Masz już dość gumowatego chleba? Brakuje Ci chrupiącej skórki i zapachu chleba w domu? Nie masz czasu, by upiec domowy chleb, bo zajmuje to za dużo czasu? Mam coś w sam raz dla ciebie!

Poniżej znajdziesz przepis na chleb w 3 i pół minuty. Jak nie wierzysz, licz ze stoperem 🙂 Czekam na twoje wrażenia i efekty!

Składniki:

3 szklanki pszennej mąki (ew. 2 szklanki mąki zwykłej i 1 szklankę mąki razowej)
1 łyżeczka suszonych drożdży lub 2,5 dag drożdży na 1 chleb
1,5-2 łyżeczki soli
1 łyżeczka zmielonego kminku
1,5 szklanki wody

Do smaku: cebulka, czosnek, zioła, nasiona (słonecznik, siemię lniane, itp.), skwarki,…

Przyda się:

Miska, szklanka 250 ml, stolnica, (szklane) naczynie żaroodporne z pokrywką (ew. brytfanka, także  z pokrywką), ścierka

Przygotowanie:

1  minuta

  1. Do miski wsypuję: mąkę, sól, kminek, oraz dodatki, np siemię lniane, słonecznik, dynię – co dusza zapragnie.
  2. Wszystko mieszam dokładnie.
  3. Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie (1 szklance wody) i dodaję do sypkich produktów, i jak potrzeba dolewam jeszcze maksymalnie pół szklanki wody (ostrożnie, raczej niech ciasto na chleb będzie gęste, lepiej się z nim potem pracuje). Powstanie nieładne ciasto, które przykrywam ścierką i odstawiam w ciepłe, spokojnie miejsce na 8-12h.

1 minuta  

Po minimum 6 godzinach wyjmuję ciasto na umączoną stolnicę i umączonymi dłońmi rozciągam na placek ok. 2-4cm grubości, przykrywam ścierką i niech  15 min odpoczywa.

0,5 minuty

  1. Ciasto przekładam „z góry i z dołu” i „z lewej i z prawej”- tak jak kopertę  i  30 minut odpoczywa na stolnicy przykryte ścierką.
  2. Włączam piekarnik na 230°C z naczyniem żaroodpornym z pokrywką w środku piekarnika, w którym będę piekła chleb.
  3. A ciasto w tym momencie cały czas odpoczywa przez kolejne 30 min.

0,5 minuty

Następnie chleb przekładam do gorącego naczynia żaroodpornego i piekę go 30 min.

0,5 minuty

Potem zdejmuję wieko i piekę chleb jeszcze 15 min.

Sumując czas cala produkcja zajmowania się chlebem zajmie Ci 3 i pół minuty, natomiast efekt końcowy jest po okołu 10 godzinach 🙂 Nie zrażaj się, bo warto!

chleb1

chleb2

chleb3

 

Autor zdjęć: Rachela

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Subscribe
Powiadom o
Agnieszka Jelinek

12 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
(nie)Magda(lena)
(nie)Magda(lena)
10 lat temu

Na pewno wypróbuję! Wygląda tak smakowicie, że żal nie spróbować

Rachal
Rachal
10 lat temu

najlepiej smakuje w wersji prosto z pieca – rozchodzi się z prędkością światła 🙂

(nie)Magda(lena)
(nie)Magda(lena)
10 lat temu
Reply to  Rachal

a ten kminek ważny? bo niespecjalnie lubię 😉

Rachela
Rachela
10 lat temu

można go pominąć, nic się nie stanie 🙂

Barbara Malec
Barbara Malec
10 lat temu
Reply to  Rachela

Myślę, że bardzo ważny. Kminek wzmacnia pracę drożdży, ale skoro próbowaliście bez i OK, to super.

Edyta Wilk
10 lat temu

I super! 🙂

Magdalena Marczuk Romanowska
Magdalena Marczuk Romanowska
10 lat temu

Pyszności!!!!

Budująca Mama
10 lat temu

Jakbym zobaczyła godzinę temu, to bym sobie ukręciła na jutro, a tak, to już idę spać, ale na pewno kiedyś się wezmę 🙂

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
9 lat temu

Już mi pachnie domem babci… do tego prawdziwe masło, jakie w dzieciństwie ręcznie ubijałyśmy z siostrą, i kubek kawy zbożowej 🙂 Cudownie 🙂

Domek za lasem
Domek za lasem
8 lat temu

Wygląda pysznie ,pewnie też tak smakuje 🙂 Ja mam ochotę zrobić z suszonymi pomidorami i z oliwkami 🙂 na razie jednak czasu brak 🙁 Pozdrawiam

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close